Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative

Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune globală a fiinţei umane, scopul ei este acela de a restabili circulaţia armonioasă a energiei vitale, prin introducerea de ace în anumite puncte ale corpului. Considerată medicină externă, acţionează cu precădere pentru a preveni boala.

Acupunctura se bazează pe concepţia energetică a medicinei tradiţionale chineze, fundamentată pe cele două forţe complementare care ordonează lumea: yin şi yang. Pe scurt, ea interpretează ordinea universului după două sisteme ciclice:

  • sistemul celor şase energii, fiecare cu o polaritate yin şi yang; fiind de origine externă, ele pătrund în corp şi ajung la viscere, pe care le sincronizează;
  • sistemul celor cinci mişcări sau cinci elemente (lemn, foc, pământ, metal, apă), sistem autoreglat (fiecare element controlează funcţionarea celorlalte patru); natura energetică a fiecărei mişcări o pune în relaţie cu interiorul organismului (organele: ficat, inimă, splină, plămâni, rinichi, pentru aspectul yin; viscerele: vezica biliară, intestinul subţire, stomac, intestinul gros, vezica urinară, pentru aspectul yang), un anotimp, o culoare, un simţ, o emoţie.

Din yin şi yang se naşte qi (energia vitală) care, în mod normal, circulă liber prin tot organismul, de-a lungul meridianelor. Acestea sunt canale virtuale care leagă un organ, şi ţesuturile din jur, de un ansamblu de puncte ce au legătură cu funcţiile acestui organ. Sunt 12 meridiane principale, de fiecare parte a corpului, şase yin şi şase yang. Zece dintre ele sunt în relaţie cu zece organe, celelalte două cu funcţii speciale: Triplul Reîncălzitor (yang) are sarcina de a asimila energiile, iar Maestrul Inimii (yin) este responsabil cu circulaţia sângelui şi cu funcţiile sistemului neurovegetativ.

Există şi o reţea de meridiane secundare. Acestea sunt racordate la meridianele principale şi distribuie energia în tot corpul. În sfârşit, mai există şi o a treia reţea, cea a celor opt meridiane curioase, care armonizează distribuţia şi repartiţia energiilor în corp. Dintre acestea, două meridiane sunt purtătoare de puncte: vasul Guvernator (Dumai, se pronunţă Toumo) pe partea dorsală a corpului şi pe craniu, şi vasul Concepţiei (Renmai, se pronunţă Jennmo), pe burtă şi pe piept.

Dacă energia qi circulă liber, totul funcţionează cum trebuie. Însă cea mai mică perturbare a unui meridian poate afecta organismul. Pentru a o remedia, medicul acupunctor dispune de 670 de puncte (chinezii le numesc „puţuri”), împărţite pe meridiane, şi de peste 1.500 de puncte în afara meridianelor, pentru acţionare simptomatică. Înfigând ace fine în aceste puncte, el eliberează, stimulează sau frânează fluxul energetic. Doctorul poate folosi şi alte tehnici de stimulare a punctelor: moxibustia, ventuzele, sângerarea, ciocanul floare de prun, precum presopunctura şi masajul.

O metodă utilizată frecvent este cea care foloseşte moxe. Acestea sunt nişte obiecte care pot fi încălzite, pentru a stimula punctele de acupunctură. Se folosesc trei tehnici: moxa din frunze de peliniţă rulate, moxa indirectă şi acul încălzit. Moxibustia furnizează energie yang (căldură). Această tehnică este foarte des utilizată în cazul încetinirii circulaţiei energiei (precum în reumatism, dureri abdominale, diaree etc.).

Unii medici stimulează acele cu ajutorul unui curent electric de slabă intensitate. Această tehnică este deosebit de eficientă atunci când este vorba despre tratarea unor dureri cronice şi în anestezie (stomatologie, de exemplu).

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …

Mirosul corpului

Americanii au o aversiune pentru mirosurile corpului. Ele sunt sursa multor glume de vestiar şi …