Nevrită optică

Nevrita optică se caracterizează prin diminuarea unilaterală a vederii, care se instalează brusc şi se poate accentua în următoarele zile. În cazurile cele mai severe, nivelul acuităţii vizuale poate varia de la 20/30 până la absenţa percepţiei luminoase. De obicei, acuitatea vizuală se îmbunătăţeşte în următoarele 2-3 săptămâni şi, adeseori, revine la normal. În mod obişnuit, este prezentă durere în regiunea oculară, în special la mişcările ochiului.

Reducerea de câmp vizual se prezintă, de obicei, sub forma unui scotom central, dar sunt posibile numeroase variante de defecte de câmp monoculare. Sunt prezente o diminuare marcată a vederii colorate şi un defect pupilar aferent relativ. În aproximativ două treimi din cazuri, nervul optic este normal în stadiul acut (nevrită optică retrobulbară). În restul cazurilor, papila optică este edemaţiată (papilită), uneori cu hemoragii peripapilare „în flacără”. Atrofia optică se dezvoltă, ulterior, în toate cazurile, dacă s-au produs distrugeri importante ale fibrelor nervului optic.

Nevrita optică este asociată, îndeosebi, cu boala demielinizantă, apărând la pacienţi cunoscuţi ca având scleroză multiplă sau, în alte cazuri, ca primă manifestare a bolii. Dintre pacienţii cu nevrită optică diagnosticată clinic, un procent de 75% vor dezvolta scleroză multiplă în decurs de 15 ani. Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) cerebrală, analiza lichidului cefalorahidian şi potenţialele evocate somato-senzitive şi ale trunchiului cerebral pot furniza mai multe informaţii asupra posibilităţii existenţei sclerozei multiple.

Nevrita optică mai poate surveni în asociere cu infecţiile virale (rujeolă, oreion, gripă, infecţii cu virus varicelo-zosterian), cu diverse afecţiuni autoimune, în special cu lupusul eritematos sistemic şi ca rezultat al extinderii inflamaţiilor de la meninge, ţesuturi orbitale sau sinusuri paranazale.

În nevrita optică acută demielinizantă, prednisolonul singur nu are nici un efect favorabil asupra prognosticului vizual şi poate creşte riscul de. recurenţă a bolii. Metilprednisolonul intravenos (250 mg la 6 ore, timp de 3 zile), urmat de prednisolon oral (1 mg/kg timp de 11 zile, apoi scăzut progresiv pe parcursul a 4 zile), accelerează refacerea funcţiei vizuale, cu un risc mic de efecte secundare sistemice.

Această schemă reduce riscul dezvoltării sclerozei multiple în decursul primilor 3 ani după episodul de nevrită optică, în special la pacienţii cu multiple leziuni ale substanţei albe, evidenţiate la rezonanţa magnetică nucleară (RMN). Decizia de a utiliza această schemă terapeutică într-un caz individual va fi luată în funcţie de gradul de diminuare a vederii, starea ochiului pereche, de solicitarea funcţiei vizuale la pacientul respectiv, de rezultatele rezonanţei magnetice nucleare (RMN) cerebral şi de susceptibilitatea pacientului la efectele secundare sistemice ale corticoterapiei.

Nevrita optică datorată herpesului zoster sau lupusului eritematos sistemic are un prognostic mai prost decât alte forme de nevrită optică şi necesită corticoterapie intravenoasă cu doze mari. Toţi pacienţii cu nevrită optică trebuie îndrumaţi urgent în vederea evaluării neuro-oftalmologice de specialitate. Orice pacient cu diagnostic clinic de nevrită optică izolată, la care funcţia vizuală nu se reface, necesită investigaţii suplimentare, în special pentru excluderea unei leziuni compresive sau a unei tumori intrinseci de nerv optic.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …