Prurit anogenital

Caracteristici esenţiale

  • prurit, în special nocturn, al regiunii anogenitale
  • examenul obiectiv oferă informaţii foarte variabile, de la lipsa modificărilor, la escoriaţii şi inflamaţie de diferite grade, inclusiv lichenificare

Date generale

În cele mai multe cazuri, cauza nu poate fi identificată, există totuşi, numeroase cauze specifice, printre care: intertrigo, lichen simplex cronic, dermatită seboreică sau de contact (dată de săpunuri, parfumuri, geluri de duş, anticoncepţionale şi probabil, hârtie igienică parfumată) sau poate fi datorat unor secreţii iritante, ca în diaree, leucoree sau trichomoniază sau unor afecţiuni locale (candidoză, dermatofiţii, eritrasmă).

Pot fi prezente psoriazis sau dermatită seboreică. Lipsa de igienă este de asemenea, implicată. În pruritul anal, hemoroizii sunt deseori prezenţi, iar scurgerile de mucus şi bacterii de la nivelul porţiunii distale a rectului pe tegumentele perianale pot fi incriminate, în cazurile în care nu se găseşte nici o altă modificare tegumentară.

Numeroase femei acuză prurit vulvar. La acestea, pruritul anal singur este rar, în plus, pruritul vulvar nu implică regiunea anală. Pruritul anal totuşi, se extinde de obicei, către vulvă. La bărbaţi, pruritul scrotal se întâlneşte cel mai frecvent, în absenţa pruritului anal. Când toate cauzele posibile au fost excluse, afecţiunea este diagnosticată ca prurit idiopatic sau esenţial - deloc rar.

La adulţi, oxiuraza este o cauză rară. Tulburările psihice nu sunt de obicei, evidente. Uneori, cauza poate fi lichenul sclero-atrofic. Boala este probabil mai frecventă decât se crede, în special la fetele tinere. Eritrasma se diagnostichează uşor, prin evidenţierea fluorescentei roşu-coral la lumină Wood. Se tratează cu eritromicina oral şi local.

Elemente de diagnostic

Semne şi simptome

Singurul simptom este pruritul, predominant nocturn. De obicei, nu sunt prezente modificări, dar pot fi observate eritrasme, fisuri, maceraţie, lichenificare, escoriaţii sau aspecte sugestive pentru candidoză sau tinea.

Investigaţii paraclinice

Sumarul de urină şi glicemia pot conduce la un diagnostic de diabet zaharat. Examinarea microscopică sau însămânţarea pe medii de cultură a materialului recoltat prin raclare pot evidenţia fungi. Examenul scaunului poate decela oxiuri.

Diagnostic diferenţial

Diagnosticul diferenţial etiologic include infecţia candidozică, parazitoze, reacţie locală la contactul cu diferite medicamente sau alţi iritanţi, afecţiuni cutanate primare ale regiunii genitale, cum ar fi psoriazis, seboree, intertrigo sau lichen sclero-atrofic.

Profilaxie

După tratarea afecţiunilor locale sau sistemice, pacientul va fi instruit privitor la igiena corectă anogenitală.

Tratament

Măsuri generale

Tratarea constipaţiei, de preferinţă cu fibre vegetale [psyllium (Metamucil; multe altele)], poate fi de ajutor. Se recomandă pacientului să folosească, după defecaţie, hârtie foarte moale, umedă sau vată şi să cureţe regiunea perianală minuţios, cu apă rece dacă se poate. Femeile trebuie să aplice aceleaşi măsuri şi după urinat. Se va atenţiona pacientul în privinţa efectelor nocive şi pruritogene ale scărpinatului.

Măsuri locale

Pramoxin cremă sau loţiune sau hidrocortizon-pramoxin (Pramosone), 1% sau 2,5%, cremă, loţiune sau unguent sunt utile în tratamentul pruritului anogenital. Unguentul sau crema se vor aplica înainte şi după defecaţie. Cremele cu iodoclorhidroxiquin-hidrocortizon sunt şi ele utile, dar pot păta lenjeria. Corticosteroizii topici fluorinaţi puternici produc atrofie şi striuri dacă sunt folosiţi mai mult de câteva zile şi în general, trebuie evitaţi. Acest lucru este valabil şi pentru combinaţiile cu antifungice.

Utilizarea de steroizi puternici pe scrot, poate cauza arsuri puternice şi persistente după oprirea tratamentului. Compresele cu aluminiu subacetat soluţie 1:20 sunt utile, dacă regiunea este acut inflamată şi zemuieşte. Lenjeria trebuie schimbată zilnic. Regiunile afectate pot fi colorate cu soluţie Castellani. Balneol Perianal Cleansing Lotion, şerveţelele umede, unguentele sau cremele Tucks (toate preparatele Tucks conţin alun fermecat) pot fi utile în pruritul anal.

Prognostic

Deşi benign, pruritul anogenital poate fi persistent şi recidivant.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …