Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de americani. Un număr de un milion de oameni contractează vegetaţii veneriene în fiecare an. Femeile însărcinate şi persoanele cu sistemul imun afectat sunt mai susceptibile decât populaţia generală la această infecţie. Uneori ceea ce par a fi vegetaţii veneriene sunt doar acumulări de piele normală, fără semnificaţie medicală. Circa 1 din 100 de oameni sunt în această situaţie. Dar, deoarece vegetaţiile genitale sunt contagioase, trebuie să consultaţi un medic dacă descoperiţi orice astfel de excrescenţe.

Deşi vegetaţiile sunt inofensive în sine, pare să existe o legătură între vegetaţiile veneriene şi cancerul de col uterin. Mai multe studii au arătat că 90% din femeile care au cancer de col au avut şi vegetaţii veneriene. Aceasta nu înseamnă că nu poate fi evitat cancerul, dar, dacă aveţi vegetaţii veneriene, ar trebui să vă faceţi un test Papanicolau la fiecare 6 luni.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

  • excrescenţe nedureroase de culoarea pielii sau alb-cenuşii pe vulvă, anus sau penis care pot lua aspect de conopidă;
  • excrescenţe pruriginoase sau vag dureroase.

Chemaţi medicul dacă:

  • aveţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus; deşi vegetaţiile genitale sunt inofensive, ele sunt contagioase şi necesită tratament medical.

Cauze

Vegetaţiile genitale sunt provocate de papilomavirusul uman sau HPV, acelaşi virus care provoacă veruci pe mâini, picioare şi faţă. Virusul trăieşte în interiorul celulelor corpului, unde se înmulţeşte. În cele din urmă, virusul părăseşte celula sa gazdă originară pentru a infecta alte celule.

Procedee de testare şi diagnostic

Medicul poate indica recoltarea unei culturi pentru a determina dacă vegetaţiile dumneavoastră sunt contagioase. Dacă sunteţi femeie şi vi s-a pus diagnosticul de vegetaţii, asiguraţi-vă să vi se testeze anomaliile cervicale în timpul examenelor ginecologice uzuale. Medicul poate recolta un test Papanicolau sau poate insera un colposcop, un dispozitiv pentru detectarea microscopică de celule anormale ale pereţilor vaginali şi ai colului.

Tratament

Deşi nu există tratament curativ sau vaccin pentru vegetaţiile genitale, ele sunt stăpânite cu uşurinţă şi nu trebuie să vă deregleze viaţa în nici un fel. Circa o cincime dintre toate verucile dispar spontan în maxim şase luni, iar două treimi dispar în doi ani. Cu toate acestea, spre deosebire de verucile din alte zone ale corpului, vegetaţiile genitale nu trebuie lăsate netratate pentru că sunt mult mai contagioase. Chiar dacă tratamentele convenţionale vor îndepărta vegetaţiile propriu-zise, virusul rămâne în organism şi poate provoca recidive ulterioare.

Medicină convenţională

Nu încercaţi să scăpaţi de vegetaţiile veneriene cu remedii eliberate fără reţetă. Zona genitală este prea sensibilă pentru aceste produse şi vă puteţi leza pielea. Lăsaţi, aşadar, medicul să îndepărteze vegetaţiile cu o „vopsea” chimică numită podofilină. Tratamentul cu podofilină este eficient, de obicei, într-un interval de câteva săptămâni.

Dacă sunteţi însărcinată, medicul va opta pentru un alt tratament, deoarece podofilină poate fi absorbită în curentul sangvin şi poate provoca anomalii ale fătului. Vegetaţiile pot fi şi congelate cu azot lichid sau dioxid de carbon solid (gheaţă uscată), arse cu laser sau îndepărtate chirurgical. Un alt tratament foloseşte injecţii cu interferon alfa (Intron A). În unele studii, acest medicament a eliminat vegetaţiile la jumătate din subiecţi.

Medicină alternativă

Deoarece vegetaţiile genitale sunt contagioase, trebuie să consultaţi un medic înainte de a explora metodele alternative care să ajute la ameliorarea simptomelor şi prevenirea reapariţiei vegetaţiilor.

Plante chinezeşti

Un practician al medicinei chinezeşti vă va indica o reţetă unică din plante pentru curăţarea ficatului şi întărirea sistemului imun. Printre ingrediente pot fi rădăcina de degeţel chinezesc (Rehmannia glutinosa) şi genţiana (Gentiana scabra).

Fitoterapie

Pentru a ajuta vindecarea vegetaţiilor, aplicaţi usturoi (Allium sativum), zeama unui măr acru, o tulpină de păpădie, ananas proaspăt sau smochine verzi proaspete. Sucul de gălbenele (Calendula officinalis) şi seva unei tulpini de rostopască aplicate pe regiunea respectivă pot fi, de asemenea, benefice. Toate au proprietăţi terapeutice în afecţiunile pielii.

Homeopatie

Un homeopat va prescrie un tratament pentru fortificarea sistemului imun. Unii homeopaţi pot recomanda aplicarea de tinctură de Thuja occidentalis pe vegetaţii. Sabina, luată oral, este un alt remediu uzual.

Medicină psihosomatică

Mai multe studii au arătat că hipnoterapia poate fi eficientă în reducerea sau eliminarea vegetaţiilor, întrebaţi-vă medicul dacă hipnoterapia vă poate ajuta. Stresul poate contribui la apariţia leziunilor, aşa că găsiţi o tehnică de relaxare care să vă convină. Multe forme de meditaţie şi auto-hipnoză pot fi practicate acasă.

Alimentaţie şi dietă

Pentru a împiedica recurenţa infecţiilor cu HPV, mâncaţi din belşug alimente care conţin vitaminele A şi C, ce ajută corpul să combată infecţiile, şi acid folic, care întăreşte sistemul imun. Surse bogate în aceste substanţe nutritive sunt broccoli şi spanacul.

Ce puteţi face acasă

  • Aplicaţi ulei de copac de ceai (Malaleuca spp.) pe vegetaţii pentru a le ajuta vindecarea.
  • Alimentaţi-vă echilibrat, cu multe fructe şi legume.
  • Meditaţi regulat. Încercaţi să ascultaţi casete de meditaţie dirijată.

Prevenire

Cea mai bună cale de a preveni vegetaţiile veneriene este utilizarea prezervativului. Dacă partenerul dumneavoastră îşi descoperă o vegetaţie, insistaţi să fie consultat de un medic, iar dacă vegetaţiile se dovedesc a fi veneriene, faceţi un test - chiar dacă nu aveţi simptome.

Check Also

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …

Mirosul corpului

Americanii au o aversiune pentru mirosurile corpului. Ele sunt sursa multor glume de vestiar şi …