Tricomonază

Tricomonaza - o infecţie parazitară transmisă în primul rând prin contact sexual - nu este gravă, însă este contagioasă. În 70% din cazuri nu provoacă simptome, ceea ce o face notorie ca dificil de diagnosticat. La femeile care au totuşi simptome, disconfortul poate persista de la o săptămână la mai multe luni şi poate fi mai pronunţat imediat după menstruaţie sau în timpul sarcinii.

În lipsa tratamentului, parazitul poate infecta ţesuturile din tot sistemul reproducător şi căile urinare. La femei, printre localizările vulnerabile la infecţie se numără vaginul, uretra, colul uterin, vezica urinară şi diverse glande. La bărbaţi, infecţia se poate extinde la uretră, prostată, vezicule seminale şi epididim. Parazitul ce provoacă tricomonaza prosperă într-un mediu alcalin. Femeile au o probabilitate mai mare de a se infecta dacă iau contraceptive orale, sunt însărcinate sau folosesc frecvent spălaturi vaginale cu soluţii din comerţ. Toate acestea pot mări nivelul alcalinităţii din organism.

Simptome

Dacă sunteţi femeie, este posibil că nu aveţi nici un fel de simptome sau puteţi resimţi:

• o secreţie vaginală galben-verzuie, spumoasă, cu miros pronunţat;

• mâncărimi sau iritaţie vaginală;

• dureri la contactul sexual;

• dureri în etajul inferior al abdomenului;

• sângerare vaginală.

Dacă sunteţi bărbat, probabil nu aveţi nici un fel de simptome sau puteţi resimţi un oarecare disconfort când urinaţi.

Chemaţi medicul dacă:

• resimţiţi oricare dintre simptomele de mai sus; tricomonaza este contagioasă şi poate conduce la complicaţii; femeile nu trebuie să presupună că problema lor este o simplă vaginită.

Cauze

Vinovat de tricomonaza este un protozoar, numit Trichomonas vaginalis.Transmis de obicei prin contact sexual, parazitul mai poate fi contractat şi prin intermediul scaunelor de toaletă, băncilor din vestiare, prosoapelor şi costumelor de baie ude.

Procedee de testare şi diagnostic

Medicul dumneavoastră poate dori să vă examineze secreţia vaginală sau uretrală la microscop sau să vă analizeze urina. Ocazional, tricomonaza apare pe frotiul Papanicolau la femeile asimptomatice. În cazul în care credeţi că este posibil să fi fost expusă la acest microorganism, cel mai bine este să vă faceţi testul în cursul controlului medical anual.

Tratament

Nouă din zece persoane cu tricomonaza se vindecă după o singură cură de antibiotic. Cazurile recalcitrante necesită doze mai mari, administrate pe perioade de timp mai lungi.

Medicină convenţională

Medicamentul cel mai frecvent utilizat în combaterea tricomonazei este metronidazolul, ce se găseşte sub formă de comprimate. Puţine alte medicamente sunt la fel de eficiente. Metronidazolul este privit cu rezervă de unii medici, deoarece rezultatele unor teste au arătat că provoacă malformaţii congenitale şi cancer la animale, însă nici un studiu nu a arătat că acest medicament ar fi nociv pentru om.

Dacă luaţi metronidazol, puteţi resimţi efecte secundare ca greţuri, vărsături sau un gust metalic în gură. Puteţi reduce la minimum disconfortul luând medicamentul la o masă sau imediat după o masă. De asemenea, nu beţi alcool în intervalul de 24 de ore de la luarea medicamentului. Dacă o faceţi, puteţi avea dureri abdominale severe şi vărsături.

Medicină alternativă

În afară de a lua antibiotice, puteţi încerca tratamente alternative pentru a ajuta la accelerarea vindecării.

Presopunctură

Un practician al medicinii chineze poate recomanda curăţarea organismului de toxine prin masarea punctelor de presopunctura Ficat 3, între haluce şi al doilea deget de la picior, şi Ficat 8, pe faţa internă a coapsei, deasupra genunchiului. De asemenea, încercaţi să frământaţi punctul Rinichi 3, pe faţa internă a gambei, între osul gleznei şi tendonul lui Ahile. Folosiţi oricare dintre aceste tehnici acasă, de mai multe ori pe zi.

Aromoterapie

Aromoterapeuţii consideră că uleiul de bergamotă (Citrus bergamia)poate ajuta la uscarea secreţiilor iritante. Faceţi spălaturi vaginale sau adăugaţi-l în apa de baie.

Plante chinezeşti

Un practician al medicinii chineze vă poate prepara un remediu din plante ca genţiana (Gentiana scabra),rădăcină de degeţel chinezesc (Rehmannia glutinosa)şi rădăcină de angelică (Angelica pubescens).

Fitoterapie

Fitoterapeuţii spun că inflamaţia şi secreţiile pot fi diminuate cu ajutorul spălaturilor vaginale cu ceai de gălbenele (Calendula officinalis),smirnă (Commiphora molmol),şi tuia (Thuja occidentalis).

Homeopatie

Un medic homeopat poate prescrie un remediu cu rol de fortificare a întregului organism. Este necesar un consult complet pentru a determina ce remediu este potrivit pentru dumneavoastră.

Alimentaţie şi dietă

Antibioticele distrug în afara microorganismelor patogene şi pe cele benefice din organismul dumneavoastră. Readuceţi-le pe cele benefice mâncând iaurt cu culturi vii sau luând o linguriţă de supliment Lactobacillus acidophilus şi o linguriţă de Bifidobacterium într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. Pentru a stimula vindecarea şi a creşte imunitatea, nutriţioniştii recomandă să vă suplimentaţi dieta echilibrată cu zinc şi vitaminele A, C şi E.

Ce puteţi face acasă

Femeile care fac frecvent spălaturi cu produse chimice din comerţ îşi pot creşte riscul de a face tricomonază. Însă, dacă aveţi deja infecţia, faceţi o dată pe zi una din următoarele spălaturi naturale, în timp ce vă aflaţi într-o baie caldă:

• spălătură vaginală cu oţet: o linguriţă de oţet la 1 litru de apă caldă.

• iaurt cu culturi vii sau o soluţie de Lactobacillus acidophilus (1/2 linguriţă la o ceaşcă apă).

Pentru a creşte aciditatea ce distruge bacteriile, puteţi adăuga sucul unei lămâi la oricare dintre aceste soluţii. Nu faceţi spălaturi vaginale dacă sunteţi însărcinată.

Prevenire

• Folosiţi prezervativul la fiecare contact sexual.

• Nu folosiţi în comun prosoapele şi costumele de baie.

• Faceţi duş imediat după ce aţi înotat într-o piscină publică.

• Spălaţi-vă înainte şi după contactul sexual.

Check Also

Boala Paget a vulvei

Boala Paget a vulvei este o afecţiune malignă rară care afectează vulva, apărând în special …