Blocuri de ramură

Definiţie şi cauze

Blocurile de ramură sunt tulburări de transmitere a influxului electric la nivelul ventriculelor inimii care determină întârzierea (bloc incomplet) sau întreruperea transmiterii (bloc complet) pe ramura care declanşează contracţia ventriculului drept (bloc de ramură dreaptă), sau pe cea care merge spre ventriculul stâng (bloc de ramură stângă).

Cauzele blocurilor de ramură sunt reprezentate de îmbătrânirea ţesuturilor legată de vârsta, sau afecţiunile cardiovasculare (afectarea arterelor inimii [coronaropatie] ce poate determina infarct, hipertensiune arterială, afectarea valvelor cardiace etc.).

Frecvenţă

Blocurile de ramură sunt foarte frecvente.

Semne şi simptome

Nu există nici un simptom şi diagnosticul se pune doar pe baza electrocardiogramei (ECG).

Investigaţii

În funcţie de rezultatele electrocardiogramei se poate evalua importanţa tulburării, denumită bloc incomplet sau bloc complet.

Evoluţie şi complicaţii

De cele mai multe ori, blocurile de ramură rămân stabile şi nu dau naştere nici unei complicaţii. În caz de agravare se pot produce sincope (bloc atrioventricular).

Tratament

Nu există tratament. În caz de complicaţii cu producerea de sincope este indicată implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker).

Prevenţie şi educaţie

Prezenţa unui bloc de ramură contraindică utilizarea anumitor medicamente, în special a celor care încetinesc ritmul cardiac.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …