Artrită psoriazică

Caracteristici esenţiale

• Psoriazisul precedă debutul artritei în 80% din cazuri.

• Artrita este de obicei asimetrică, cu deformare „în cârnăciori” a degetelor de la mâini şi de la picioare; seamănă cu poliartrita reumatoidă; factorul reumatoid este absent din ser.

• Afectarea articulaţiei sacroiliace este frecventă; se poate asocia spondilita anchilozantă.

• Modificări radiologice: osteoliză; deformare cu aspect de „toc în călimară”; absenţa relativă a osteoporozei; anchiloze osoase; sacroileită asimetrică şi sindesmofite atipice.

Date generale

La 15-20% dintre pacienţii cu psoriazis coexistă şi artrita. Formele sau subtipurile de artrită care pot însoţi psoriazisul sunt următoarele:

• boală articulară asemănătoare cu poliartrita reumatoidă, în care poliartrita are dispoziţie simetrică; de obicei, sunt afectate mai puţine articulaţii decât în artrita reumatoidă, iar factorul reumatoid este absent din ser;

• o formă oligoarticulară ce poate duce la distracţii considerabile ale articulaţiilor afectate;

• o formă de boală în care sunt afectate în principal articulaţiile interfalangiene distale; la început, aceasta poate fi monoarticulară şi adeseori afectarea articulară este asimetrică; frecvent, se remarcă onicoliza iar unghiile au aspect ciupit („pitting unghial”);

• o artrită severă deformantă (artritis mutilans), în care osteoliză este marcată;

• o formă spondilitică, cu predominenţa sacroileitei şi a afectării vertebrale; aproximativ 50% dintre aceşti pacienţi sunt HLA-B27 pozitivi.

Elemente de diagnostic

Semne şi simptome

Deşi psoriazisul precedă de obicei debutul artritei, la 20-25% dintre pacienţi artrita precede afecţiunea tegumentară. Artrita este de cel puţin cinci ori mai frecventă la pacienţii cu forme tegumentare severe decât la cei cu modificări cutanate discrete. Totuşi, uneori, pacienţii pot prezenta doar o singură leziune de psoriazis (în mod tipic ascunsă pe scalp, şanţul interfesier sau ombilic), nefiind conştienţi de legătura acesteia cu artrita.

Astfel, la pacienţii cu artrită recent instalată, căutarea atentă a leziunilor cutanate este esenţială. Pe de altă parte, leziunile psoriazice pot fi deja vindecate în momentul apariţiei artritei. În astfel de cazuri, anamneză este cel mai bun mijloc de diagnosticare a mono- sau oligoartritelor altfel inexplicabile. Pitting-ul unghial, semn rezidual al unui psoriazis anterior, este uneori singurul indiciu.

Investigaţii de laborator

Examenele de laborator arată o creştere a vitezei de sedimentare a hematiilor, dar factorul reumatoid lipseşte. Acidul uric poate fi crescut, reflectând turnoverul rapid al tegumentului afectat de psoriazis. Există o corelaţie între extinderea afectării psoriazice şi nivelul acidului uric, dar guta nu este mai frecventă decât la pacienţii fără psoriazis. De asemenea, descuamarea pielii poate reduce depozitele de fier.

Explorări imagistice

Modificările radiologice sunt cele mai utile pentru diferenţierea de alte forme de artrită. Sunt prezente eroziuni marginale ale osului şi distrageri neregulate ale articulaţiei şi osului, care, la nivelul falangelor, pot da un aspect de „toc în călimară”. Neoformaţia osoasă periostală cu aspect pufos poate fi marcată, mai ales la nivelul inserţiilor osoase ale musculaturii şi ligamentelor. Astfel de modificări pot fi observate şi de-a lungul diafizelor metacarpienelor, metatarsienelor şi falangelor. Este prezentă osificarea paravertebrală, care poate fi diferenţiată de spondilita ankilozantă prin absenţa osificării pe faţa anterioară a coloanei vertebrale.

Tratament

Schemele de tratament sunt simptomatice. Medicaţia antiinflamatorie nesteroidiană este utilă. Antimalaricele pot exacerba psoriazisul. Terapia cu săruri de aur este adeseori eficace. În cazurile refractare, metotrexatul a fost folosit cu oarecare succes, dar trebuie administrat numai de către medicii familiarizaţi cu folosirea acestuia. Rezultatele bune obţinute în tratamentul leziunilor tegumentare sunt de obicei - deşi nu întotdeauna - urmate de o ameliorare a simptomatologiei de la nivelul articulaţiilor periferice. Sulfasalazină poate fi de asemenea eficientă.

Check Also

Boala Paget a vulvei

Boala Paget a vulvei este o afecţiune malignă rară care afectează vulva, apărând în special …