Orgelet (urcior)

Un orgelet este un coş sau un abces situat pe marginea pleoapei superioare sau inferioare, ce semnalează infectarea unei glande palpebrale. Chiar dacă orgeletele apar de obicei la exteriorul pleoapei, ele pot apare şi pe faţa internă. Un orgelet extern debutează ca un coş lângă o geană. Apoi, acesta se transformă într-o proeminenţă roşie, dureroasă, ce durează de obicei mai multe zile, după care se sparge şi apoi se vindecă. Majoritatea orgeletelor externe au o evoluţie de scurtă durată.

Un orgelet intern (pe faţa interioară a pleoapei) provoacă de asemenea o proeminenţă roşie şi dureroasă, însă, datorită localizării, puroiul nu poate apare pe pleoapă. După trecerea infecţiei, orgeletul poate dispare complet sau poate lăsa în urmă un chist sau nodul plin cu lichid ce poate persista şi poate necesita incizarea chirurgicală.

Un şalazion semnalează de asemenea o infecţie a unei glande palpebrale, însă, spre deosebire de orgelet, este o proeminenţă nedureroasă, rotundă, netedă, de consistenţă fermă, situată de obicei la o oarecare distanţă de marginea pleoapei. Orgeletele şi şalazioanele sunt de obicei inofensive şi rareori afectează ochiul sau vederea. Ele pot apare la orice vârstă şi tind să recidiveze în altă parte la nivelul pleoapei.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

  • orgeletul: o proeminenţă roşie, fierbinte, dureroasă la palpare şi, uneori, spontan, generatoare de disconfort, în apropierea marginii pleoapei;
  • şalazionul: o proeminenţă relativ nedureroasă, netedă, rotundă, în interiorul unei glande sebacee a pleoapei.

Chemaţi medicul dacă:

  • o proeminenţă (oricare dintre aceste două tipuri) nu dispare în câteva săptămâni;
  • proeminenţa vă jenează la vedere;
  • aveţi dureri oculare;
  • aveţi orgelete recidivante.

Orgeletul poate fi un simptom al altor suferinţe, precum diabetul şi dermatozele cronice.

Cauze

Orgeletele sunt de obicei provocate de stafilococii ce se găsesc deseori în nările dumneavoastră. Puteţi transfera aceste bacterii pe pleoape fie şi numai atingându-vă nasul şi apoi frecându-vă la ochi. Un şalazion este provocat de blocarea minusculului canal glandular prin care este eliminat fluidul ce contribuie la lubrifierea pleoapei. În interiorul glandei blocate se pot dezvolta bacterii. Inflamaţia ce rezultă este cauza proeminenţei dure.

Tratament

Chiar dacă sunt dureroase şi inestetice, majoritatea orgeletelor se vindecă în câteva zile, de la sine sau cu un tratament simplu. Şalazioanele, de asemenea, dispar deseori spontan, însă în decurs de o lună sau mai mult.

Medicină convenţională

Tratamentul tipic al unui orgelet constă în aplicarea de comprese calde pe ochiul afectat, timp de 10-15 minute, de patru ori pe zi, timp de mai multe zile. Acestea calmează durerea şi inflamaţia şi ajută orgeletul să se coacă mai repede. Asiguraţi-vă să închideţi ochiul în timp ce aplicaţi compresele. Când orgeletul începe să aibă un vârf alb, continuaţi să aplicaţi compresele pentru a ameliora presiunea şi a stimula ruptura. Nu stoarceţi orgeletul. Lăsaţi-l să se spargă de la sine.

Dacă orgeletele recidivează, medicul dumneavoastră poate prescrie un unguent sau o soluţie cu antibiotic. Aplicaţi-l pe pleoapă (cu ochiul închis) conform instrucţiunilor. Uneori, dacă mai prezentaţi şi alte infecţii stafilococice în alte regiuni ale corpului, medicul dumneavoastră poate prescrie tratamentul general, pe cale orală, cu un antibiotic ca eritromicina. Dacă aceste tratamente conservatoare eşuează, poate fi necesară îndepărtarea pe cale chirurgicală a orgeletului.

Mica chirurgie poate fi de asemenea necesară pentru eliminarea chistului ce poate lua naştere în urma unui orgelet intern. În condiţii de anestezie locală, oftalmologul deschide chistul şi îndepărtează conţinutul acestuia. De obicei, pleoapa se vindecă rapid. Chiar dacă şalazioanele dispar deseori de la sine, aplicarea de comprese calde şi poate a unui unguent cu corticoizi accelerează acest proces. Şalazionul poate fi de asemenea îndepărtat printr-o intervenţie chirurgicală simplă, sub anestezie locală. După aceea, medicul va acoperi ochiul timp de 8-24 de ore cu un pansament compresiv, pentru a ţine sub control sângerarea şi edemul.

Medicină alternativă

Chiar dacă unele tratamente alternative pot fi utile în ameliorarea şi prevenirea infecţiilor palpebrale, nu puneţi niciodată nici un preparat în interiorul ochiului decât dacă medicul v-o indică în mod specific. Suprafaţa ochiului poate fi uşor lezată de unele antiseptice şi medicamente. Când aplicaţi pe pleoapă orice fel de loţiuni sau comprese, ochiul trebuie să fie închis.

Acupunctură

În medicina tradiţională chineză, se crede că toate tipurile de furuncule, inclusiv orgeletele, sunt provocate de invazia de căldură. Pentru a disipa căldura, un acupunctor instruit poate introduce ace în punctele V 34, SP 10 şi IG 11.

Fitoterapie

Pentru a contribui la reducerea durerii şi inflamaţiei provocate de un orgelet, fitoterapeuţii recomandă picături oculare din silur (Euphrasia officinalis). Ei pot de asemenea prescrie un preparat oral din brusture (Arctium lappa).

Alimentaţie şi dietă

Dacă aveţi orgelete şi şalazioane recidivante nutriţionistul vă poate recomanda să luaţi suplimente de vitamina A şi C, care par a stimula sănătatea pielii. Puteţi de asemenea dori să încercaţi o dietă de curăţare a organismului, consumând numai fructe şi legume crude, iaurt, ceaiuri din plante, sucuri de fructe şi apă minerală, timp de până la o săptămână. Naturopaţii consideră că această dietă, repetată la intervale regulate, poate preveni apariţia orgeletelor.

Ce puteţi face acasă

Atât în orgelete, cât şi în şalazioane, aplicaţi comprese calde timp de 10-15 minute de patru ori pe zi, timp de mai multe zile. Când orgeletul capătă un vârf alb, el se va sparge spontan. Puteţi de asemenea face o compresă umezind un pliculeţ de ceai cu apă caldă şi punându-l pe pleoapă, cu ochiul închis, timp de 5 minute de 3-4 ori pe zi.

Prevenire

Dacă orgeletele tind să recidiveze, trebuie să vă curăţaţi zilnic exteriorul pleoapelor. Puneţi câteva picături de şampon pentru copii într-o ceaşcă de apă caldă şi amestecaţi. Cu un tampon de vată, frecaţi uşor pleoapele cu acest amestec o dată pe zi, ţinând ochii închişi. Este foarte important să evitaţi contactul pleoapelor cu cosmetice, prosoape murdare sau mâini contaminate.

Aplicarea frecventă de comprese calde la primul semn de infecţie previne avansarea procesului de blocare a glandelor palpebrale. Pentru a împiedica extinderea infecţiei la alţi membri ai familiei, asiguraţi-vă să folosiţi o pânză curată, de unică folosinţă, pentru comprese şi să nu folosiţi în comun prosoapele sau şervetele.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …