Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie a conductului auditiv extern. Denumirea sa familiară provine de la faptul că apare adesea la copiii şi adulţii tineri care înoată frecvent. Inflamaţia poate conduce uneori la o infecţie ce poate fi foarte dureroasă.

Simptome

În ciuda numelui, nu trebuie să fiţi înotător pentru a face această boală. Simptomele cuprind:

 • mâncărimi în interiorul urechii;
 • secreţie apoasă din ureche;
 • dureri severe, spontane şi la palpare, la nivelul urechii, în special când vă mişcaţi capul sau trageţi cu blândeţe de lobul urechii;
 • o secreţie gălbuie, urât mirositoare, din ureche;
 • auz temporar diminuat (provocat de blocarea conductului auditiv extern).

Chemaţi medicul dacă:

 • aveţi ameţeli sau ţiuituri în urechi; astfel de simptome pot indica o problemă mai gravă, ce necesită atenţie medicală;
 • aveţi dureri severe; medicul dumneavoastră vă poate da medicamente pentru calmarea acestora;
 • observaţi de asemenea o erupţie în pielea păroasă a capului sau în apropierea urechii; este posibil să aveţi dermatita seboreică, pentru care medicul dumneavoastră vă poate da tratament.

Cauze

Urechea înotătorului este deseori provocată de umiditatea excesivă din ureche după înot sau chiar după un duş obişnuit. Umiditatea provoacă descuamarea pielii din conductul auditiv extern - tulburare cunoscută sub numele de eczemă. O ruptură a pielii, ce poate fi rezultatul scărpinatului generat de mâncărimile persistente din eczemă, poate permite bacteriilor sau (mai rar) unei ciuperci, să invadeze ţesutul conductului auditiv şi să provoace o infecţie. Deci înotul în apă poluată este o cauză obişnuită de ureche a înotătorului. Bacteriile din apă găsesc un cămin ospitalier în mediul umed din conductul auditiv inflamat.

Alte afecţiuni cutanate, precum dermatita seboreică şi psoriazisul, pot conduce de asemenea la „urechea înotătorului”. Iar o altă cauză frecventă este curăţarea excesivă şi incorectă a cerumenului din urechi. Cerumenul nu numai că protejează conductul auditiv extern de umiditatea excesivă, ci găzduieşte şi bacterii „prietenoase”, înlăturarea acestei bariere protectoare - în special cu ace de păr, unghii sau alte obiecte ce pot zgâria pielea - face mai uşoară instalarea unei infecţii. Spray-urile sau vopselele pentru păr, ce pot irita conductul auditiv extern, pot de asemenea conduce la o infecţie a urechii externe.

Tratament

Urechea înotătorului nu este de obicei o afecţiune periculoasă şi dispare deseori de la sine în interval de câteva zile. Deci, în cadrul unor infecţii uşoare, puteţi dori să încercaţi mai întâi tratamentele alternative. Dacă durerea se agravează sau nu se ameliorează în decurs de 24 de ore, trebuie să vă consultaţi medicul. În rare cazuri, infecţia se poate extinde şi leza oasele şi cartilajele din profunzime.

Medicină convenţională

Medicul dumneavoastră vă va curăţa probabil urechea cu o sondă cu vârful învelit în vată sau cu un dispozitiv de sucţiune, pentru a ameliora iritaţia şi durerea. Puteţi primi picături pentru urechi, eliberate cu prescripţie medicală, ce conţin o combinaţie de hidrocortizon pentru a ajuta la calmarea mâncărimilor şi un antibiotic pentru combaterea infecţiei.

Dacă durerile sunt intense, medicul dumneavoastră poate sugera aspirină, paracetamol sau un alt analgezic eliberat fără prescripţie medicală. Puteţi fi de asemenea instruit să evitaţi contactul urechii infectate cu apa, în cursul procesului de vindecare. Dacă infecţia nu se ameliorează în decurs de 3-4 zile, medicul dumneavoastră poate prescrie un antibiotic oral.

Medicină alternativă

Aromoterapie

Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui în regiunea respectivă şi ajutând astfel vindecarea, masaţi blând zona din jurul urechii externe cu un ulei făcut din 3-5 picături fie de ulei de eucalipt (Eucalyptus globulus), fie de levănţică (Lavandula officinalis), diluat într-o linguriţă de ulei de măsline sau alt ulei vegetal. Masaţi-vă cu uleiul tâmplele, gâtul şi lobul urechii.

Fitoterapie

Uleiul de lumânărică (Verbascum thapsus), ce are proprietăţi antiinflamatorii, poate ajuta la calmarea şi vindecarea conductului auditiv extern inflamat. Puneţi 1-3 picături în urechea infectată la fiecare 3 ore. O altă plantă utilă în otita externă este usturoiul (Allium sativum), ce s-a dovedit a acţiona ca un antibiotic natural. Combinaţi în părţi egale suc de usturoi, glicerina şi un ulei neutru, precum cel de măsline sau de migdale dulci. Puneţi 1-3 picături în urechea infectată la fiecare 3 ore.

Homeopatie

Homeopaţii prescriu o varietate de substanţe pentru a ajuta la ameliorarea durerilor din otita externă. Consultaţi un practician homeopat pentru remediile specifice, printre care se pot număra Aconit, Apis sau Craphites.

Ce puteţi face acasă

 • Spălaţi conductul auditiv extern infectat cu un antiseptic local, eliberat fără prescripţie medicală. Sau încercaţi o soluţie făcută în casă, amestecând în părţi egale oţet alb şi alcool izopropilic. Puneţi continuu în ureche câteva picături de soluţie, la fiecare 2-3 ore. Ţineţi picăturile în ureche timp de cel puţin 30 de secunde.
 • Pentru calmarea durerilor, puneţi pe urechea infectată o pernă electrică sau o compresă caldă.
 • Luaţi aspirină sau un alt analgezic pentru alinarea durerilor.
 • În timpul procesului de vindecare, asiguraţi-vă să menţineţi uscat conductul auditiv extern infectat, chiar şi în timp ce faceţi duş. Folosiţi dopuri pentru urechi sau o cască de duş.

Prevenire

 • Curăţaţi-vă urechile cu atenţie. Ştergeţi urechea externă cu un şervet curat. Nu zgâriaţi în conductul auditiv extern şi nu folosiţi niciodată un obiect ascuţit.
 • Purtaţi dopuri pentru urechi în timp ce înotaţi. După aceea aplecaţi şi scuturaţi capul pentru a scurge apa din urechi.
 • Evitaţi înotul în apă murdară.
 • Folosiţi dopuri pentru urechi sau o cască de duş pentru a vă menţine urechile uscate în timp ce faceţi duş. Sau, după duş, uscaţi-vă urechile cu uscătorul de păr. Daţi-i drumul la o treaptă mică de viteză şi ţineţi-l la aproximativ 30 cm de ureche.
 • De asemenea, vă puteţi usca urechea şi ajuta la distrugerea germenilor, după ce înotaţi sau faceţi duş, picurând în ureche o doză (un picător plin) de alcool izopropilic sau oţet alb. Aplecaţi capul, astfel încât soluţia să ajungă până la fundul conductului auditiv, apoi lăsaţi lichidul să se scurgă în afară.
 • Pentru a crea un înveliş protector pentru conductul auditiv extern, înainte de a merge să înotaţi, picuraţi în ureche o doză (un picător plin) de ulei mineral, ulei pentru sugari, sau lanolină.
 • Dacă purtaţi proteză auditivă, scoateţi-o cât mai des posibil pentru a permite urechii să se usuce. Proteza auditivă poate reţine umiditatea în conductul auditiv extern.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …

Mirosul corpului

Americanii au o aversiune pentru mirosurile corpului. Ele sunt sursa multor glume de vestiar şi …