Înţepături de insecte şi păienjeni

Înţepăturile celor mai mulţi păianjeni şi insecte, printre care ţânţari, muşte, purici, ploşniţe şi chiggers au aspect similar şi nu sunt periculoase. De obicei, injectarea de lichid salivar sau de venin în piele provoacă o mică tumefiere pruriginoasă, care persistă câteva ore sau zile.

Înţepăturile sunt rareori periculoase. Totuşi, ţânţarii din anumite zone transmit boli, de exemplu malarie şi encefalită. Pentru persoanele alergice la înţepături de insecte sau păianjeni, asemenea înţepături pot provoca traume grave şi chiar şoc anafilactic, care pune viaţa în pericol. De asemenea, înţepăturile câtorva păianjeni, căpuşe şi insecte sunt otrăvitoare sau asociate unor boli specifice.

Simptome

Majoritatea înţepăturilor de insectă produc doar iritaţie minoră şi simptome cum ar fi:

 • tumefiere la locul înţepăturii;
 • mâncărimi sau arsuri;
 • amorţeală sau înţepături locale;

Înţepăturile păianjenilor şi scorpionilor veninoşi pot produce următoarele simptome:

 • durere intensă;
 • rigiditate; dureri ale articulaţiilor;
 • spasme musculare;
 • dureri abdominale;
 • febră sau frisoane;
 • dificultăţi de respiraţie sau înghiţire;
 • rană ulcerată care se extinde;
 • tulburări de vorbire, convulsii.

Uneori, o înţepătură de insectă sau păianjen provoacă o reacţie alergică potenţial mortală numită şoc anafilactic. Simptomele acestuia sunt:

 • edem rapid instalat în jurul ochilor, buzelor, limbii sau gâtului;
 • dificultăţi la respiraţie;
 • respiraţie şuierătoare sau răguşeală;
 • mâncărimi, crampe intense sau amorţeală;
 • ameţeli;
 • o erupţie roşie sau urticarie;
 • pierderea conştientei.

Chemaţi medicul dacă:

 • credeţi că aţi fost înţepat de un păianjen sau scorpion veninos;
 • simţiţi oricare dintre simptomele şocului anafilactic; este o stare foarte gravă, care vă poate pune viaţa în primejdie; sunaţi la 112 sau la numărul local de urgenţe.

Căpuşe

Deşi majoritatea înţepăturilor de căpuşă sunt neprimejdioase, câteva specii pot provoacă boli periculoase pentru viaţă. Căpuşele pot transmite şi tularemia, febra recurentă şi o afecţiune nou identificată şi potenţial mortală numită ehrlichioză. Rareori, o înţepătură de căpuşă poate declanşa o paralizie, care începe prin amorţeală şi durere a picioarelor şi poate duce la insuficienţă respiratorie.

Păianjeni

Înţepăturile sunt rareori mortale. Sugarii, vârstnicii şi persoanele alergice au cel mai mare risc. Cea mai periculoasă este văduva neagră, care se găseşte pe teritoriul întregii ţări şi mai ales în zonele mai calde. Înţepătura în sine trece neobservată, dar în câteva ore pot să apară dureri intense şi rigiditate, urmate uneori de spasme musculare, dureri abdominale, frisoane, febră şi dificultăţi la înghiţire sau respiraţie. Circa 4% dintre înţepături sunt mortale. Muşcătura păianjenului pustnic cafeniu este nedureroasă, dar poate provoca o rană ulcerată care se extinde. Rareori reacţiile cuprind febră, frisoane, dureri articulare şi convulsii. Decesul este rar.

Scorpioni

Înţepăturile provoacă o durere ascuţită, ca o arsură, urmată de amorţeală. Rareori, neurotoxina scorpionului provoacă şoc sau chiar un sindrom care pune în pericol viaţa, cu respiraţie rapidă, tulburări de vorbire şi spasme musculare. Sub 1% din înţepături sunt mortale, de obicei pentru victimele foarte tinere sau foarte în vârstă.

Furnicile de foc

Originare din Mexic, aceste furnici provoacă mici înţepături pline cu lichid, care pot să ulcereze. Furnicile muşcă pielea, apoi o înţeapă repetat cu un arc în jurul muşcăturii. Veninul poate provoca reacţii grave şi chiar, în anumite cazuri, moartea.

Tratament

Pentru înţepăturile care nu sunt grave, ţinta tratamentului este doar micşorarea disconfortului, în rarele cazuri de înţepături care provoacă reacţii severe, este esenţială obţinerea imediată a ajutorului medical.

Medicină convenţională

Disconfortul multor înţepături de insectă poate fi ameliorat prin cuburi de gheaţă, compresă rece, loţiune cu calamină, pastă cu bicarbonat alimentar sau unguent cu hidrocortizon, disponibil fără reţetă.

Dacă credeţi că aţi fost înţepat de un păianjen văduva neagră, obţineţi ajutor medical. Un medic va prescrie comprese reci, gluconat de calciu pentru durerile musculare şi un medicament anxiolitic pentru spasme. O rană ulcerată extinsă dată de o înţepătură de păianjen pustnic cafeniu trebuie curăţată şi reparată chirurgical. O injecţie cu corticosteroizi poate micşora durerea. Nu aplicaţi gheaţă. Pentru orice muşcătură de păianjen, asiguraţi-vă că aveţi rapelul antitetanic la zi.

Dacă găsiţi o căpuşă încastrată în pielea dumneavoastră, extrageţi-o cu atenţie fără să o zdrobiţi. Apucaţi-o de lângă cap cu o pensetă sau (purtând mănuşi) cu degetele şi trageţi uşor şi constant. Dacă credeţi că aţi fost infectat, urmăriţi apariţia unei erupţii la locul înţepăturii, care poate indica tularemia, febra recurentă, ehrlichioză sau altă boală.

Într-o înţepătură de scorpion, dacă simptomele sunt grave adresaţi-vă medicului. Puteţi primi pentru neutralizare un antidot al veninului, iar pentru calmarea spasmelor musculare, gluconat de calciu sau fenobarbital. O cremă antipruriginoasă poate ameliora parţial mâncărimile pustulelor datorate furnicilor de foc. Pentru înţepăturile de ţânţari sau alte înţepături minore, aplicaţi loţiune cu calamină.

Medicină alternativă

Pentru înţepăturile minore, unii medici sugerează masarea înţepăturii cu o aspirină pulverizată în puţină apă. Alţii recomandă aplicarea de unguent cu gălbenele (Calendula officinalis) la fiecare 4-6 ore.

Homeopatie

Tinctură de Pyrethrum poate contribui la calmarea durerilor. În reacţiile alergice, în aşteptarea îngrijirilor medicale poate fi de folos Apis (6c), din 10 în 10 minute.

Alimentaţie şi dietă

Doze mari de complex vitaminic B, conţinând 50 mg de vitamină B1 (tiamină), administrate oral, pot acţiona pentru respingerea insectelor. Utilizarea cere atenţie. La unele persoane această metodă poate provoca mâncărimi sau erupţii. Se consideră că zincul luat oral, 60 mg pe zi, este, de asemenea, un mijloc natural de a respinge insectele. Deoarece este un antagonist al cuprului, nu trebuie luat mai mult de o lună dacă nu se iau şi suplimente de cupru. Usturoiul (Allium sativum) poate, de asemenea, respinge insectele. Încercaţi o capsulă de 400 mg de trei ori pe zi.

Prevenire

Uleiul esenţial de eucalipt (Eucalyptus globulus) este o substanţă naturală ce respinge insectele. Pregătiţi o soluţie adăugând 5 picături la o cană de apă şi tamponaţi-vă cu ea pe piele. Uleiul esenţial de citronella întins pe pielea expusă descurajează insectele. Câteva aplicări de unguent cu gălbenele (Calendula officinalis) pe faţă, braţe şi picioare pot ţine insectele la distanţă.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …