Şoc toxic

Sindromul şocului toxic este o tulburare bruscă, potenţial fatală, provocată de eliberarea de toxine în urma proliferării unei bacterii (Staphylococcus aureus)ce se găseşte în mod obişnuit în organismul multor femei. Este binecunoscut faptul că afectează femeile la menstruaţie, în special cele care utilizează tampoane intravaginale. Organismul răspunde prin simptome clasice ale şocului: o scădere precipitată a tensiunii arteriale, ce privează organele vitale de oxigen şi poate conduce la deces.

Această boală a devenit cunoscută în anii 1970 după decesele mai multor femei tinere ce foloseau o anumită marcă de tampon intravaginal. Marca respectivă a fost ulterior retrasă de pe piaţă. Sindromul şocului toxic este încă în primul rând o boală a femeilor la menstruaţie, care utilizează tampoane, în special tampoane intravaginale.

Totuşi, el a fost asociat şi cu utilizarea de bureţi menstruali, diafragme şi capişoane cervicale. O femeie care a născut recent are de asemenea un risc crescut de a face şoc toxic. Însă boala nu se limitează numai la aceşti factori: printre victimele sale se numără şi bărbaţi şi femei ce au fost expuşi la Staphylococcus aureus în timpul vindecării după o intervenţie chirurgicală, o arsură sau o plagă deschisă.

Peste o treime din toate cazurile de şoc toxic apar la femei sub 19 ani, iar până la 30% din femeile care au avut boala vor suferi o recidivă. Motivul acestui fenomen este neclar. Totuşi, semnificaţia sa este că, dacă aţi suferit vreodată un şoc toxic, trebuie să fiţi deosebit de atentă la simptomatologia de debut a acestuia, astfel încât să puteţi primi imediat îngrijiri medicale.

Persoanele care mor de şoc toxic cad victime reacţiei acute a organismului la toxinele eliberate de Staphylococcus aureus.Victimele suferă aşa-numitul, din punct de vedere tehnic, şoc hipotensiv, în care inima şi plămânii sunt atât de împovăraţi, încât încetează să mai funcţioneze. Dacă sunteţi la menstruaţie şi aveţi febră înaltă cu vărsături, în special dacă aţi folosit tampoane, trebuie să solicitaţi imediat ajutor medical. Dacă, atunci când vi se face rău, purtaţi un tampon, burete menstrual, diafragmă sau capişon cervical, scoateţi-l imediat, chiar înainte de a lua legătura cu medicul.

Simptome

La o femeie la menstruaţie sau imediat după ce menstruaţia a luat sfârşit sau la o femeie care abia a născut sau după orice intervenţie chirurgicală sau la un pacient ars:

• febră înaltă - peste 38,3°C;

• vărsături şi/sau diaree;

• o erupţie asemănătoare cu o arsură solară, cu descuamare a pielii, în special pe degetele de la mâini şi de la picioare;

• ameţeli sau confuzie mentală;

• piele palidă, rece şi umedă, semnalând o scădere bruscă a tensiunii arteriale; dacă şocul toxic nu este tratat în acest stadiu, el va conduce rapid la pierderea cunoştinţei, insuficienţă cardiacă şi respiratorie şi deces.

Chemaţi medicul dacă:

• aveţi simptomele de mai sus, care se pot instala brusc; şocul toxic poate scade tensiunea arterială până la un nivel periculos, generând chiar o ameninţare a vieţii; solicitaţi imediat îngrijiri medicale.

Cauze

Cauza primară a sindromului şocului toxic este o toxină produsă de Staphylococcus aureus.Acest microorganism face parte din familia stafilococilor, bacterii înrudite între ele, ce provoacă deseori infecţii ale pielii la pacienţii arşi şi la cei spitalizaţi, slăbiţi în urma unei intervenţii chirurgicale. Aceste bacterii nu sunt rare. De fapt, Staphylococcus aureus este o prezenţă normală - şi inofensivă - în vagin.

Exact de ce şi cum provoacă Staphylococcus aureus sindromul şocului toxic nu este înţeles pe deplin, ceea ce se ştie este că trebuie îndeplinite două condiţii. În primul rând, bacteriile au nevoie de un mediu în care să poată creşte rapid şi elibera toxine. După aceea, toxinele au nevoie de o cale prin care să ajungă în circulaţia sanguină, unde declanşează simptome grave, cu risc vital.

Una dintre teorii susţine că un tampon saturat cu sânge poate servi drept mediu conducător la o rapidă proliferare bacteriană. Pare să conteze şi din ce anume este făcut tamponul: aparent, spuma de poliester este un mediu de creştere mai bun decât fibrele de bumbac sau rayon. În cazurile asociate cu utilizarea de bureţi menstruali, diafragme şi capişoane cervicale, fie dispozitivul a rămas în vagin o perioadă excepţional de lungă, peste 30 ore - fie, în cazul bureţilor, bucăţi de burete au fost reţinute în vagin. Oricare dintre aceste situaţii poate asigura un mediu de creştere favorabil.

Modul în care toxinele bacteriene pătrund în circulaţia sanguină poate fi de asemenea legat de utilizarea de tampoane. Conform cercetătorilor, introducerea unui tampon în vagin poate provoca rupturi microscopice în pereţii acestuia, inclusiv rupturi ale unor minuscule vase sanguine. Un tampon intervaginal - în special dacă este lăsat pe loc prea multă vreme sau dacă este utilizat când fluxul menstrual este mic - poate, de asemenea, usca excesiv vaginul, crescând probabilitatea unor astfel de rupturi.

Oamenii de ştiinţă care cercetează cauzele sindromului şocului toxic au exclus anumiţi factori. Sprayurile şi duşurile vaginale dezodorizante feminine, lenjeria şi alte piese de îmbrăcăminte nu joacă nici un rol, iar afecţiunea nu este asociată nici cu antecedentele menstruale ale victimei, consumul de droguri sau de alcool, fumatul, înotul sau îmbăierea, precum nici cu activitatea sexuală.

Tratament

Sindromul şocului toxic necesită îngrijiri de urgenţă acordate imediat în mediu spitalicesc. Dacă bănuiţi că suferiţi de un astfel de episod, solicitaţi ajutor medical cât mai repede posibil. Dacă medicul dumneavoastră nu este disponibil, sunaţi la 112 sau mergeţi la camera de gardă a unui spital imediat, rugaţi pe cineva să vă ducă, pentru că în scurt timp este posibil să vă fie prea rău pentru a putea conduce.

Medicină convenţională

Tratamentul acestei afecţiuni cu risc vital trebuie să fie agresiv. Medicul dumneavoastră sau specialistul de la camera de gardă trebuie să înceapă prin a vă administra antibiotice specifice unei infecţii stafilococice, pentru a distruge bacteriile şi a limita eliberarea în continuare de toxine.

Alte măsuri urgente - necesare pentru a controla reacţia organismului dumneavoastră la toxine şi pentru susţinerea funcţiilor vitale - sunt transfuzia de sânge şi administrarea intravenoasă de lichide şi electroliţi pentru stabilizarea tensiunii arteriale. În unele cazuri este necesar un aparat de ventilaţie artificială, care va respira temporar în locul dumneavoastră. Personalul de îngrijire vă va monitoriza constant semnele vitale în cursul fazei acute a acestei boli.

Prevenire

Folosirea în mod regulat a tampoanelor externe creşte mult mai puţin riscul de a face sindromul şocului toxic decât folosirea de tampoane intra-vaginale. Cu toate acestea, cea mai conservatoare strategie preventivă constă în înlocuirea acestora cu absorbante externe.

Puteţi, de asemenea, diminua întrucâtva riscul, luând următoarele măsuri:

• reduceţi la minimum utilizarea tampoanelor; puteţi alterna tampoanele cu absorbante externe pe timpul zilei şi să folosiţi absorbante externe pe timpul nopţii;

• folosiţi tamponul cu capacitatea de absorbţie minimă necesară pentru a ţine fluxul menstrual sub control, schimbaţi tampoanele cel puţin o dată la 8 ore; asiguraţi-vă să scoateţi ultimul tampon după ce menstra s-a terminat;

• dacă folosiţi un burete menstrual, diafragmă sau capişon cervical, amintiţi-vă să le scoateţi când nu este nevoie de ele; în nici un caz, un astfel de dispozitiv nu trebuie lăsat în organismul dumneavoastră mai mult de 24 de ore; după fiecare utilizare, spălaţi diafragma sau capişonul cervical cu apă caldă şi săpun.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …