Boala Buerger (trombangeită obliterantă)

Definiţie şi cauze

Boala Buerger sau trombangeita obliterantă este o boală inflamatorie care determină ocluzia vaselor sangvine, în special la nivelul extremităţilor membrelor. Cauza este necunoscută, însă fumatul constituie un factor de risc major.

Frecvenţă

Boala Buerger sau trombangeita obliterantă afectează în principal bărbaţii fumători între 29 şi 40 de ani. Ponderea femeilor este de 5%, dar în continuă creştere.

Semne şi simptome

Afectarea arterelor se manifestă prin oprirea circulaţiei la nivelul extremităţilor (ischemie distală). Picioarele sunt reci, dureroase, pielea este modificată şi nu se palpează pulsul.

La nivelul mâinilor se produc tulburări ale circulaţiei agravate de expunerea la frig, dispariţia pulsului radial sau cubital, moartea ţesuturilor situate sub unghii, care se traduce prin dureri intense.

Afectarea venelor antrenează obstrucţia prin cheaguri de sânge a venelor situate sub piele (tromboflebite superficiale) la nivelul gambelor sau antebraţelor.

Investigaţii

Au ca obiectiv evaluarea stării vaselor şi a circulaţiei de la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Este vorba despre ecografia Doppler arterială (vizualizarea vaselor cu ajutorul ultrasunetelor), pulsoximetria (măsurarea oxigenării ţesuturilor la nivelul extremităţii degetelor), arteriografia (radiografia vaselor) şi biopsia vasculară (prelevarea unui mic fragment de ţesut din peretele vasului pentru examinarea la microscop).

Evoluţie şi complicaţii

Este o boală gravă, care duce la amputaţii în cursul evoluţiei la o treime din pacienţi. Recăderile sunt constante în caz de continuare a fumatului.

Tratament

Tratamentul medical utilizează un medicament care dilată vasele, iloprostul. În caz de afectare gravă, chirurgia plastică poate fi indicată.

Prevenţie şi educaţie

Întreruperea fumatului este imperios necesară. Trebuie evitate traumatismele, agresiunile chimice, micozele (infecţii produse de ciuperci, frecvente mai ales la nivelul picioarelor), expunerea la frig a extremităţilor.

Medicamentele care au ca acţiune sau ca efect secundar reducerea diametrului vaselor (vasoconstrictoarele) sunt interzise.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …