Boala Bouveret

Definiţie şi cauze

Boala Bouveret este o boală caracterizată prin accese de tahicardie (accelerarea ritmului cardiac) provocate de o dereglare a sistemului electric ce permite în mod normal inimii să se contracte regulat.

Se vorbeşte de tahicardie joncţională, întrucât zona disfuncţională din circuitul electric este situată la joncţiunea dintre atrii şi ventricule.

Frecvenţă

Boala Bouveret survine frecvent la adulţii tineri, în special de sex feminin.

Semne şi simptome

Crizele apar şi se termină brusc. Ele se manifestă prin palpitaţii şi stare de nelinişte.

Investigaţii

Diagnosticul se pune pe baza electrocardiogramei (înregistrarea activităţii electrice a inimii), care arată un ritm regulat, cu accelerarea frecvenţei cardiace la valori cuprinse între 160 şi 200 bătăi/minut.

Evoluţie şi complicaţii

Reprezintă în general o afecţiune benignă, dar care trebuie tratată deoarece accesele de palpitaţii sunt îngrijorătoare pentru pacient. Oprirea accesului de tahicardie este adesea spontan. Este în general bine tolerată de către persoanele tinere, dar recidivele sunt frecvente.

Tratament

Rărirea bătăilor cardiace poate fi obţinută prin manevre vagale (efectuate sub supraveghere medicală), numite astfel deoarece stimulează nervul vag, care are o acţiune de scădere a frecvenţei cardiace: masajul sinusurilor carotidiene situate la nivelul gâtului, manevra Valsalva (efort de expiraţie cu gura închisă şi nările astupate), reflexe de vărsătură (apăsarea limbii în fundul gâtului, ceea ce declanşează o senzaţie de greaţă) etc.

În caz de eşec, este indicată injectarea intravenoasă a unor medicamente: derivaţi de adenozin trifosfat sau de diltiazem.

Prevenţie

Recidivele, atunci când devin supărătoare, pot fi prevenite prin administrarea continuă de medicamente care scad frecvenţa cardiacă (din familia betablocantelor sau a inhibitorilor canalelor de calciu).

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …