Nevralgie

Nevralgia, aşa cum o sugerează şi numele, este o durere a unui nerv, care apare când acesta este iritat sau inflamat. Durerea, care se propagă de-a lungul căilor nervoase, poate fi trecătoare sau cronică şi poate avea intensitate variabilă, de la uşoară la cu totul insuportabilă.

Numai câteva tipuri de nevralgie sunt frecvente. Una, caracterizată prin dureri fulgerătoare ale feţei se numeşte nevralgie trigeminală, după nervul cranial afectat, alcătuit din mai multe ramuri. Afecţiunea apare îndeosebi la persoanele de peste 50 de ani şi este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Nervii fesieri sau ai membrelor inferioare sunt de asemenea vulnerabili. Iritaţia marelui nerv sciatic, de exemplu, produce nevralgia denumită sciatică. Altă nevralgie relativ frecventă este cea post-herpetică, apărută după un tip de infecţie cunoscut sub numele de „zona zoster” şi care se manifestă de obicei ca o senzaţie de arsură continuă.

Suprafeţe dureroase

Nevralgia sau durerea rezultată în urma iritării sau lezării unui nerv apare sub diferite forme, în diferite regiuni ale corpului. Nevralgia trigeminală, de exemplu, afectează faţa. Cea intercostală provoacă durere între coaste, iar sciatica se manifestă la nivelul regiunii lombare şi al membrelor inferioare. Aceste localizări, totuşi, nu sunt exclusive, nevralgia putând apărea în orice parte a corpului unde a fost afectat un nerv.

Simptome

Nevralgia, sau durerea pe traiectul unui nerv, apare sub multe forme diferite: ea poate fi bruscă, acută, ascuţită, cu caracter de arsură sau de junghi, acompaniată uneori de o senzaţie de fond de arsură, mâncărime, durere, hipersensibilitate la atingere. Apare într-o regiune a corpului şi este în mod tipic unilaterală. Durerea poate fi intermitentă sau continuă. Poate dura câteva secunde sau câteva minute şi poate reveni şi dispărea timp de zile sau săptămâni.

Chemaţi medicul dacă:

  • suspectaţi că durerea este provocată de o afecţiune a coloanei vertebrale, o hernie de disc sau compresie asupra unui nerv;
  • simptomele includ tulburări de control al sfincterelor urinar şi anal sau târârea unui picior - semne de leziuni nervoase; chemaţi medicul imediat;
  • nevralgia facială se întinde la un ochi după un episod de herpes - aceasta ar putea duce la orbire dacă nu este tratată;
  • durerea devine insuportabilă. S-ar putea instala leziuni nervoase.

Cauze

În general, cea mai probabilă sursă de nevralgii este iritarea sau inflamarea unui nerv sau compresia sa de către un os sau ţesut conjunctiv. O astfel de compresie se poate datora unei leziuni musculare sau a coloanei vertebrale, unei hernii de disc sau ca urmare a unei posturi defectuoase menţinute ani de zile. Nevralgia trigeminală îşi poate avea originea în compresia asupra unui vas de sânge. În nevralgia postherpetică, inflamaţia nervului este produsă de o infecţie virală. În multe cazuri de nevralgie, totuşi motivul iritaţiei nervului rămâne necunoscut.

Tratament

Medicină convenţională

Medicii prescriu adesea analgezice pentru nevralgiile moderate şi opioide pentru cele severe. Durerea din nevralgia trigeminală poate fi uşurată de anticonvulsivante precum carbamazepina şi fenitoina. Capsaicina (ingredientul activ din ardeiul iute) sub formă de unguent poate fi un preparat eliberat fără prescripţie medicală, eficient pentru nevralgia post-herpetică. Corticosteroizii reduc inflamaţia nervului, iar sedativele ajută indirect la calmarea durerii.

Medicină alternativă

În afară de terapiile de mai jos, gândiţi-vă să consultaţi un chiropractician sau un osteopat: manipulările coloanei vertebrale şi ale ţesuturilor moi s-au dovedit de folos în ameliorarea mai multor tipuri de nevralgii.

Acupunctură

Acupunctura s-a dovedit a fi extrem de eficientă în tratamentul nevralgiilor. Dacă durerea este severă, pot fi necesare 5-10 şedinţe de acupunctura.

Gimnastică medicală

Într-o serie de lecţii, un instructor în tehnica Alexander vă poate instrui cum să vă ajustaţi poziţia corpului şi cum să vă mişcaţi pentru a preveni viitoarele crize. Masajul profund reduce durerea prin cercetarea succesivă, din ce în ce mai adânc, a straturilor musculare şi ţesutului conjunctiv, concentrându-se pe „curăţarea” unei anumite părţi a corpului. Când inflamaţia face ca ţesutul conjunctiv sau fascia care acoperă muşchii să realizeze o aderenţă anormală pe un anumit muşchi, terapia de eliberare musculo-fascială înlătură aceste aderenţe prin detaşarea uşoară a lor, reducând durerea.

Fitoterapie

O cană de apă fiartă turnată peste două linguriţe de sunătoare (Hypericum perforatum) şi lăsată să infuzeze 10 minute are proprietăţi mialgice dacă este băută de 3 ori pe zi. Experimente recente cu extracte din cohosh negru (Cimicifuga racemosa) sugerează existenţa unui efect antiinflamator.

Homeopatie

Pentru durerile acute, ascuţite, însoţite de furnicături şi arsuri, încercaţi Hypericum (6C) la fiecare oră, 3-4 doze. Consultaţi un homeopat pentru alte remedii specifice simptomelor dumneavoastră.

Alimentaţie şi dietă

La debutul unei crize, pot fi de ajutor o doză maximă de 50 mg vitamina B6 divizată în trei prize pe zi şi vitamina B complex o dată pe zi. Continuaţi tratamentul numai o săptămână. Pentru nevralgia postherpetică adăugaţi vitamina E, 400 UI de două ori pe zi.

Introducând ovăzul (Avena sativa) în dietă, puteţi aduce o îmbunătăţire a stării generale a nervilor. O băutură făcută din paie de orez mărunţite sau iarbă de orez, infuzate timp de 2 minute şi strecurate, reprezintă un valoros tonic. Beţi 1-4 grame pe zi. Pentru a calma mâncărimile pielii, faceţi baie lăsând apa să curgă peste un săculeţ de muselină umplut cu ovăz, agăţat sub robinet.

Ce puteţi face acasă

  • Un bărbat care suferă de nevralgie trigeminală îşi poate lăsa barbă pentru a-şi proteja faţa de frig, care uneori favorizează declanşarea crizelor.
  • Un vechi remediu popular sfătuieşte să tăiaţi un cartof copt în două în două şi să aplicaţi jumătăţile uşor răcite pe zona suferindă pentru a calma durerea.

Prevenire

Deprinderea poziţiilor în care să staţi aşezat sau în picioare şi a modului în care trebuie ridicată corect o greutate pentru a vă proteja coloana reprezintă cele mai bune metode de a preveni o nevralgie. Câteva tehnici diferite de manipulare fizică vă pot învăţa să vă mişcaţi corect pentru a evita crizele. Consultaţi un fizioterapeut experimentat.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …