Boala Behcet

Definiţie şi cauze

Boala Behcet este o boală inflamatorie cronică şi recidivantă care afectează întregul organism şi a cărei cauză este necunoscută.

Este foarte probabil vorba despre o boală autoimună, adică o boală în care organismul produce anticorpi împotriva propriilor sale ţesuturi.

Principalele organe afectate sunt vasele sangvine (vasculită sau inflamaţie a vaselor).

Frecvenţă

Boala este prezentă în special în jurul Bazinului mediteranean, în Orientul Mijlociu şi în Japonia.

Frecvenţa sa este de 1/500.000 în Europa, dar în Japonia ajunge la 1/10.000. Afectează cu precădere adulţii tineri şi este în general mai severă la bărbaţi.

Semne şi simptome

Se manifestă prin asocierea de ulceraţii bucale (afte), ulceraţii genitale (mici plăgi care apar recurent), leziuni oculare (irită, uveită) şi leziuni ale pielii (papule, pustule, vezicule).

Investigaţii

Examenul clinic este suficient pentru a stabili diagnosticul.

Evoluţie şi complicaţii

Principalele complicaţii sunt reprezentate de ocluzia venelor sau a arterelor prin cheaguri (tromboze), afectarea articulaţiilor (artrite inflamatorii), complicaţii cardiace (miocardită, valvulopatii, pericardită) şi neurologice.

Boala este în general benignă, cu recăderi şi perioade de remisiune. Eventuala gravitate este legată de anumite afectări: oculară, cu riscul pierderii vederii şi mai ales accidentele neurologice.

Tratament

Se limitează, de cele mai multe ori, la ameliorarea simptomelor: tratarea aftelor, a ulceraţiilor genitale etc. În cazurile mai grave sunt utilizate medicamente care reduc activitatea mecanismelor de apărare ale organismului şi scad deci producţia de anticorpi inadecvați: este vorba despre corticoizi şi imunosupresoare.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …