Psoriazis

Imprevizibil, intratabil şi inestetic, psoriazisul este una dintre cele mai dificile şi persistente boli de piele. Se caracterizează prin prezenţa unor celule cutanate ce se multiplică de 10 ori mai rapid decât ar fi normal, în mod tipic pe genunchi, coate şi pe pielea capului. Pe măsură ce celulele de dedesubt ajung la suprafaţa pielii şi mor, însuşi volumul lor provoacă apariţia unor pete proeminente, acoperite cu scuame albe. Psoriazisul palmar sau plantar, ce afectează numai mâinile sau picioarele, tinde să fie mult mai dureros, cu formarea deseori a unor bule sau cu zemuire.

Deşi nu este contagios, psoriazisul tinde a se moşteni în familie. Persoanele cu pielea albă, între 10 şi 40 de ani, sunt deosebit de susceptibile, în special cele care au o rudă de sânge suferindă de această boală. Psoriazisul este extrem de rar la persoanele cu pielea închisă la culoare. Acutizările sunt declanşate de sistemul imunitar şi pot afecta şi alte părţi ale corpului, în special articulaţiile, caz în care afecţiunea se numeşte psoriazis artropatic (artrită psoriazică). Deşi psoriazisul poate fi stresant şi stânjenitor, majoritatea episoadelor sunt relativ benigne. În condiţiile unui tratament adecvat, simptomele se remit în general în câteva săptămâni.

Unde loveşte psorizisul

Plăcile groase, uscate, scuamoase asociate cu boala de piele numită psoriazis pot varia mult în dimensiuni şi apar practic oriunde pe corp. Cel mai frecvent, boala afectează pielea capului, coatele şi genunchii.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

• pete cutanate proeminente, de culoare roz închis, acoperite cu scuame albe, localizate în mod tipic pe pielea capului, genunchi, coate şi partea superioară a trunchiului; mâncărimi uşoare sau severe;

• depresiuni punctiforme, modificarea culorii şi îngroşare a unghiilor de la mâini şi picioare; aacă psoriazisul se dezvoltă la nivelul unghiilor, acestea se pot desprinde de pielea de dedesubt;

• pielea roşie, descuamată, fisurată pe palme semnalează psoriazisul palmar; pe tălpi, acelaşi aspect este caracteristic psoriazisului plantar; aceste forme de psoriazis afectează numai aceste zone; leziunile se pot inflama şi pot zemui, făcând ca mişcările să devină foarte dureroase.

Chemaţi medicul dacă:

• psoriazisul dumneavoastră se agravează după ce întrerupeţi un tratament cu doze mari de corticoizi pentru această suferinţă sau pentru alta; puteţi avea nevoie de o altă strategie terapeutică medicală;

• inflamaţia pielii dumneavoastră nu răspunde la nici una din formele de tratament; trebuie să fiţi controlat pentru eventuala prezenţă a unei suferinţe de fond mai grave.

Cauze

Episoadele de psoriazis pot fi precipitate de o varietate de factori, de la stresul emoţional la o infecţie streptococică. Până la 80% din pacienţii ce suferă o acutizare semnalează o traumă emoţională recentă, precum schimbarea slujbei sau decesul unei persoane iubite. Mulţi medici consideră că astfel de suprasolicitări externe servesc drept declanşatori ai unui defect genetic în producerea celulelor cutanate.

Traumatizarea pielii, obezitatea şi anumite medicamente - inclusiv analgezicul ibuprofen şi medicamentul împotriva malariei, clorochin - pot agrava psoriazisul. Boala apare deseori la 2-3 săptămâni după o infecţie ca faringita streptococică. Consumul de alcool agravează net psoriazisul, la fel ca şi o alimentaţie bogată în proteine şi săracă în fibre.

Tratament

În ciuda faptului că psoriazisul este tehnic incurabil, el răspunde bine la majoritatea tratamentului pentru eczemă. În afara tratamentelor convenţionale descrise mai jos, terapia prin lumină este acceptată şi practicată de majoritatea specialiştilor în medicina convenţională.

Numeroşi pacienţi cu psoriazis aleg tratamentele cu corticoizi, pentru a evita murdărirea şi potenţialele efecte secundare de lezare a pielii, asociate produselor pe bază de gudron de cărbune. Amintiţi-vă că medicamentele steroidiene pot avea, de asemenea, efecte secundare grave şi cu bătaie lungă. Utilizarea excesivă sau prelungită a unguentelor steroidiene poate subţia pielea şi provoca apariţia de pete albe, acnee şi vergeturi definitive. Aplicate excesiv în jurul ochilor, unguentele steroidiene pot, în rare cazuri, conduce la glaucom. Tratamentul oral cu corticosteroizi poate provoca reacutizarea psoriazisului după întreruperea tratamentului.

Persoanele al căror psoriazis rezistă în mod încăpăţânat la tratamentele convenţionale trebuie să ştie că debutul brusc al psoriazisului poate indica o infecţie cu virusul imunodeficienţei umane (HIV), stare ce prevesteşte SIDA.

Medicină convenţională

Un tratament standard recomandat de mulţi medici, constă în cufundarea într-o baie caldă timp de 10-15 minute, urmată de aplicarea imediată a unui unguent local ca vaselina, ce ajută pielea dumneavoastră să reţină apa şi să se menţină hidratată. Unii medici recomandă unguentul cu acid salicilic ce netezeşte pielea prin stimularea eliminării scuamelor psoriazice. Cremele bazate pe corticoizi sunt eficiente. Totuşi, dat fiind că pot avea efecte secundare dăunătoare, suferinzii de psoriazis trebuie să fie foarte atenţi să nu exagereze cu utilizarea lor.

Tratamentul cu capsaicină, un component al piperului de Cayenne (Capsicum frutescens)poate fi de asemenea eficient. Disponibilă sub forma unui unguent eliberat fără prescripţie medicală pentru tratamentul zonei zoster, capsaicină provoacă blocarea sintezei unei substanţe chimice pro-inflamatorii din pielea psoriazică. De asemenea, ea împiedică organismul să creeze vase sanguine noi în zona afectată, prin care s-ar hrăni proliferarea celulară anormală din psoriazis. Deoarece capsaicină poate arde pielea şi poate provoca leziuni cutanate severe dacă este utilizată incorect, încercaţi-o numai sub supravegherea medicului.

Un unguent topic ce conţine calcitriol, un compus înrudit cu vitamina D, s-a dovedit la fel de eficient ca şi cremele cu hidrocortizon în tratarea psoriazisului şi are mai puţine efecte secundare. Unguentele şi şampoanele cu gudron de cărbune pot ameliora simptomele, însă mulţi pacienţi psoriazici par vulnerabili la efectele secundare - în special foliculita, o erupţie asemănătoare cu coşurile, ce afectează foliculii piloşi. Unele studii indică de asemenea că utilizarea prelungită a produselor pe bază de gudron de cărbune poate creşte riscul de cancer cutanat.

Terapia cu cignolin este în general rezervată formelor severe de psoriazis. Unguentul cu cignolin este aplicat cu grijă pe zonele afectate şi înlăturat după 30-60 de minute. Toate scuamele albe trebuie îndepărtate, lăsând vizibil un strat subiacent de piele proaspătă, normală. Totuşi, dacă nu este aplicat corect de un terapeut experimentat, cignolinul poate irita pielea sănătoasă şi poate lăsa pete ce se pot menţine mai multe săptămâni. În cazurile persistente de psoriazis, dificil de tratat, mulţi specialişti în medicină recomandă şi prescriu de asemenea terapia prin lumină.

Medicină alternativă

Dacă tratamentele convenţionale ale psoriazisului nu vă ajută, întrebaţi-vă medicul despre potenţialele beneficii ale următoarelor alternative.

Aromoterapie

Ca alternativă la şampoanele cu gudron de cărbune, pentru psoriazisul pielii capului amestecaţi patru picături de ulei esenţial de lemn de cedru şi două picături de ienupăr (Juniperus communis)sau lămâie într-o lingură de ulei de migdale sau măsline. Aplicaţi amestecul pe scalp şi lăsaţi-l peste noapte sub o cască de duş. Şamponaţi şi clătiţi foarte bine dimineaţa. Repetaţi de trei ori pe săptămână, până la dispariţia simptomelor. Deoarece unele persoane sunt sensibile la uleiurile esenţiale, puneţi o picătură pe piele şi lăsaţi-o să acţioneze 30 de minute, pentru a vă asigura că nu prezentaţi reacţii adverse.

Climoterapie

Climatoterapia se bazează pe ideea că unele condiţii climatice specifice pot ameliora sau chiar vindeca anumite boli. Pentru psoriazis, statul la soare poate fi benefic. Există facilităţi speciale pe litoralul Mării Moarte în Israel sau în alte staţiuni, ce oferă tratamente concepute pentru persoanele suferind de psoriazis şi alte boli de piele. Combinaţia dintre lumina solară, relaxare, şi băi minerale pare a avea un efect terapeutic la multe persoane.

Fitoterapie

Se consideră că rădăcina de brusture (Arctium lappa),rădăcina de păpădie (Taraxacum officinale)şi mahonia (Mahonia aquifolium)ajută la reducerea simptomelor psoriazisului. Infuzaţi o lingură din oricare din aceste plante uscate într-o ceaşcă de apă clocotită, timp de 10 minute. Strecuraţi şi beţi fierbinte, până la 3 ceşti pe zi. Puteţi lua de asemenea până la 1 ½ linguriţă de extract lichid de rădăcină de brusture sau de păpădie, zilnic.

Uleiul de luminiţa-nopţii (Oenothera biennis)poate calma mâncărimile asociate cu psoriazisul. Unii medici consideră că este la fel de eficient ca şi corticosteroizii, cu mai puţine efecte secundare, însă persoanele cu boli hepatice sau valori crescute ale colesterolului trebuie să-l folosească numai sub supraveghere medicală. Gravidele nu trebuie să-l folosească deoarece le poate afecta echilibrul hormonal. Tratamentul poate fi costisitor în doza recomandată, de două capsule a 500 mg pe zi. Alternative mai puţin scumpe sunt uleiul din seminţe de in şi uleiul din limba-mielului.

Amestecaţi tincturi de brusture, gura-lupului (Scutellaria lateriflora),dragavei (Rumex crispus)şi sânziene (Calium spp.)în părţi egale. Luaţi 1-2 linguriţe pe zi. Sau daţi în clocot o lingură de urzici (Unica dioica)proaspete şi turiţă proaspătă în o ceaşcă apă şi fierbeţi timp de 10 minute, strecuraţi şi beţi 2 sau 3 ceşti pe zi.

O loţiune din rozmarin (Rosmarinus officinalis)uscat şi salvie (Salvia officinalis)oferă o alternativă la şampoanele pe bază de gudron de cărbune. Turnaţi 500 ml de apă fiartă peste 100 g din fiecare plantă şi lăsaţi amestecul să infuzeze peste noapte. Strecuraţi şi folosiţi zilnic ca loţiune pentru păr, după fiecare şamponare.

Homeopatie

Nu încercaţi să alegeţi pe cont propriu remediile homeopatice pentru tratarea unei afecţiuni cronice, sistemice, precum psoriazisul. Un homeopat evaluează numeroase variabile, inclusiv localizarea inflamaţiei, precum şi antecedentele familiale ale pacientului şi modul în care acesta reacţionează la stres. Printre remediile recomandate de homeopaţi pentru psoriazis se numără Sulphur, Craphites, Lycopodium şi Arsenicum album.

Terapie prin lumină

La fel ca şi alte boli de piele grave sau cronice, psoriazisul poate răspunde la terapia prin lumină sau fototerapie. Pacienţii sunt expuşi pe timp limitat la radiaţii ultraviolete, în unele cazuri după ce au luat un medicament oral numit psoralen. Tratamentul este repetat de mai multe ori pe săptămână, până la 8 şedinţe pe lună. Deşi mulţi medici şi pacienţi consemnează rezultate pozitive, tratamentul poate avea efecte secundare grave, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Medicamentul psoralen nu este recomandat la gravide din cauza riscurilor potenţiale pentru fătul în curs de dezvoltare. Chiar dacă terapia prin lumină poate să nu fie adecvată pentru toţi suferinzii de psoriazis, merită să discutaţi această alternativă cu medicul dumneavoastră.

Medicină psihosomatică

Pielea, cel mai întins organ al corpului, oglindeşte deseori tulburările de dinăuntru, astfel încât nu este surprinzător că mulţi pacienţi cu psoriazis au antecedente de intensă anxietate, respect de sine scăzut şi probleme legate de stres. Multe tehnici psihosomatice ajută pacienţii psoriazici adresându-se cauzelor şi consecinţelor psihologice ale acestei boli. În special hipnoterapia, vizualizarea ghidată, oricare dintre numeroasele tehnici de relaxare, biofeedback-ul şi psihoterapia pot fi eficiente.

Puteţi învăţa să vă relaxaţi, încercând orice de la o plimbare în pas vioi timp de jumătate de oră în fiecare zi şi până la auto hipnoză, pentru a vă focaliza atenţia spre blocarea stimulilor iritanţi. Dacă suspectaţi că stresul interior contribuie la boala dumneavoastră, includeţi în programul dumneavoastră zilnic o tehnică de relaxare.

Alimentaţie şi dietă

Uleiul de peşte bogat în acid eicosapentanoic (AEP) din peşte precum macroul, heringul şi somonul, poate contribui la reducerea inflamaţiei şi mâncărimilor. Fiindcă ar trebui să mâncaţi până la 1 kg de peşte pe zi pentru a obţine suficient AEP, încercaţi să luaţi de 4 ori pe zi câte o capsulă de 1.000 mg ulei de peşte ce conţine AEP sau încercaţi o lingură de ulei de ficat de cod, de asemenea bogat în vitamina A, o dată pe zi.

Vitamina A joacă un rol vital în creşterea şi întreţinerea pielii. În momentul apariţiei unui episod de psoriazis luaţi o megadoză de până la 100.000 UI pe zi timp de o lună sub supravegherea medicului, după care reveniţi la o doză de întreţinere care să nu depăşească 50.000 UI pe zi. O doză zilnică de 400-1.000 UI de vitamina D poate de asemenea contribui la vindecare. Pentru a evita riscul de supradozare, în special cu aceste vitamine liposolubile, rugaţi medicul dumneavoastră să vă monitorizeze evoluţia. Controlaţi întotdeauna cu atenţie dozele înainte de a da megasuplimente la copii.

Complexul vitaminic B, ce conţine vitamina B5 şi vitamina B1, poate favoriza starea de sănătate a pielii. Pentru a ajuta la combaterea psoriazisului, doza sugerată este de 50 mg de trei ori pe zi. Masajul de 2-3 ori pe săptămână al pielii capului, cu un unguent ce conţine concentrat de vitamina E, poate elimina riscul de leziuni ale pielii.

Unele cercetări au sugerat că un consum excesiv de fructe citrice poate agrava psoriazisul şi că pacienţii cu psoriazis, la fel ca şi cei cu eczemă, nu pot metaboliza acizii graşi. Pentru a ajuta la prevenirea acutizărilor, adoptaţi o dietă bogată în peşte şi legume crude şi săracă în carne grasă şi fructe acide.

Ce puteţi face acasă

• În formele uşoare de psoriazis încercaţi o baie caldă urmată de aplicarea locală a unui unguent ce ajută pielea să reţină apa şi calmează inflamaţia. Folosiţi vaselină obişnuită sau grăsime vegetală, o cremă cu corticoizi eliberată fără prescripţie medicală sau un unguent cu acid salicilic. Asiguraţi-vă că nici unul dintre aceste preparate topice nu conţine aditivi, conservanţi sau arome.

• În psoriazisul pielii capului, spălaţi-vă părul cu un şampon pe bază de gudron de cărbune sau cu un amestec de uleiuri din lemn de cedru şi ienupăr sau lămâie. Clătirea cu o soluţie de rozmarin - salvie poate fi de asemenea utilă.

• Faceţi băi de soare. Expuneţi zonele de piele inflamată, însă acoperiţi-vă restul corpului cu cremă ecran solar. Evitaţi expunerea exagerată.

• Începeţi un program regulat de gimnastică sau relaxare. Alocaţi cel puţin 15 minute, 4-5 zile pe săptămână, unei activităţi ce ameliorează stresul.

Psoriazis artropatic (artrită psoriazică)

Aspect unic în cadrul suferinţelor cutanate, psoriazisul poate conduce la o complicaţie numită artrită psoriazică, care afectează în special articulaţiile degetelor de la mâini şi picioare. Este întâlnită la aproximativ 5% dintre suferinzii de psoriazis, inflamaţia articulară instalându-se la scurtă vreme înainte sau după apariţia leziunilor cutanate. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale poliartritei reumatoide, însă testele pacienţilor referitoare la această boală sunt negative.

Frecvent, medicii tratează mai întâi leziunile cutanate, deoarece inflamaţia articulară dispare de obicei când inflamaţia cutanată este ţinută sub control. Artrita psoriazică răspunde bine la aspirină şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), însă pacienţii trebuie să evite dozele mari de corticoizi folosite în tratamentul altor forme de artrită. La fel ca şi în cazul altor suferinţe cutanate, leziunile psoriazice cutanate se pot agrava mult când tratamentul cu corticoizi este redus sau întrerupt.

Check Also

Boala Paget a vulvei

Boala Paget a vulvei este o afecţiune malignă rară care afectează vulva, apărând în special …