Primul ajutor în cazul asfixiei mecanice

• Dacă suspectaţi blocarea unui obiect în gâtul unei victime, care nu poate tuşi, respira, vorbi sau ţipa, sunaţi la 112 sau cereţi cuiva din apropiere să o facă. Începeţi tratamentul de prim ajutor pentru asfixia mecanică. Dacă victima sunteţi dumneavoastră, consultaţi căsuţa de auto-ajutor de la pagina următoare. Dacă victima este un sugar (în vârstă de până la 1 an), consultaţi căsuţa de la pagina următoare.

• Dacă suspectaţi blocarea unui obiect în gâtul victimei, însă aceasta poate tuşi, respira, vorbi sau ţipa, nu interveniţi. Fiţi însă pregătit de acţiune, în caz că situaţia se agravează.

• Nu încercaţi să scoateţi cu degetele un obiect blocat în gâtul victimei. Acest lucru poate împinge obiectul şi mai jos în căile respiratorii.

• Efectuaţi compresii abdominale (manevra Heimlich). Continuaţi să faceţi compresii abdominale până la dislocarea obiectului sau până când victima îşi pierde cunoştinţa. Dacă victima este o femeie însărcinată sau o persoană obeză, poziţionaţi pumnul la mijlocul sternului acesteia. Nu aşezaţi mâinile pe coaste sau pe marginea inferioară a sternului. Poziţionaţi-vă braţele în jurul taliei victimei. Strângeţi una din mâini în pumn şi aşezaţi-o în centrul abdomenului victimei, imediat deasupra ombilicului şi sub coaste. Ţineţi pumnul pe loc cu cealaltă mână. Efectuaţi compresii rapide şi repetate, împingând spre interior şi în sus.

• Dacă victima îşi pierde cunoştinţa, aşezaţi-o întinsă pe spate.

• Căutaţi în gura victimei. Reamintiţi-vă, nu încercaţi să scoateţi cu degetele un obiect blocat în gâtul victimei. Menţineţi fixată limba victimei şi ridicaţi bărbia. Alunecaţi degetul arătător pe faţa internă a obrajilor şi scoateţi afară orice obiecte mobile.

• Menţineţi deschise căile respiratorii ale victimei. Daţi cu blândeţe capul victimei pe spate şi ridicaţi-i bărbia.

• Inspectaţi, ascultaţi şi palpaţi respiraţiile. Asiguraţi-vă că puneţi urechea la gura victimei. Mişcarea izolată a toracelui poate să nu însemne respiraţie. Dacă victima respiră, daţi primul ajutor ca pentru pierderea cunoştinţei.

• Respiraţi de două ori în gura victimei. Supravegheaţi ca toracele victimei să se ridice la fiecare respiraţie. Lăsaţi toracele să coboare înainte de a respira încă o dată în gura victimei. Dacă toracele victimei nu se ridică la fiecare respiraţie, daţi cu blândeţe capul mai mult pe spate şi încercaţi din nou să efectuaţi două respiraţii lente. Respiraţi în gura victimei. Pensaţi nările victimei şi lipiţi-vă buzele strâns în jurul gurii acesteia. Expiraţi de două ori, lent. Îndepărtaţi-vă gura între respiraţii.

• Dacă toracele victimei tot nu se ridică, efectuaţi cinci compresii abdominale. Nu apăsaţi pe nici una din părţile laterale, în timp ce efectuaţi compresiile.

• Căutaţi în gura victimei, asiguraţi-vă de starea de permeabilitate a căilor aeriene şi respiraţi din nou de două ori în gura victimei.

• Dacă toracele victimei tot nu se ridică, faceţi compresii abdominale, căutaţi în gură şi faceţi respiraţii. Efectuaţi cinci compresii abdominale. Căutaţi în gura victimei şi faceţi apoi două respiraţii lente. Repetaţi acest ciclu de compresii abdominale, căutare în gură şi respiraţii lente, până la dislocarea obiectului sau până la sosirea ajutorului medical.

• Dacă obiectul a fost dislocat, însă victima nu respiră, începeţi RCP.

Compresia abdominală

Poziţionaţi podul uneia dintre palme în centrul abdomenului victimei, imediat deasupra ombilicului şi sub coaste. Aşezaţi cealaltă mână deasupra primeia. Efectuaţi compresii rapide, apăsând cu mâinile spre interior şi în sus.

Auto-ajutorul

• Efectuaţi asupra dumneavoastră compresii abdominale până la dislocarea obiectului. Solicitaţi ajutor medical în cazul că episodul de asfixie sau măsurile de prim ajutor s-au soldat cu complicaţii. Dacă simţiţi sau vedeţi un obiect blocat - în gâtul dumneavoastră, nu încercaţi să-l scoateţi cu degetele, pentru că acest lucru ar putea împinge obiectul şi mai jos în căile respiratorii.

• Compresia abdominală. Strângeţi una din mâini în pumn şi aşezaţi-o în centrul abdomenului, imediat deasupra ombilicului şi sub coaste. Ţineţi pumnul pe loc cu cealaltă mână. Ţinând coatele depărtate de corp, apăsaţi pumnul în abdomen cu o mişcare rapidă, îndreptată în sus.

• Compresia abdominală cu ajutorul unui obiect. Strângeţi una din mâini în pumn şi aşezaţi-o în centrul abdomenului, imediat deasupra ombilicului şi sub coaste. Aplecaţi-vă peste spătarul unui scaun, căpătâiul unui pat sau un alt obiect tare şi drept şi apăsaţi-l cu putere, astfel încât să împingă pumnul în interior.

Sugar (până la 1 an)

• Aplicaţi lovituri pe spate şi compresii toracice. Daţi patru lovituri pe spate. Dacă obiectul nu poate fi dislocat, efectuaţi patru compresii toracice. Repetaţi cicluri de câte patru lovituri pe spate şi patru compresii toracice, până la dislocarea obiectului sau până ce sugarul îşi pierde cunoştinţa.

• Dacă sugarul îşi pierde cunoştinţa, căutaţi în gura lui cu degetul mic. Nu încercaţi să scoateţi cu degetele un obiect blocat în gâtul sugarului.

• Efectuaţi respiraţii. Dacă sugarul nu respiră, respiraţi de două ori în gura şi nasul lui. Dacă toracele sugarului nu se ridică la fiecare respiraţie, daţi cu blândeţe capul şi mai mult pe spate şi încercaţi din nou să faceţi două respiraţii.

• Dacă toracele sugarului nu se ridică odată cu respiraţiile, continuaţi ciclurile de respiraţii, lovituri pe spate, compresii toracice şi căutare în gură. Repetaţi cicluri de câte două respiraţii, patru lovituri pe spate şi o căutare în gură, până la dislocarea obiectului sau până la sosirea ajutorului medical.

Lovitura pe spate

Întindeţi sugarul cu faţa în jos de-a lungul antebraţului dumneavoastră, sprijinindu-i capul cu mâna. Ţineţi bărbia între degetul mare şi cel arătător. Loviţi spatele, între omoplaţi, cu podul celeilalte mâini.

Compresia toracică

Întoarceţi sugarul pe spate, cu capul plasat mai jos decât restul corpului. Aşezaţi degetele dumneavoastră arătător şi mijlociu pe stern, imediat sub mameloane. Efectuaţi compresii rapide.

Căutarea cu degetul

Menţineţi fixată limba sugarului şi ridicaţi-i bărbia. Dacă vedeţi un obiect şi consideraţi că îl puteţi scoate cu uşurinţă, introduceţi degetul mic în gură, de-a lungul feţei interne a obrajilor, şi scoateţi obiectul afară.

Respiraţi în gura sugarului

Menţineţi, cu o mână, capul dat pe spate, iar cu cealaltă, bărbia ridicată. Lipiţi-vă buzele strâns în jurul gurii şi nasului sugarului. Expiraţi de două ori şi îndepărtaţi-vă gura între respiraţii. Expiraţi cu putere, însă nu atât de tare încât aerul să ajungă în stomacul sugarului.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …