Cancer de sân

Definiţie şi cauze

Cancerul de sân este o tumoră malignă a sânului. Este un cancer care cel mai adesea este ceea ce se numeşte hormonodependent, adică dezvoltarea sa este direct legată de anomaliile de concentraţie ale hormonilor feminini din organism.

Cancer

Factorii de risc principali sunt familiali (risc crescut în caz de cancer apărut la vârsta tânără la o rudă) şi hormonali (pubertate precoce, cicluri menstruale fără ovulaţie, lipsa copiilor, prima sarcină tardivă, absenţa alăptării, menopauză tardivă).

Frecvenţă

Cancerul de sân este cancerul feminin cel mai frecvent (25% din total). O femeie din zece dezvoltă cancer de sân în cursul vieţii. Vârsta medie la diagnostic este de 55 de ani.

Semne şi simptome

Inspecţia arată o mică depresiune, o tumefacţie, o anomalie de suprafaţă (rid, piele în coajă de portocală), un nodul sau o ulceraţie, o anomalie a mamelonului (retracţie, supradenivelare, eroziune).

La palpare se descoperă cel mai frecvent o tumoră unică, unilaterală, nedureroasă şi aderentă. Trebuie căutate scurgerea mamelonară şi prezenţa unor ganglioni măriţi la subraţ (adenopatie axilară).

Investigaţii

Mamografia, ecografia, puncţia cu ac fin (extragerea de celule care vor fi analizate la microscop) permit stabilirea diagnosticului, în caz de dubiu este indicată prelevarea unui eşantion de ţesut (biopsia). Dozarea markerilor tumorali din sânge (CA 15-3 şi ACE) evaluează eficienţa tratamentului şi permit depistarea recăderilor.

Evoluţie şi complicaţii

Când diagnosticul este precoce, prognosticul este foarte bun şi se poate vorbi chiar de vindecare. Acesta este mai puţin favorabil atunci când diametrul tumorii depăşeşte 1 cm sau în prezenţa metastazelor.

Tratament

În funcţie de mărimea tumorii, afectarea ganglionilor axilari sau prezenţa metastazelor, tratamentul va cuprinde o simplă ablaţie a tumorii sau ablaţia întregului sân (tumorectomie sau mastectomie), asociată celei a ganglionilor de la subraţ (evidare axilară), radioterapie, chimioterapie şi hormonoterapie.

Prevenţie şi educaţie

Depistarea (screening-ul) în masă constă în efectuarea unei mamografii la fiecare 2 ani între 50 şi 65 de ani. Urmărirea individuală mai precoce, începând de la 35 de ani, este necesară în caz de factori de risc (autopalparea sinilor, mamografie mai precoce). Supravegherea recidivelor este indispensabilă.

Check Also

Boala Paget a vulvei

Boala Paget a vulvei este o afecţiune malignă rară care afectează vulva, apărând în special …