Boala Bowen

Definiţie şi cauze

Boala Bowen este un cancer al pielii sau al mucoaselor ce rămâne superficial (afectează doar epiderma) şi a cărui evoluţie este foarte lentă.

Frecvenţă

Tumora apare între 30 şi 60 de ani la bărbaţi şi la femei.

Semne şi simptome

Pe piele apare un mic placard proeminent (unic sau multiplu), de culoare roşie şi acoperit de o crustă care se extinde lent, având margini bine delimitate.

Pe mucoase (gland sau vulvă), placardul este roşu strălucitor, cu margini nete şi rotunjite şi rezistent la diferitele tratamente.

Investigaţii

Prelevarea unui fragment de piele de la nivelul zonei afectate pentru examinarea la microscop (biopsia cutanată) permite stabilirea diagnosticului.

Evoluţie şi complicaţii

Este un cancer care se vindecă dacă este tratat într-o fază precoce, întrucât rămâne limitat la stratul superficial al pielii.

În caz contrar, există riscul extinderii în profunzime şi al transformării într-un cancer mult mai grav, carcinomul spinocelular (vezi cancerele pielii).

Tratament

Diferitele mijloace utilizate, singure sau în asociere, pentru distrugerea tumorii sunt: chirurgia, electrocauterizarea (producerea de căldură care arde ţesuturile, cu ajutorul unui curent electric transmis de un electrod pus în contact cu leziunea) şi aplicarea locală a unui medicament, 5-fluorouracilul.

Prevenţie şi educaţie

Pentru depistarea precoce a leziunilor, în faza în care sunt superficiale, trebuie consultat dermatologul pentru orice anomalie a pielii şi mucoaselor.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …