Pneumonie

Pneumonia este o inflamaţie relativ frecventă, provocată de diverse infecţii virale, bacteriene sau fungice sau de expunerea la diverse substanţe chimice a plămânilor. Ca răspuns la acestea, plămânii se congestionează cu lichid şi celule ce se acumulează în ţesutul afectat. Dacă inflamaţia este limitată la un singur lob al unui singur plămân, pneumonia este denumită lobară.

Inflamaţia ce se extinde de la bronhii la alte părţi ale unuia sau ambilor plămâni este bronhopneumonia. Dacă ambii plămâni sunt inflamaţi, afecţiunea se numeşte pneumonie dublă. În funcţie de starea generală a sănătăţii dumneavoastră, pneumonia durează de obicei aproximativ două săptămâni, însă vă puteţi simţi epuizat timp de o lună sau mai mult după vindecarea acesteia.

Pneumonia virală este de obicei uşoară. O puteţi trata acasă, odată ce medicul a stabilit diagnosticul. Pneumoniile bacteriene sunt mai complexe şi mai grave. Până la apariţia antibioticelor, pneumoniile bacteriene erau frecvent fatale şi rămân una din principalele cauze de deces în Statele Unite. Foarte recent, în 1976 legioneloza a ucis 29 de persoane înainte de a fi identificată şi tratată ca pneumonie bacteriană. Dintre numeroasele tipuri de pneumonie, pneumonia galopantă are frecvenţă maximă la copii şi adulţii tineri.

Pneumonia este o complicaţie obişnuită a multor boli şi, la fel ca guturaiul sau gripa, orice tip poate fi transmis de la o persoană la alta. Pacienţi spitalizaţi pentru alte suferinţe pot dezvolta o pneumonie bacteriană rezistentă la curele uzuale de tratament cu antibiotice. Germenii ce provoacă pneumonie bacteriană în afara spitalelor sunt de obicei mult mai puţin rezistenţi şi răspund cu uşurinţă la antibiotice.

Semne de infecţie

Plămânii sănătoşi schimbă dioxidul de carbon din sânge cu oxigen prin intermediul unor mici săculeţi numiţi alveole. O infecţie pneumonică - fie ea provocată de agenţi bacterieni, virali sau chimici - edemaţiază şi umple cu lichid ţesutul din alveole. Respiraţia superficială, laborioasă, generată de un nivel insuficient al oxigenului, este deseori un simptom al pneumoniei.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

 • o combinaţie de febră uşoară şi frisoane, dureri musculare, oboseală, mărirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, dureri toracice, dureri de gât şi tuse, este tipică pentru o pneumonie virală;
 • febra înaltă, tusea cu expectoraţie vâscoasă galben-verzuie ce poate conţine sânge, dispneea, respiraţia accelerată, durerile toracice ascuţite ce se agravează în respiraţia profundă, durerile abdominale şi astenia severă sunt simptome ale pneumoniei bacteriene;
 • pierderea poftei de mâncare şi scăderea în greutate, febra, tusea cu expectoraţie, eventual apărute după o perioadă de pierdere a cunoştinţei, pot indica o pneumonie de aspiraţie;
 • la copii, respiraţia laborioasă şi accelerată (peste 45 de respiraţii pe minut), debutul brusc cu febră, tuse, respiraţie şuierătoare şi învineţirea pielii, sunt semne generale ale pneumoniei.

Chemaţi medicul dacă:

 • simptomele dumneavoastră indică oricare dintre formele de pneumonie; aveţi nevoie de tratament imediat pentru a vă vindeca şi evita complicaţiile;
 • durerea toracică ascuţită (junghi) nu răspunde la tratamentul prescris; aveţi dispnee accentuată; unghiile de la mâini, picioare sau pielea se închid la culoare sau capătă o tentă albăstruie; plămânii dumneavoastră nu primesc suficient oxigen, iar dumneavoastră aveţi nevoie de asistenţă medicală;
 • tuşiţi sânge; este posibil să aveţi nevoie de tratament suplimentar, ce vizează agravarea infecţiei.

Cauze

Diverse microorganisme virale frecvent întâlnite pot fi responsabile de pneumonia virală. Pneumonia bacteriană este în mod obişnuit provocată de Streptococcus pneumoniae numit uneori pneumococ. Bacteria Hemophilus influenzae este deseori responsabilă de pneumonia apărută ca o complicaţie a gripei. Este de asemenea în creştere pneumonia rezultată în urma infecţiilor tuberculoase. Bacteria Legionella, responsabilă de legioneloză şi pneumoniile similare, poate fi transmisă prin apă contaminată din multe surse, inclusiv apa fierbinte pentru baie şi aparatele de aer condiţionat.

Pneumonia de aspiraţie se dezvoltă atunci când germenii din gură sau din stomac pătrund în plămâni, în general în timpul somnului, inconştienţei sau al unui atac de apoplexie. Aceste bacterii colonizează în mod normal tubul digestiv al persoanelor sănătoase. Mucusul inhalat în cantitate mică nu va provoca leziuni la majoritatea oamenilor, însă poate provoca inflamaţii pulmonare la alcoolici sau la alte persoane al căror sistem imunitar este slăbit. Germenii mai pot fi transportaţi în plămâni şi prin inhalarea involuntară a lichidului de vomă, de obicei în stare de inconştienţă.

Pneumonia cu Pneumocystis (PCP) apare atunci când mecanismele imunitare de apărare ale organismului sunt epuizate de SIDA, boala Hodgkin sau alte boli ce afectează sistemul imunitar. Acest tip de pneumonie apare ca infecţie secundară la mai mult de jumătate dintre pacienţii cu SIDA, însă tratamentul este rapid disponibil.

Procedee de testare şi diagnostic

Formele de pneumonie variază de la o afecţiune uşoară, tratabilă la domiciliu, până la o infecţie potenţial fatală ce necesită spitalizare. De aceea, trebuie să beneficiaţi de un diagnostic profesionist, pentru a garanta tratamentul adecvat şi succesul vindecării. Medicul dumneavoastră vă va asculta mai întâi toracele pentru a decela raluri crepitante şi vă va percuta toracele pentru a controla prezenţa de matităţi ce indică existenţa de lichid în plămâni.

Dacă este necesar, o radiografie poate confirma diagnosticul arătând regiunea din plămâni unde alveolele sunt umplute cu lichid şi reziduuri. Probele de sânge şi spută, obţinute uneori prin introducerea unei sonde în plămâni, pot fi cercetate pentru prezenţa de microorganisme, însă rezultatele nu sunt întotdeauna concludente.

Tratament

Scopul tratamentului, în oricare dintre formele de pneumonie, este vindecarea rapidă, deoarece dacă boala este lăsată să treneze se pot instala complicaţii. Toate tratamentele includ repausul la pat. Medicina convenţională se axează pe vindecarea infecţiei, în timp ce tratamentele alternative pot contribui la ameliorarea disconfortului cauzat de simptome.

Medicină convenţională

În majoritatea tipurilor de pneumonie, principalele două elemente ce conduc la vindecare sunt repausul la pat şi „tusea productivă” - expectorarea de spută şi alte lichide din plămânii dumneavoastră. Dacă aveţi o formă uşoară de pneumonie virală vă puteţi probabil trata acasă cu aspirină şi paracetamol pentru scăderea febrei şi ameliorarea durerilor, consumând multe lichide şi alimentându-vă uşor. Dacă aveţi o pneumonie bacteriană medicul dumneavoastră va prescrie probabil un antibiotic, precum penicilina sau eritromicina. Va fi nevoie să staţi în pat până la scăderea febrei şi normalizarea respiraţiei.

Dacă plămânii dumneavoastră sunt sever congestionaţi, este posibil să aveţi nevoie de oxigen sau de ventilaţie artificială pentru o vreme, ceea ce va necesita o spitalizare. Pneumonia de aspiraţie necesită aproape întotdeauna antibiotice administrate intravenos şi o spitalizare prelungită. Pneumonia cu Pneumocystis se tratează de obicei prin repaus la pat, antibiotice precum pentamidina sau trimetoprim-sulfametoxazolul şi decongestive pentru a reduce congestia.

Pentru multe dintre tipurile identificate de pneumonie bacteriană este actualmente disponibil un vaccin şi mai multe sunt în curs de cercetare. Vaccinarea împotriva pneumoniei este recomandată tuturor persoanelor peste 65 de ani, precum şi bolnavilor cu afecţiuni pulmonare cronice, anemie falciformă, boli de inimă, alcoolism şi deficienţe ale sistemului imunitar precum SIDA, ca şi persoanelor a căror splină a fost lezată sau extirpată.

Există de asemenea vaccinuri şi pentru unele forme de gripă, recomandate persoanelor vârstnice. Vaccinul gripal vă poate proteja, fie în aşa fel încât să nu vă mai îmbolnăviţi, fie să nu mai faceţi o formă atât de gravă încât să se poată instala complicaţii precum pneumonia.

Medicină alternativă

Dacă aţi fost diagnosticat cu pneumonie, diverse terapii alternative pot contribui la ameliorarea simptomelor şi accelerarea vindecării.

Acupunctură

Acupunctura pe meridianul plămânului poate contribui la vindecarea pneumoniei, prin diminuarea tusei şi a congestiei, mărirea confortului şi ameliorarea nivelului energetic al organismului dumneavoastră. Principalele puncte sunt PL7, pentru expulzia materialului din plămâni, PL5, pentru stoparea tusei şi PL1, pentru ameliorarea congestiei toracice. În funcţie de afecţiunea specifică, acupunctorul poate de asemenea acţiona în vederea stimulării sistemului imunitar.

Aromoterapie

Vindecarea pneumoniei poate fi ajutată printr-o baie caldă sau o inhalaţie cu aburi, printr-un vaporizator, la care adăugaţi uleiuri esenţiale de eucalipt (Eucalyptus globulus), levănţică (Lavandula officinalis), arbore de ceai (Melaleuca spp.) sau pin. Nu faceţi inhalaţii cu aburi dacă sunteţi astmatic, deoarece vaporii pot fi iritanţi pentru plămâni.

Manipulare fizică

După scăderea febrei, masaţi muşchii porţiunii superioare a spatelui pentru a ameliora congestia toracică. Adăugarea câtorva picături de ulei esenţial de eucalipt (Eucalyptus globulus) în loţiunea de masaj poate contribui la degajarea şi eliminarea secreţiilor.

Fitoterapie

Deoarece curăţarea plămânilor de secreţii este o parte importantă a procesului de vindecare, folosirea expectorantelor tradiţionale din plante pentru stimularea tusei poate reprezenta un adjuvant terapeutic. Puteţi prepara propria dumneavoastră soluţie expectorantă, combinând 60 g lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra), 30 g coajă de mălin american (Prunus serotina), 30 g podbal (Tussilago farfara), 3,5 g lobelie (Lobelia inflata) şi 30 g unguraş (Marrubium vulgare). Fierbeţi la foc mici g din acest amestec într-o ceaşcă apă timp de 5 minute. Lăsaţi să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecuraţi într-un recipient curat.

Adulţii trebuie să bea o ceaşcă la fiecare două ore. Lobelia poate fi toxică, astfel încât nu folosiţi niciodată cantităţi mai mari decât cea recomandată. Intre-rupeţi folosirea acestui amestec dacă aveţi greţuri, şi nu daţi niciodată la copii sau gravide. Un decoct de rădăcină de ceara-albinei (Asclepias tuberosa) este recomandat pentru combaterea pneumoniei. Fierbeţi la foc mic o lingură din această plantă într-o ceaşcă de apă timp de 10 minute, infuzaţi 5 minute, şi strecuraţi. Beţi de 4-5 ori pe zi.

Se consideră că usturoiul (Allium sativum), consumat în stare crudă sau sub formă de capsule, câte trei de trei ori pe zi, ajută organismul dumneavoastră să combată infecţiile. Echinaceea (Echinacea spp.) vă poate ajuta să vă vindecaţi: sub formă de ceai - o linguriţă la o ceaşcă de apă - băut de trei ori pe zi. Poate fi de asemenea luată şi sub formă de tinctură, 30 picături de patru ori pe zi, sau de capsule eliberate fără prescripţie medicală, conform instrucţiunilor de pe etichetă.

Homeopatie

Unele dintre remediile homeopatice recomandate, eliberate fără prescripţie medicală sunt Bryonia, Phosphorus şi Arsenicum album. Urmăriţi instrucţiunile de pe etichetă.

Alimentaţie şi dietă

 • O doză de până la 1.000 mg vitamina C pe oră poate oferi beneficii substanţiale în combaterea pneumoniei, dacă este iniţiată în interval de două zile de la debut. Reduceţi doza dacă faceţi diaree.
 • 25.000-50.000 UI de vitamina A zilnic, timp de nu mai mult de două săptămâni, poate contribui la stimularea sistemelor dumneavoastră respirator şi imunitar.
 • Suplimentele de zinc de până la 60 mg zilnic vă pot de asemenea ajuta sistemul imunitar să combată infecţia.
 • 600 UI de vitamina E pe zi pot ajuta la refacerea ţesutului pulmonar lezat.
 • Dacă luaţi antibiotice pentru combaterea pneumoniei bacteriene, încercaţi suplimentele de Lactobacillus acidophilus, fie sub formă de capsule, fie sub formă de culturi vii de iaurt, pentru a contribui la înlocuirea bacteriilor benefice din intestinul dumneavoastră.

Ce puteţi face acasă

 • Aplicarea unei perne electrice sau a unei sticle cu apă caldă pe piept sau pe spate, de mai multe ori pe zi pe perioade a câte 10 minute, poate contribui la ameliorarea durerilor toracice, înfăşuraţi perna sau sticla într-un prosop pentru a evita arsurile pielii.
 • Încercaţi o cataplasmă tradiţională cu muştar, pentru degajarea secreţiilor. Amestecaţi muştar pulbere cu apă caldă suficientă astfel încât să se formeze o pastă groasă. Întindeţi pasta pe o pânză subţire de bumbac sau pe un tifon, împăturiţi şi aşezaţi-o pe piept timp de mai multe minute, însă nu exageraţi: muştarul poate provoca apariţia de băşici dacă este lăsat prea multă vreme în contact direct cu pielea.
 • Beţi multe lichide şi mâncaţi multe fructe şi legume proaspete pentru a subţia secreţiile pulmonare şi a le face mai uşor de expectorat.

Prevenire

 • Evitaţi fumatul şi expunerea la fumul de tutun, care lezează în mod semnificativ cilii (perişorii) din căile respiratorii ce filtrează substanţele iritante din plămâni. Fumatul vă slăbeşte capacitatea de a combate agenţii virali sau bacterieni ce provoacă pneumonia.
 • Nu beţi alcool în cantităţi mari. Alcoolul influenţează negativ capacitatea sistemului dumneavoastră imunitar de a combate infecţiile de orice tip, inclusiv pneumonia.
 • Dacă aveţi peste 60 de ani sau suferiţi de o boală cronică cu impact asupra sistemului imunitar, întrebaţi medicul despre oportunitatea unei vaccinări împotriva pneumoniei şi a virusurilor gripale sezoniere ce conduc deseori la apariţia pneumoniei.

Drenaj postural

Pentru a ajuta eliminarea sputei din plămânii dumneavoastră, încercaţi drenajul postural timp de 5-15 minute, de trei ori pe zi. Această tehnică este solicitantă fizic, aşa încât asiguraţi-vă că aveţi aprobarea medicului dumneavoastră şi menţineţi tot timpul lângă dumneavoastră o persoană care să vă ajute.

Staţi culcat pe un pat, cu jumătatea superioară a corpului în afara saltelei şi cu antebraţele sprijinite pe podea. Tuşiţi din adâncul plămânilor şi expectoraţi într-un recipient aflat pe podea. La sfârşitul şedinţei, aruncaţi sputa în toaletă şi trageţi apa. Dacă această tehnică este prea chinuitoare pentru dumneavoastră, rugaţi un prieten sau un membru al familiei să tapoteze uşor, cu mâinile făcute cupă, pe partea superioară a spatelui dumneavoastră, timp de mai multe minute, pentru a ajuta degajarea secreţiilor.

Alegeţi ceapa

Încercaţi acest sirop de tuse făcut în casă, ce combină calităţile calmante ale mierii cu aroma iute a cepei crude. Turnaţi miere peste câteva felii de ceapă albă crudă şi lăsaţi la macerat peste noapte într-un recipient acoperit. Dimineaţa, strecuraţi amestecul într-un recipient curat şi aruncaţi feliile de ceapă. Luaţi câte o lingură din acest amestec, de preferinţă uşor încălzit, la fiecare 5-6 ore.

Feriţi-vă de colivie

Papagalii mici şi peruşii pot transmite psitacoza - o formă rară de pneumonie, cunoscută sub denumirea populară de „febra păsărilor” - la om, respectiv proprietarilor ce nu bănuiesc nimic. Păsările bolnave pot transmite microorganismul infecţios prin praful de pe penele lor, prin excremente, sau chiar muşcându-vă de deget. Simptomele psitacozei cuprind febra, frisoanele, cefaleea, durerile musculare, pierderea poftei de mâncare, greţuri, vărsături şi mărirea în volum a splinei.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …