Înţepături de albine şi viespi

Veninul unei înţepături de viespe sau albină provoacă edem, durere şi roşeaţă locală, care cedează de obicei în câteva ore. Unele persoane, care sunt alergice la venin, fac reacţii locale exagerate, cu un edem mai extins.

Totuşi, la aproximativ 3% dintre oameni, o înţepătură poate declanşa o reacţie alergică cu risc vital, numită şoc anafilactic (cuvântul vine din limba greacă şi înseamnă „care nu se vindecă”). Urticaria şi edemul dureros pot progresa rapid până la blocarea căilor aeriene, provocând colapsul circulaţiei şi, uneori, moartea. În Statele Unite, aproximativ 50 persoane mor în fiecare an de şoc anafilactic indus de înţepături, în principal persoane peste 40 ani, cu afecţiuni cardiace preexistente. Dacă sunteţi înţepat de un roi de 50-100 de albine, efectul poate fi similar cu cel al şocului anafilactic.

Singurele insecte cu ac veritabil aparţin ordinului Hymenopterae, ce include Apidae (albine şi bondari) şi Vespidae (viespi, yellow jacket bărzăuni cu cap alb, bărzăuni galbeni). Mecanismul de înţepare, localizat în abdomenul femelei, constă dintr-un ac legat de un săculeţ plin cu venin. Acul de albină este prevăzut cu perişori multipli, astfel încât rămâne de obicei în plagă, provocând moartea albinei. Viespile, ale căror ace nu au perişori, pot înţepa de mai multe ori.

Simptome

În majoritatea cazurilor, o înţepătură de albină sau viespe provoacă numai simptome minore la locul înţepăturii, precum:

 • durere;
 • edem;
 • roşeaţă;
 • prurit sau arsuri.

Reacţiile alergice pot provoca un edem extins. Alergiile sunt responsabile şi de o afecţiune mult mai gravă, potenţial fatală, numită şoc anafilactic.

Înţepăturile multiple pot provoca o reacţie toxică, ale cărei simptome sunt aceleaşi:

 • edem rapid instalat al ochilor, buzelor, limbii sau faringelui;
 • dificultăţi de respiraţie;
 • respiraţie şuierătoare sau răguşeală;
 • mâncărimi, crampe sau parestezii severe;
 • ameţeli;
 • o erupţie roşiatică sau urticarie;
 • crampe la stomac;
 • pierderea cunoştinţei.

Chemaţi medicul dacă:

 • aţi fost înţepat şi prezentaţi oricare dintre simptomele şocului anafilactic enumerate mai sus; solicitaţi imediat ajutor medical;
 • sunteţi alergic la înţepăturile de albine sau viespi şi sunteţi înţepat; riscaţi să faceţi şoc anafilactic chiar dacă reacţia dumneavoastră la înţepăturile anterioare a fost uşoară; este posibil să aveţi nevoie de tratament de urgenţă; consultaţi medicul pentru a determina dacă sunteţi alergic.

Cauze

Veninul de Hymenopterae conţine toxine şi agenţi inflamatorii, ce provoacă durerea şi edemul local, care cedează în câteva ore. Unele persoane, totuşi, sunt alergice la componentele veninului şi fac reacţii mai severe ce pot varia de la un edem mai extins, la şocul anafilactic potenţial fatal. Procesul alergiilor induse de înţepături nu este bine înţeles. Ca şi alte alergii, alergia la înţepături pare a se moşteni în familie.

Însă oamenii de ştiinţă încă nu înţeleg de ce numai 60% dintre adulţii alergici şi numai 8% dintre copiii alergici suferă un şoc anafilactic în cazul unei înţepături. O persoană poate fi înţepată de mai multe ori şi să facă numai reacţii normale, iar apoi brusc, o înţepătură provoacă o severă reacţie alergică. Medicii nu ştiu cu siguranţă de ce individul dezvoltă brusc o asemenea sensibilitate sau de ce sensibilitatea se poate menţine mai puţin de 3 luni sau mai mult de 25 de ani.

Procedee de testare şi diagnostic

Medicul dumneavoastră poate determina dacă sunteţi alergic la înţepăturile de albină sau viespe printr-un test cutanat simplu ce utilizează venin purificat, uscat prin congelare. Totuşi, numai aproximativ 20% dintre persoanele cu teste cutanate pozitive suferă reacţii severe în cazul unei înţepături adevărate.

Tratament

Pentru majoritatea înţepăturilor, tratamentul minim, precum aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi cu gheaţă, este suficient. Dacă aţi suferit înţepături multiple sau o reacţie alergică severă, aveţi nevoie de ajutor medical imediat.

Medicină convenţională

Pentru dureri, luaţi aspirină sau paracetamol. În caz de reacţii intense încercaţi difenhidramina sau alt antihistaminic eliberat fără prescripţie. La copii, folosiţi siropuri de tuse ce conţin antihistaminice (evitaţi aspirina din cauza riscului de sindrom Reye).

În şocul anafilactic tratamentul uzual este bronhodilatatorul epinefrină. Vă puteţi face singur o injecţie dintr-o trusă de prim ajutor în caz de înţepături de albine. Însă, după aceea, consultaţi prompt un medic pentru restul tratamentului. Trusele de prim ajutor în caz de înţepături de albine sunt concepute pentru adulţi. Pentru copii citiţi instrucţiunile.

Medicină alternativă

Fitoterapie

Aplicaţi aloe (Aloe barbadensis) sau frunze proaspăt strivite sau suc de pătlagină. Sau aplicaţi unguent de gălbenele (Calendula officinalis) de patru ori pe zi.

Homeopatie

Un homeopat vă poate recomanda să aplicaţi câteva picături de tinctură de Pyrethrum, disponibilă fără prescripţie medicală, pe o înţepătură. Pentru edem, luaţi Apis la fiecare 30 minute - 2 ore).

Ce puteţi face acasă

Dacă dispozitivul de înţepare rămâne în piele, îndepărtaţi-l prin zgâriere cu un cuţit sau cu unghia. Dacă folosiţi penseta, este posibil să stoarceţi şi mai mult venin în piele. În caz de înţepături de albine, o pastă de bicarbonat calmează mâncărimile. Înţepăturile de viespi sunt alcaline şi pot fi neutralizate cu oţet sau suc de lămâie. Dacă sunteţi departe de casă, aplicaţi noroi. Pe măsură ce se usucă, acesta va aspira o parte din toxine.

Prevenire

Pentru a evita şocul indus de înţepături, dacă sunteţi alergic, purtaţi la dumneavoastră o trusă de prim ajutor în caz de înţepături de albine (asiguraţi-vă că ştiţi să vă faceţi singur injecţii). Trebuie de asemenea să purtaţi o brăţară sau un colier SOS, pe care să existe o descriere a alergiei dumneavoastră.

Dacă aţi avut o reacţie severă la o înţepătură şi un test cutanat la venin pozitiv, imunoterapia cu venin - o serie de injecţii săptămânale cu venin - este deosebit de eficientă în prevenirea şocului anafilactic. Reduceţi şansele de a fi înţepat, evitând hainele intens colorate, albe sau în culori pastel. Nu folosiţi cosmetice sau parfum cu arome florale. Mirosul alimentelor atrage insectele, în special yellow jackets, aşa încât fiţi atent atunci când gătiţi sau mâncaţi în aer liber.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …