Bloc atrioventricular

Definiţie şi cauze

Blocul atrioventricular (BAV) este o încetinire sau întrerupere a transmiterii influxului electric ce pleacă de la atrii şi care determină contracţia ventriculelor.

Cauzele blocului atrioventricular principale sunt: îmbătrânirea ţesuturilor legată de vârsta, infarctul miocardic, leziunile valvelor cardiace (stenoza aortică etc.), infecţiile cardiace (endocardită, reumatism articular acut etc.), intoxicaţiile (digitalice etc.).

Există şi forme prezente de la naştere (congenitale). Se disting, în funcţie de importanţa tulburării, blocul atrioventricular de gradul I, II şi III.

Frecvenţă

Blocul atrioventricular este o afecţiune frecventă în special la persoanele vârstnice.

Semne şi simptome

Blocul atrioventricular de gradul I şi II sunt în general asimptomatice.

În blocul de gradul III (complet), se produc sincope bruşte - „fulgerătoare” - care sunt provocate de întreruperea pe durată scurtă a contracţiilor ventriculelor şi deci a ejecţiei sângelui spre organe: se vorbeşte de sindromul Adams-Stockes.

În afara acestor evenimente, pulsul este lent, uneori foarte lent (sub 40 de bătăi/minut).

Investigaţii

Electrocardiograma permite stabilirea diagnosticului.

Evoluţie şi complicaţii

După sincopă pacientul redevine în general conştient în poziţie culcată.

În repaus ritmul cardiac lent este bine suportat. Totuşi, poate apărea uneori moarte subită.

Tratament

Numai blocurile atrioventriculare care produc simptome necesită tratament.

În faza acută, accelerarea ritmului cardiac se obţine fie prin administrarea în perfuzie de isoprenalină, fie prin stimulare electrică externă (pacemaker [stimulator] cu electrozi mari lipiţi pe torace).

Tratamentul definitiv constă în instalarea unui stimulator cardiac intern (pacemaker a cărui cutie este amplasată sub piele, dedesubtul claviculei şi ai cărui electrozi ajung până în inimă).

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …