Pediculoză

Caracteristici esenţiale

  • prurit şi escoriaţii
  • lindini pe firele de păr; păduchi pe piele sau haine
  • uneori, în infestările cu păduchi pubieni, macule azurii (maculae ceruleae) pe feţele mediale ale coapselor sau pe abdomenul inferior.

Date generale

Pediculoza este o parazitoză a tegumentelor scalpului, trunchiului sau zonei pubiene. Pediculoza corpului apare de obicei, la persoane care trăiesc în locuinţe supraaglomerate, cu condiţii de igienă inadecvate. Ftiriaza pubiană poate fi transmisă pe cale sexuală. Pediculoza capului poate fi transmisă prin utilizarea comună a căciulilor sau pieptenilor şi este epidemică la copiii de orice categorie socioeconomică, în şcolile primare. Păduchii de cap sunt foarte rari, la copiii negri.

Există trei varietăţi de pediculoza:

  • pediculosis pubis, produsă de Pthiruspubis (păduchii laţi);
  • pediculosis corporis - dată de Pediculus humanus varietatea corporis (păduchii de corp);
  • pediculosis capitis, cauzată de Pediculus humanus varietatea capitis (păduchii de cap).

Păduchii de cap şi de corp au aspect similar, având o lungime de 3-4 mm. Pediculus corporis este rareori observat pe corp, deoarece parazitul vine pe tegumente numai pentru a se hrăni. Trebuie căutat în cusăturile hainelor. Păduchele de corp transmite febra de tranşee, febra recurentă şi tifosul, în ţările în care aceste boli sunt endemice.

Elemente de diagnostic

În infestările cu păduchi de corp, pruritul poate fi foarte intens, iar scărpinatul poate avea ca rezultat escoriaţii profunde, în special pe umeri, interscapulo-vertebral şi pe gât. În unele cazuri, este prezent numai pruritul şi puţine leziuni de grataj. Piodermita poate fi primul semn clinic. Păduchii de cap se găsesc pe scalp. Uneori sunt prezente doar mici lindini pe firele de păr, aproape de piele, asemănători mâţişorilor de salcie. Cel mai bine pot fi văzuţi deasupra urechilor şi pe ceafă. Infestările cu păduchi pubieni pot fi uneori generalizate, în special la persoanele păroase. Păduchii pot fi găsiţi chiar şi pe gene sau pe scalp.

Diagnostic diferenţial

Pediculoza capului trebuie diferenţiată de dermatită seboreică, pediculoza corpului de scabie, iar ftiriaza pubiană de pruritul anogenital şi eczemă.

Tratament

Păduchii de corp sunt îndepărtaţi prin distrugerea hainelor infestate. Pentru păduchii pubieni se utilizează loţiuni cu lindan. (Kwell, Scabene). Se aplică un strat subţire pe regiunea infestată şi pe zonele păroase adiacente. Se îndepărtează după 12 ore, prin spălare minuţioasă. Lindinile rămase pot fi îndepărtate cu un pieptene des sau cu o pensetă. Se vor trata şi partenerii sexuali, îmbrăcămintea şi lenjeria de pat vor fi spălate şi uscate la temperaturi înalte, dacă este posibil.

Permetrin-cremă 1% (Nix) este un pediculicid şi ovocid topic, care se poate elibera şi fără prescripţie medicală, fiind tratamentul de elecţie în pediculoza capului. Se aplică pe scalp şi pe păr şi se lasă între 30 de minute şi 8 ore, apoi se spală. Tratamentul se repetă după o săptămână. Permetrin-cremă 1% (Nix) este mai eficient decât piretrinii sinergizaţi (RID), produs care nu necesită prescripţie. Acesta se aplică nediluat, astfel încât regiunile infestate să fie complet ude. După 10 minute, zonele pe care s-a aplicat substanţa se spală minuţios cu apă caldă şi săpun, apoi se usucă.

Lindinile pot fi îndepărtate, aşa cum s-a arătat mai sus. În cazul contaminării genelor, se aplică petrolatum în strat gros, de două ori pe zi, timp de 8 zile, lindinile rămase fiind apoi îndepărtate cu pensa. Pediculoza capului este extrem de greu de eradicat în focarele epidemice, probabil datorită faptului că pediculicidele - disponibile în prezent nu sunt uniform ovocide, chiar aplicate conform indicaţiilor.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …