Otită medie

Otita medie, considerată uneori pur şi simplu o infecţie sau inflamaţie a urechii, este cea mai răspândită cauză a durerii de ureche. Deşi această stare este o cauză frecventă de suferinţă în copilărie şi este adesea asociată copiilor, ea poate afecta şi adulţii. Otita medie este o infecţie a urechii medii, ale cărei oase minuscule preiau vibraţiile de la timpan şi le transmit urechii interne. Dar, foarte des, otita medie însoţeşte guturaiul comun, gripa sau alt tip de infecţie respiratorie. Acest fenomen se explică prin faptul că urechea medie este legată de tractul respirator superior printr-o pereche de conducte subţiri, cunoscute drept trompele lui Eustachio.

Cei mai mulţi părinţi sunt neplăcut de familiarizaţi cu otita medie. Cu excepţia vizitelor periodice la sugari, infecţiile urechii sunt cele mai obişnuite motive ale vizitelor la pediatru, însumând 30 milioane de vizite la medic pe an, în Statele Unite. Astăzi, aproape jumătate din toate prescripţiile de antibiotice date copiilor sunt pentru otită medie, iar costul tratamentului infecţiilor urechii medii în Statele Unite este estimat la 2 miliarde de dolari pe an. Netratată, otita medie poate duce la complicaţii mai grave, incluzând mastoidita (o inflamaţie rară a osului de lângă ureche), pierderea auzului, perforarea timpanului, meningită, paralizia nervului facial şi posibil boala Meniere.

Infecţia urechii medii

În mod normal lichidul în exces din urechea medie drenează fără probleme în gât, prin intermediul trompei lui Eustachio. Dar dacă acest minuscul conduct se infectează - poate cu aceleaşi microorganisme care provoacă răceala sau gripa - el se poate congestiona şi închide blocând lichidul în urechea medie şi favorizând evoluţia infecţiei. Această acumulare de lichid determină o compresiune dureroasă care, în lipsa unui tratament corect, poate în cele din urmă erupe prin timpan.

Simptome

Simptomele la adulţi sunt următoarele:

• durere de ureche (fie o durere ascuţită, bruscă, fie o durere surdă, continuă);

• febră şi frisoane;

• congestie nazală;

• senzaţie de plenitudine în ureche;

• greaţă şi diaree însoţind durerea de ureche;

• auz estompat.

Simptomele la copii sunt următoarele:

• tracţiune de ureche;

• febră;

• iritabilitate, nelinişte;

• secreţie nazală;

• apetit diminuat;

• plâns nocturn în poziţie culcată.

Chemaţi medicul dacă:

• temperatura creşte peste 38,3 sau 38,9°C; febra semnalează posibilitatea unei infecţii mai serioase;

• dumneavoastră sau copilul dumneavoastră faceţi frecvent otită medie; episoadele repetate ale bolii duc la pierderea auzului sau la infecţii mai grave;

• dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi tulburări de auz; infecţia poate afecta capacitatea auditivă;

• bănuiţi că copilul dumneavoastră are otită medie; e adesea dificil pentru un părinte să spună dacă copilul are tulburări de auz.

Cauze

Celulele urechii medii secretă un lichid care, printre altele, ajută la apărarea organismului de microorganismele invadante. În mod normal, lichidul drenează prin trompa lui Eustachio în gât. Dar, dacă trompa lui Eustachio se inflamează, lichidul poate rămâne blocat în urechea medie, determinând inflamarea şi infectarea zonei. Această trompă este mai orizontalizată şi mai scurtă la copii, ceea ce poate determina un risc crescut de infecţie. La examenul medical, timpanul unui pacient infectat are un aspect roşu şi bombat.

Cea mai frecventă cauză a otitei medii este o infecţie virală a căilor respiratorii superioare, ca răceala sau gripa. Aceste tulburări pot face ca trompa lui Eustachio să fie atât de inflamată, încât lichidul să nu se mai poată scurge din urechea medie. Alergiile - la polen, praf, părul animalelor sau alimente - pot produce acelaşi efect, şi la fel ca şi fumul, vaporii sau alte toxine din mediu.

Bacteriile pot cauza otită medie direct, dar, de obicei aceste microorganisme apar pe terenul unei infecţii virale sau al unei reacţii alergice, găsindu-şi rapid drumul către mediul cald şi umed al urechii medii. Bacteriile invazive pot favoriza mari tulburări, transformând o inflamaţie în infecţie şi provocând apariţia febrei. Printre bacteriile cel mai frecvent găsite în urechile medii infectate se numără aceleaşi tipuri răspunzătoare şi de sinuzită, pneumonie şi alte infecţii respiratorii superioare. Vaccinul antigripal nu conferă protecţie faţă de otita medie.

Otita medie poate avea grade variate de severitate. Un caz singular, izolat, care este uşor vindecat, este numit otită medie acută. Dacă această stare dispare, dar revine de până la trei ori în decurs de şase luni (sau de trei patru ori într-un an), ea este cunoscută drept otită medie recurentă. Dacă boala persistă timp de mai multe săptămâni fără să dispară este numită otită medie cronică. O acumulare de lichid în ureche în absenţa infecţiei este denumită otită medie seroasă.

În ultimii ani, cercetătorii au identificat caracteristicile persoanelor predispuse la infecţii recurente ale urechii medii: bărbaţi, indivizi cu antecedente familiale de infecţii ale urechii, copii alimentaţi artificial (copiii alăptaţi la sân fac mai puţine infecţii ale urechii), copiii din creşe, indienii americani şi aborigenii australieni, persoane ce împart locuinţa cu fumători, precum şi cei cu anomalii sau deficite ale sistemului imun.

Procedee de testare şi diagnostic

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o durere de ureche însoţită de nas înfundat sau care curge, dureri în gât şi febră, sunt şanse mari ca problema să fie o otită medie. Doctorul dumneavoastră va examina probabil timpanul, cu un instrument numit otoscop, căutând semne de infecţie - o sarcină nu prea uşoară dacă este un copil agitat. Pentru a verifica o infecţie bacteriană, medicul poate practica o deschizătură în timpan şi extrage un eşantion de lichid din urechea medie afectată din care apoi poate efectua culturi pe medii de laborator. Această măsură destul de extremă este folosită de obicei doar în cazul infecţiilor grave sau deosebit de persistente.

Tratament

Scopul majorităţii doctori lor şi terapeuţilor este de a îndepărta infecţia urechii medii înaintea apariţiei unor complicaţii mai grave. Tratamentul cuprinde în general eliminarea cauzelor otitei medii, eradicarea bacteriilor invazive, stimularea sistemului imunitar şi reducerea edemului trompelor lui Eustachio.

Medicină convenţională

Otita medie este în mod tipic determinată de o infecţie virală, în care caz singura alinare pe care doctorii o pot oferi este tratamentul simptomelor. Acesta poate cuprinde încercarea de a reduce edemul trompelor lui Eustachio cu un decongestiv ca pseudoefedrină şi un antihistaminic probabil difenhidramina. Antihistaminicele nu vor vindeca otita medie şi pot provoca efecte secundare minore, inclusiv somnolenţă şi nervozitate. Pentru a uşura durerea, medicul poate recomanda un analgezic, în mod tipic paracetamolul, care ajută şi la scăderea febrei. Aspirina trebuie să fie evitată la copii, datorită riscului de sindrom Reye.

Folosirea antibioticelor în tratarea infecţiilor bacteriene ale urechii medii este controversată. În Anglia, majoritatea medicilor tratează numai simptomele otitei medii, fără ajutorul medicamentelor bactericide. Studiile au arătat că până la 88% dintre cazurile de otită medie au evoluat favorabil sub acest tratament. De fapt, alte cercetări sugerează că 80% dintre otitele medii au origine virală şi deci nu vor răspunde la tratamentul cu antibiotice.

Dar mulţi doctori, mai ales în Statele Unite, sunt îngrijoraţi de faptul că, fără antibiotice, bacteriile ascunse în urechea medie pot scăpa de sub control, existând posibilitatea provocării unei complicaţii grave, ca pierderea auzului sau mastoidita. Ei subliniază că, în definitiv, aceste complicaţii au devenit mai rare, mai ales ca rezultat al terapiei cu antibiotice. Pentru a fi siguri, mulţi medici americani tratează toate cazurile de otită medie ca şi cum ar fi prezente bacteriile.

Amoxicilina este antibioticul de elecţie în tratamentul otitelor medii bacteriene. Medicamentul este, în general, considerat sigur, deoarece prezintă riscuri mai reduse de a provoca reacţii alergice decât penicilina, al cărei derivat este. Acest medicament este foarte eficient: o singură cură de amoxicilina poate elimina o infecţie a urechii în 7 până la 10 zile, la un cost redus.

Totuşi, de curând, medicii au observat probleme legate de acest medicament-minune. Se pare că anumite tipuri de bacterii au învăţat să producă o proteină de apărare, care face inutilă amoxicilina. Criticii utilizării de rutină a antibioticelor din Statele Unite acuză faptul că milioanele de reţete de amoxicilina, prescrise pentru otite medii fără element bacterian, au ajutat la crearea acestor tulpini rezistente.

Oricare ar fi originea lor, bacteriile rezistente la amoxicilina au apărut în mai multe comunităţi determinând mulţi medici să prescrie alte antibiotice pentru otita medie. Unii dintre aceşti înlocuitori, care sunt în general mai costisitori de cât amoxicilina, provin dintr-o clasă de medicamente numite cefalosporine. Alţii sunt combinaţii de medicamente - amoxicilina şi clavulanat, de exemplu.

Pentru cei alergici la amoxicilina, medicii pot prescrie sulfametoxazol şi trimetoprim sau eritromicină combinată cu o sulfamidă, cum este sulfizoxazolul. La pacienţii în vârstă de peste doi ani, cu otită medie recurentă severă, medicii pot stimula sistemul imun folosind un vaccin special care determină sistemul imunitar propriu organismului să recunoască şi să atace anumite bacterii.

Dacă un caz de otită medie dezvoltă complicaţii severe, medicii pot recomanda intervenţii chirurgicale pentru eliminarea infecţiei sau drenarea urechii medii. Una dintre tehnici, numită miringotomie, presupune perforarea timpanului pentru eliberarea lichidului din urechea medie. Dacă trompele lui Eustachio devin complet obturate datorită edemului, chirurgul poate insera un tub de ventilaţie în interior, pentru a le păstra permeabile.

Totuşi, această procedură - numită timpanostomie - este adesea costisitoare şi poate conduce la infecţie şi formare de ţesut cicatricial. Dacă infecţiile recurente la nivelul vegetaţiilor adenoide sau amigdalelor determină episoade repetate de otită medie, medicul poate recomanda înlăturarea glandelor respective.

Medicină alternativă

Unele tratamente alternative pentru otita medie încearcă să lupte împotriva virusurilor sau a bacteriilor răspunzătoare de infecţie, în timp ce altele încearcă să amelioreze simptomele sau să stimuleze sistemul imunitar.

Aromoterapie

Esenţa de levănţică (Lavandula officinalis)poate ajuta câteodată la reducerea inflamaţiei şi a durerii în infecţiile urechii. Alte uleiuri folosite sunt cele de muşeţel (Matricaria recutita),cajuput, luminiţa-nopţii (Oenothera biennis),acid gras, uleiul de in şi limba mielului.

Medicină ayurvedică

Pentru a deschide şi drena trompele lui Eustachio, terapeuţii ayurvedici masează ganglionii limfatici din jurul urechii. Masajul este completat de o băutură făcută din planta amala, o sursă de vitamina C care are şi proprietăţi antivirale şi antibacteriene. Amala este dată de obicei cu miere brută. Mierea brută poate conţine microorganismele răspunzătoare de producerea botulismului şi nu trebuie dată sugarilor sau persoanelor cu sistem imunitar deficitar.

Plante chinezeşti

Practicienii folosesc anumite plante pentru a contribui la combaterea infecţiei şi a permeabiliza conductele auditive. Amestecurile pot include gura-lupului (Scutellaria baicalensis),limbariţă (Alisma plantago-aquatica),pătlagină (Plantago major),bupleurum (Bupleurum chinense)şi lemn-dulce (Glycyrrhiza uralensis).Contactaţi un practician pentru reţetele exacte.

Fitoterapie

Un număr de plante care fortifică sistemul imunitar-incluzând echinaceea (Echinacea spp.),muşeţelul (Matricaria recurita)şi goldenseal (Hydrastis canadensis) - sunt disponibile sub formă de tablete de uz oral. Picăturile pentru urechi nu pot pătrunde în urechea medie şi ar trebui păstrate pentru infecţiile urechii externe.

Homeopatie

În stadiile incipiente ale unei infecţii a urechii, cu debut brusc şi agitaţie febrilă, folosiţi Aconit (30 C, la 4-6 ore). Pentru durere ascuţită şi pulsatilă însoţită de febră, senzaţie de căldură intensă şi roşeaţă urechii externe şi a jumătăţii respective a feţei, folosiţi Belladonna (30C, la 4-6 ore).

Folosiţi extrem de prudent Belladonna, un extract dintr-o plantă otrăvitoare din familia mătrăgunei. Verificaţi posologia cu terapeutul dumneavoastră şi urmaţi cu atenţie indicaţiile de pe etichetă. Pentru copiii cu otită medie care sunt foarte iritabili, cu dureri intense şi care nu pot fi consolaţi, încercaţi Chamomilla (30C, la 4-6 ore).

Dacă copilul este plângăcios, se agaţă de mamă, se simte mai bine la aer curat şi are o secreţie nazală gălbui-verzuie, utilizaţi Pulsatilla (30C, la 4-6 ore). Pentru congestia urechii fără infecţie, încercaţi Kali muriaticum (30C, la 4-6 ore). Dacă nu apare nici o îmbunătăţire după două zile, încercaţi un alt remediu sau consultaţi un homeopat.

Alimentaţie şi dietă

Deşi dieta singură nu va vindeca infecţia urechii, nutriţioniştii recomandă folosirea următoarelor vitamine şi suplimente pentru combaterea unei infecţii virale:

• Beta-caroten (vitamina A). Înmulţiţi vârsta copilului dumneavoastră cu 20.000 UI pentru doza zilnică, maximum 200.000 UI.

• Vitamina C. Doza zilnică: vârsta copilului dumneavoastră înmulţită cu 500 mg. Dozele mari de vitamina C pot provoca diaree. E important să fracţionaţi această doză în mod egal pe parcursul unei zile. Deşi pentru adulţi şi adolescenţi nu există o doză zilnică maximă, mulţi nu pot tolera mai mult de 1.000 mg la două ore.

• Zinc. Doza zilnică: vârsta dumneavoastră înmulţită cu 2,5 mg. Nu luaţi mai mult de 50 mg pe zi fără a consulta un nutriţionist.

• Bioflavonoizi. Doza zilnică: vârsta copilului dumneavoastră înmulţită cu 50 mg, maximum 250 mg.

Osteopatie

Consultaţi un osteopat pentru terapiile care pot ajuta drenajul trompei lui Eustachio.

Ce puteţi face acasă

• Puteţi aduce multă uşurare simptomelor unei urechi infectate şi acasă. Mulţi folosesc căldura, sub forma unei comprese calde, liniştitoare. Inhalaţiile de aburi şi băile fierbinţi la picioare pot de asemenea ajuta.

• Dacă luaţi antihistaminice care vă pot deshidrata şi vă pot usca gâtul şi căile respiratorii, încercaţi să înlocuiţi pierderea de lichide bând multă apă.

• Gargarele cu apă sărată contribuie la calmarea durerilor de gât şi la curăţarea trompelor lui Eustachio.

• Menţinerea capului drept contribuie la drenarea urechii medii.

• Unii pot găsi alinare în spray-urile nazale decongestionante eliberate fără prescripţie medicală. Totuşi, folosite mai mult de trei zile, spray-urile pot crea dependenţă şi pot conduce la reapariţia congestiei după întreruperea tratamentului sau la înrăutăţirea stării dumneavoastră.

Prevenire

Deoarece copiii hrăniţi cu biberonul sunt mai predispuşi la otită medie, este mai bine să vă alăptaţi copilul la sân pe cât posibil, pentru a preveni infecţiile urechii. Dacă trebuie să-l hrăniţi cu biberonul, nu lăsaţi niciodată copilul să stea culcat pe spate cu biberonul susţinut vertical. De asemenea, îndepărtaţi cât mai mulţi poluanţi ai mediului din casa dumneavoastră, incluzând praful, lichidele de curăţat şi solvenţii, precum şi fumul de tutun.

Alergiile alimentare pot juca un rol în otita medie, astfel încât dacă dvs. sau copilul dvs. sunteţi mai predispuşi la ele încercaţi să reduceţi produsele din grâu, porumb şi aditivii alimentari, acestea fiind mai alergenice decât alte alimente.

Check Also

Boala Paget a vulvei

Boala Paget a vulvei este o afecţiune malignă rară care afectează vulva, apărând în special …