Indigestie

Indigestia este un termen colectiv pentru variate tulburări abdominale. Simptomele indigestiei sunt indicii că digestia normală a fost întreruptă dintr-unul sau mai multe motive. De exemplu, dacă acidul din stomac pătrunde în esofag puteţi simţi pirozis. Înghiţirea de prea mult aer în timpul ingestiei de alimente sau lichide poate provoca distensia stomacului şi râgâitul excesiv.

Infecţii sau inflamaţii ale stomacului pot determina gastrită. Cei care suferă de sindromul colonului iritabil pot simţi, periodic, dureri abdominale, balonare şi diaree. Indigestia poate fi ocazională sau cronică (zilnică sau aproape zilnică). Deşi neplăcută, indigestia în sine nu pune viaţa în pericol. Totuşi, ea poate însoţi probleme grave şi nu trebuie ignorată.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

 • pirozis;
 • gaze, râgâituri;
 • presiune şi/sau durere abdominală care poate iradia spre piept;
 • greaţă moderată;
 • vărsături.

Chemaţi medicul dacă:

 • orice durere abdominală care durează peste şase ore; aceasta poate să indice apendicita, ulcerul gastric, pietrele vezicii biliare sau alte boli; s-ar putea să aveţi nevoie de îngrijiri de urgenţă;
 • aveţi indigestie concomitent cu unul dintre simptomele următoare: vărsături prelungite, vărsături cu sânge, scaune cu sânge sau de culoare neagră, durere intensă în partea superioară a abdomenului, durere ce iradiază în gât şi umăr, dispnee de efort ori senzaţie de slăbiciune sau leşin; indigestia poate să apară în cadrul unei probleme mai mari, cum ar fi litiaza biliară, gastrită, probleme pancreatice, ulcerul stomacului sau, posibil, cancerul; puteţi avea, de asemenea, atac de cord; aveți nevoie imediat de ajutor medical;
 • aveţi puseuri repetate de indigestie însoţită de dureri abdominale, febră sau urină închisă la culoare; acestea pot fi semnele litiazei biliare, ulcerului la stomac sau unei boli a ficatului;
 • indigestia apare constant după consumul de produse lactate; s-ar putea să suferiţi de intoleranţă la lactoză.

Cauze

Oricine - indiferent de vârstă şi sex - are uneori indigestii. Probabilitatea creşte odată cu vârsta, pe măsură ce sistemul digestiv devine, treptat, tot mai puţin eficient.

Indigestia ocazională sau cronică poate fi provocată de:

 • mâncatul excesiv;
 • prea multe băuturi alcoolice;
 • utilizarea frecventă a analgezicelor;
 • consumul de alimente cu care organismul dumneavoastră nu se împacă.

Cele mai frecvente cauze de indigestie cronică sunt obezitatea care măreşte presiunea în abdomen şi fumatul care creşte producţia de acid în stomac şi relaxează sfincterul dintre esofag şi stomac. Totodată, aproximativ o jumătate din cei care suferă de indigestie cronică sunt infectaţi cu bacteria Helicobacter pylori. Se ştie că această bacterie provoacă ulcere gastrice, iar cercetătorii încearcă să determine dacă provoacă şi alte feluri de indigestie.

Procedee de testare şi diagnostic

Propria dumneavoastră descriere a simptomelor şi un examen fizic pot fi suficiente pentru ca medicul să vă stabilească diagnosticul. Printre testele care pot fi necesare se află cele utilizate în diagnosticul pirozisului. În funcţie de simptome, medicul poate indica alte procedee pentru a identifica sau elimina afecţiuni mai grave.

Tratament

Indigestia poate fi determinată de numeroase cauze, astfel încât nu există un unic remediu pentru toate cazurile. Din fericire, există multe opţiuni care aduc ameliorări. Pentru indigestia însoţită de pirozis, citiţi şi sugestiile de tratament pentru pirozis şi hernie hiatală.

Medicină convenţională

În timpul unei examinări fizice, medicul va discuta simptomele dumneavoastră şi va încerca să descopere ce a provocat indigestia. Dacă nu există o afecţiune gravă de fond, medicul va trata simptomele şi va sugera modalităţi de a evita, pe viitor, indigestia. Deseori, prima linie de apărare o constituie remediile pentru pirozis - antiacide şi alte medicamente care modifică producţia gastrică de acid.

Dacă excesul de acid din stomac face din ulcer o ameninţare, poate fi prescris sucralfatul, care îmbracă şi protejează mucoasa gastrică. Indigestia extrem de dureroasă poate necesita o combinaţie de antiacide şi lidocaină, un anestezic. Dacă se detectează Helicobacter pylori se administrează antibiotice pentru tratamentul infecţiei.

Medicină alternativă

Deoarece persoanele suferind de indigestie pot avea, concomitent, mai multe afecţiuni, terapeuţii sugerează tratamente diverse. În cele mai multe dintre tratamentele alternative răbdarea este esenţială. Reglarea unei indigestii persistente poate dura săptămâni sau chiar luni.

Presupunctură

Pentru a reduce simptomele de indigestie, masaţi punctele următoare, timp de cel puţin un minut: Intestin Cros 4 şi Stomac 25, 36 şi 37. Dacă şi gazele sunt o problemă, adăugaţi şi Vezică Urinară 20 şi 60 şi Splină 6.

Medicină ayurvedică

Sparanghelul (Asparagus racemosus) poate accelera digestia şi calma multe dintre simptomele indigestiei. Bitterele ayurvedice pot, de asemenea, stimula digestia, inclusiv cele din rizomii de Picrorhiza kurrooa şi din coaja şi lemnul de tec (Tectona grandis). Consultaţi un terapeut ayurvedic pentru alegerea unui remediu şi a dozelor.

Fitoterapie

Diferite ceaiuri pot calma tulburările digestive. Pentru a scădea aciditatea stomacului beţi ceai de creţuşcă (Filipendula ulmaria) o dată sau de două ori pe zi, înainte de mese (adăugaţi o linguriţă la o cană de apă clocotită, lăsaţi 10 minute, apoi filtraţi.) Dacă vă simţiţi şi stresat adăugaţi levănţică (Lavandula officinalis) sau muşeţel (Matricaria recutita). Dacă balonările sau gazele sunt o problemă încercaţi un ceai de mentă (Mentha piperita), muşeţel sau lămâie (Melissa officinalis).

Anumite plante sunt recunoscute pentru susţinerea digestiei, calmarea şi vindecarea esofagului, făcându-le deosebit de adecvate în indigestia cu pirozis. Cu circa 30 de minute înainte să mâncaţi, beţi o cană de ceai de goldenseal (Hydrastis canadensis), coajă de dracilă (Berberis vulgaris), rădăcină de ghinţură (Gentiana lutea) sau rădăcină de mahonia (Mahonia aquifolium).

Ce puteţi face acasă

 • Abţineţi-vă de la fumat, mai ales înainte de masă.
 • În indigestiile ocazionale cu pirozis, utilizaţi antiacide sau subsalicilat de bismut.
 • Încercaţi unul sau mai multe ceaiuri de plante menţionate mai sus pentru calmarea simptomelor dumneavoastră specifice.
 • Relaxaţi-vă după ce mâncaţi. Efortul deviază sângele din stomac, făcând digestia mai puţin eficientă.
 • Dacă folosiţi frecvent gumă de mestecat, întrerupeţi o perioadă pentru a vedea dacă vă dispar simptomele. În timp ce se mestecă gumă e frecventă înghiţirea de aer, ceea ce poate provoca indigestie.

Prevenire

Indigestia este universală. Este aproape imposibil să o evitaţi pentru totdeauna. O puteţi întâlni mai rar dacă vă supravegheaţi greutatea, evitaţi să mâncaţi excesiv (în special alimente bogate în grăsimi) şi să consumaţi prea multe băuturi alcoolice, dacă evitaţi alimentele dumneavoastră „declanşatoare” şi vă abţineţi de la fumat.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …