Cancer testicular

Cele două testicule sunt glande ce produc hormoni masculini şi spermatozoizi. Ele atârnă dedesubtul şi în spatele penisului, în interiorul unei pungi numită scrot. Cordonul spermatic, compus din canalul spermatic, nervi şi vase sanguine, leagă fiecare testicul de trunchi. Deşi cancerul testicular este rar, el este cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani. Este mult mai frecvent la cei de rasă albă decât la americanii cu ascendenţă africană şi este de obicei diagnosticat între 30-40 de ani.

Aproape toate cancerele testiculare sunt primare - debutează chiar la nivelul testiculelor. Un anumit tip rar de cancer testicular ia naştere în torace sau abdomen, în reziduuri de ţesut embrionar din care s-au dezvoltat testiculele la făt. Cancerul testicular se poate extinde lent sau rapid, în funcţie de tipul său, însă urmează în mod constant aceeaşi cale: odată ce o tumoare malignă penetrează cordonul spermatic, celulele canceroase sunt libere să infiltreze vasele limfatice sau sanguine din apropiere, după care pot fi transportate în ganglionii limfatici abdominali, apoi în plămâni, apoi de obicei în ficat, oase şi, posibil, creier.

Datorită progreselor în diagnosticare şi tratament, cancerul testicular este astăzi printre cele mai curabile cancere, chiar în stadiile avansate, şi este rareori fatal. La aproximativ 85% dintre pacienţi sunt diagnosticate neoplazii localizate, foarte uşor tratabile. Tehnicile îmbunătăţite de detectare şi tratament au ridicat la peste 90% rata de supravieţuire la 5 ani. Chiar dacă, în momentul diagnosticului, cancerul s-a extins deja în organele învecinate, pacienţii au şanse excelente de a supravieţui cel puţin 5 ani.

Semne de alertă

Suspendate într-o pungă numită scrot, glandele sexuale masculine, testiculele, produc spermatozoizii şi hormonii masculini. Cancerul testicular afectează de obicei un singur testicul, debutând tipic în celulele care sintetizează spermatozoizii. Autoexaminarea periodică poate detecta nodulii duri, edemul sau o modificare a dimensiunilor sau formei testiculului - toate potenţiale semne indicatoare ale unui cancer testicular în primele stadii.

Simptome

Semnele de alertă cele mai precoce ale cancerului testicular cuprind de obicei:

 • o modificare a dimensiunii sau formei unui testicul;
 • mărire în volum sau îngroşare a testiculelor;
 • un nodul de consistenţă fermă, neted, iniţial nedureros, cu creştere lentă, la nivelul unui testicul;
 • senzaţie de greutate testiculară.

Printre alte simptome ale cancerului testicular se pot număra:

 • probleme urinare;
 • o masă abdominală sau dureri abdominale;
 • tuse persistentă, posibil cu expectoraţie sanguinolentă;
 • dispnee;
 • scădere în greutate sau pierderea poftei de mâncare; oboseală; dureri lombare; sensibilitate la palpare a mameloanelor sau mărire în volum a sânilor;
 • foarte rar, sterilitate.

Chemaţi medicul dacă:

 • detectaţi orice fel de nodul sau tumefiere neobişnuită la nivelul scrotului; trebuie să fiţi supus unui examen fizic complet cât mai curând posibil, dat fiind că există şanse ca această anomalie să fie provocată de cancer.

Cauze

Nu se ştie ce anume provoacă un cancer testicular. 10% dintre cancerele testiculare apar la bărbaţii care se nasc cu un testicul necoborât şi au fost comunicate multe cazuri de incidenţă atât la tată, cât şi la fiu. Bărbaţii cu probleme de fertilitate au o probabilitate mai mare de a dezvolta tumori testiculare benigne şi pot fi mai uşor predispuşi la cancerul testicular. Unele cercetări sugerează că vasectomia ar creşte riscul, însă alte studii nu sprijină această concluzie.

Printre alţi factori de risc, suspectaţi însă nedovediţi, se numără sedentarismul, pubertatea precoce, oreionul în antecedente, traumatismele testiculare, expunerile exagerate la radiaţii sau pesticide şi tulburările prenatale, legate de hemoragiile anormale ale mamei, consumul de estrogen sau dietilstilbestrol (DES) în timpul sarcinii. În trecut, dietilstilbestrol era prescris gravidelor pentru prevenirea avorturilor, însă nu mai este comercializat în Statele Unite.

Procedee de testare şi diagnostic

Fiecare bărbat trebuie să ceară medicului său să-i explice etapele auto-examinării testiculare, o procedură simplă, însă importantă. Apoi, el trebuie să-şi examineze fizic testiculele o dată pe lună pentru decelarea oricăror anomalii. Orice nodul sau mărire de volum nedureroasă a scrotului poate semnala cancerul. Pentru a exclude alte posibilităţi, medicul poate prescrie o cură de antibiotice, pentru a vedea dacă tumefierea dispare. Dacă nu dispare, sunt efectuate explorări cu ultrasunete şi analize chimice ale urinei şi sângelui.

Dacă se suspectează un cancer, testiculul este extirpat chirurgical şi se face o biopsie pentru a determina prezenţa şi tipul cancerului testicular. Dacă se pune diagnosticul de cancer, se fac alte teste pentru a determina extinderea acestuia. Extirparea celui de-al doilea testicul nu este o practică standard, deoarece în cele mai multe cazuri acesta rămâne neafectat de cancer. De obicei, îndepărtarea unuia dintre testicule nu duce la sterilitate, însă, dat fiind că unele tratamente viitoare ar putea provoca această stare, pacienţii sunt informaţi cu privire la băncile de spermă înainte de iniţierea tratamentului.

Tratament

Medicină convenţională

Deoarece este necesară pentru diagnostic, extirparea chirurgicală a unui testicul este inevitabilă. Dacă se găseşte un cancer, se face de obicei o a doua operaţie pentru a îndepărta ganglionii limfatici abdominali din apropiere, iar aceste două operaţii sunt deseori suficiente pentru a vindeca un cancer testicular limitat. Pe lângă intervenţia chirurgicală, cazurile avansate sunt tratate prin chimioterapie şi, uneori, radioterapie.

Aproape toţi pacienţii cu cancer testicular obţin remisiunea, însă se insistă asupra unor frecvente examinări de urmărire. În cazul în care cancerul recidivează, tratamentul suplimentar conduce deseori la altă remisiune. În cazul în care cancerul testicular nu este vindecat prin chimioterapia convenţională, medicii pot recomanda un transplant de măduvă osoasă pentru a permite chimioterapia cu doze mai mari.

Medicină alternativă

Chiar dacă medicina convenţională are un succes remarcabil în vindecarea cancerului testicular, chiar şi simpla aflare a faptului că aveţi cancer poate provoca intense suferinţe emoţionale. Mulţi pacienţi găsesc utile consilierea psihologică sau terapia de grup, în depăşirea consecinţelor emoţionale.

Prevenire

Unele studii arată că bărbaţii tineri care fac un efort fizic regulat au o probabilitate mai mică de a face cancer testicular. Alte cercetări sugerează că o intervenţie de corectare chirurgicală a unui testicul necoborât, înainte de vârsta de 10 ani, reduce la minimum riscul de cancer. Cea mai importantă, totuşi, este auto-examinarea periodică a testiculelor.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …