Anevrism arterial al membrelor

Definiţie şi cauze

Anevrismul arterial al membrelor reprezintă dilatarea unui segment al unei artere de la nivelul unui membru, din cauza rezistenţei scăzute a peretelui vascular.

Alterarea peretelui arterial este legată cel mai adesea de ateroscleroză, ale cărei principale cauze sunt: fumatul, hipertensiunea arterială şi concentraţia prea mare de grăsimi (lipide) în sânge. Mai rar, anevrismul este consecinţa unei infecţii provocate de o ciupercă (micoză) sau a unui traumatism.

Frecvenţă

Arterele poplitee (situate în fosa de la nivelul feţei posterioare a articulaţiei genunchiului) sunt cele mai frecvent afectate. Celelalte localizări sunt arterele iliace şi femurale. Artera subclaviculară este mai rar atinsă.

Semne şi simptome

Palparea detectează pe traiectul arterei afectate o excrescenţă care pulsează cu fiecare bătaie cardiacă. Uneori se poate auzi la auscultaţie un suflu.

Investigaţii

Ecografia, tomografia computerizată şi arteriografia (injectarea unei substanţe pe bază de iod care face vizibile arterele la examenul radiologie) determină localizarea exactă, forma şi dimensiunile anevrismului.

Evoluţie şi complicaţii

Principalele complicaţii sunt:

• formarea la nivelul dilataţiei a unor cheaguri (tromboză) care pot pleca mai departe în arteră sau în ramurile ei şi se pot bloca în locurile înguste, întrerupând circulaţia în aval (trimiterea de emboli cu ischemia membrului);

• ruptura anevrismului cu hemoragie;

• compresia asupra ţesuturilor învecinate, în special asupra venelor şi a nervilor;

• infecţie.

Tratament

Tratamentul este chirurgical: secţionarea şi înlocuirea porţiunii dilatate cu o bucată de ţesut sintetic.

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.