Boala Berger (nefropatie, glomerulonefrită cu imunoglobulină de tip A)

Definiţie şi cauze

Boala Berger sau nefropatia sau glomerulonefrita cu imunoglobulină de tip A este o inflamaţie a rinichiului care afectează micile structuri în care se formează urina, numite glomeruli, de unde şi denumirea de glomerulonefrite pentru desemnarea grupului de boli din care face parte.

Boala Berger se caracterizează prin formarea de depozite de imunoglobuline de tip A (care fac parte dintre anticorpii cu rol de a apăra în mod normal organismul împotriva agresiunilor externe) la nivelul vaselor din glomeruli. Cauza este necunoscută.

Frecvenţă

Boala Berger sau nefropatia sau glomerulonefrita cu imunoglobulină de tip A este cea mai frecventă dintre glomerulonefritele primitive, adică nelegate de altă boală. Afectează copiii şi adulţii tineri, cu o predominanţă masculină.

Semne şi simptome

Apar episoade recidivante de eliminare de urină franc sanguinolentă (hematurie macroscopică), în general simultan cu episoade de rinofaringită.

Între aceste episoade se constată prezenţa de proteine în urină (proteinurie), asociată cu prezenţa de sânge care nu colorează în mod evident urina, ci poate fi detectat doar cu ajutorul unei bandelete reactive (hematurie microscopică). Este posibilă apariţia hipertensiunii arteriale.

Investigaţii

Cuprind determinarea concentraţiei proteinelor în urină şi biopsia renală (prelevarea de ţesut renal cu ajutorul unui ac, pentru examinarea la microscop) care permite confirmarea diagnosticului.

Evoluţie şi complicaţii

Reprezintă o afecţiune severă, dar evoluţia poate fi favorabilă, chiar cu vindecare în unele cazuri, în special la copii. Totuşi, în jumătate din cazuri se instalează progresiv insuficienţa renală cronică.

Tratament

În formele cu evoluţie rapidă se utilizează corticoizii şi imunosupresoarele (medicamente care scad producţia mijloacelor de apărare ale organismului, deci a anticorpilor), dar eficienţa lor este inconstantă, în stadiul de insuficienţă renală terminală este indicat transplantul renal, dar boala recidivează în 1/3 din cazuri.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …