Boala Churg-Strauss (angeită alergică gronulomatoasă)

Definiţie şi cauze

Boala Churg-Strauss sau angeita alergică gronulomatoasă este o boală caracterizată printr-un astm sever şi atingerea diferitelor organe, a cărei cauză este o inflamaţie a vaselor (vasculită) de cauză necunoscută.

Factorul declanşator este o stimulare cu antigene (agenţi externi necunoscuţi organismului care determină producerea de agenţi de apărare numiţi anticorpi) la marii alergici, ca de exemplu în cazul unui tratament de desensibilizare, al unui vaccin sau al întreruperii tratamentului cu corticoizi.

Frecvenţă

Boala Churg-Strauss sau angeita alergică gronulomatoasă este o boală rară care poate apărea la orice vârsta, cu excepţia copilăriei. Vârsta medie de debut se situează spre 40 de ani iar bărbaţii sunt afectaţi puţin mai frecvent decât femeile.

Semne şi simptome

Asociere de astm bronşic, tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor (neuropatie periferică), diaree şi hemoragii digestive, afectare cardiacă (inflamaţia învelişului extern al inimii sau pericardită, leziuni ale arterelor inimii, cu risc de infarct sau coronaropatie), dureri la nivelul articulaţiilor (artralgii), leziuni cutanate (mici pete roşii sau purpură, noduli), precum şi o inflamaţie a rinichiului (glomerulonefrită) şi a pleurei (pleurezie).

Investigaţii

Analizele sanguine evidenţiază creşterea unei categorii de globule albe (polimorfonucleare eozinofile) şi a unor anticorpi (IgE), ca în alergii. Se caută şi anticorpii ANCA (anticorpi anticitoplasmă de polimorfonucleare neutrofile).

Evoluţie şi complicaţii

Fără tratament, această boală este mortală. Dimpotrivă, chiar în cazul unei forme grave, medicamentele utilizate dau rezultate bune, cu posibilitatea unei vindecări complete la anumiţi pacienţi.

Tratament

Medicamentele utilizate sunt corticoizii şi imunosupresoarele.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …