Adenom de prostată

Definiţie şi cauze

Adenomul de prostată este o afecţiune benignă determinată de o creştere în volum a prostatei care determină în principal dificultatea de a urina.

Ea este consecinţa unei tulburări hormonale datorate îmbătrânirii.

Frecvenţă

Este excepţional înainte de 30 de ani şi frecvenţa sa creşte începând de la 40 de ani, pentru a afecta după vârsta de 80 de ani 9 bărbaţi din 10.

Semne şi simptome

Se manifestă cu durere sau disconfort la urinat, cu diminuarea forţei jetului, întârziere la pornire, apoi o golire a vezicii în mai multe etape (disurie) asociată cu necesitatea de a merge frecvent la toaletă, fără puterea de abţinere (polakiurie).

Investigaţii

Tuşeul rectal permite palparea unei prostate mari, a cărei consistenţă este neregulată şi elastică.

Ecografia transrectală (cu o sondă introdusă prin anus) permite confirmarea diagnosticului şi aprecierea eventualelor complicaţii care afectează vezica, ureterele şi rinichii.

De asemenea, este utilă dozarea markerului cancerului de prostată (PSA).

Evoluţie şi complicaţii

Este o afecţiune benignă care trebuie supravegheată pentru a se evita eventualele complicaţii (retenţie de urină, producerea de infecţii şi calculi urinari, afectarea rinichilor etc.).

Tratament

Sunt posibile trei tipuri de tratament:

• medicamente, mai ales în faza de debut, dar care au eficacitate limitată;

• chirurgia clasică sau cu abordare pe căile naturale (prin endoscopie), atunci când dimensiunile adenomului o permit;

• la pacienţii inoperabili se poate utiliza o sondă urinară permanentă sau un cateter introdus în vezica urinară prin peretele abdominal (cateter suprapubian).

Prevenţie

Alegerea tratamentului va ţine cont de gradul disconfortului produs de boală şi de posibilele efecte secundare ale chirurgiei (în special asupra ejaculării, în cazul intervenţiei chirurgicale clasice).

Check Also

Creme de noapte

Mergând la culcare cu cremă de noapte pe faţă poţi să-ţi ajuţi pielea în timp …