Hipokaliemie

Conţinutul total de potasiu al organismului uman este de 50 mEq/kg, din care cea mai mare parte (95%) se găseşte intracelular. Sub nivelul de 4 mEq/l, fiecare scădere de 1 mEq/l a potasiului seric se însoţeşte de un deficit global de 4-5 mEq/kg. Hipokaliemia apare cel mai frecvent secundar pierderilor de K+ pe cale renală sau extrarenală, prin aport insuficient, ca urmare a transferului de potasiu din spaţiul extracelular în cel intracelular sau prin asocierea acestor mecanisme.

Elemente de diagnostic

Semne şi simptome

Cele mai frecvente manifestări clinice ale hipokaliemei moderate sunt slăbirea forţei musculare, fatigabilitatea şi spasmele musculare. Afectarea musculaturii netede poate duce la constipaţie sau ileus. Hipokaliemia severă, cu concentraţii ale K+ seric sub valoarea de 2,5 mEq/l, se manifestă prin paralizie flască, hiporeflectivitate osteotendinoasă, hipercapnie, tetanie şi rabdomioliză.

Investigaţii paraclinice

Electrocardiograma (ECG) prezintă modificări specifice, aşa cum sunt aplatizarea şi lărgirea undei T, apariţia undei U, deprimarea segmentului ST şi apariţia extrasistolelor ventriculare. Hipokaliemia accentuează de asemenea tendinţa la toxicitate a digitalei.

Fiziopatologie şi diagnostic

Hipokaliemia poate fi determinată de transferul potasiului din plasmă în spaţiul intracelular, de pierderile renale sau extrarenale sau de aportul insuficient. Pătrunderea potasiului în celulă este facilitată de insulina în prezenţa glucozei, de stimularea beta-adrenergică şi blocată de stimularea alfa-adrenergică. Toate aceste efecte sunt de obicei tranzitorii. În afara cauzelor menţionate mai sus, hipokaliemia autolimitată (ce apare la 50-60% dintre pacienţii cu traumatisme) se realizează prin creşterea secreţiei de epinefrină.

În pierderile extrarenale de potasiu prin diaree şi vărsături, potasiul urinar este scăzut (< 20 mEq/l) comparativ cu pierderile renale de potasiu (de exemplu, din excesul de mineralocorticoizi, sindromul Bartter, sindromul Liddle) în care concentraţia K urinar este deosebit de mare (> 40 mEq/l). Recent au fost constatate diverse mutaţii genetice care afectează metabolismul apei şi electroliţilor, inclusiv tulburările metabolismul potasiului. Hipokaliemia indusă de licorice rezultă din inhibarea 11β-hidroxisteroid dehidrogenazei, care inactivează cortizolul, iar cantitatea de cortizol care scapă degradării, se leagă de receptorii de aldosteron, având o acţiune de tip aldosteronic.

Tratament

Tratamentul deficitului moderat de K se realizează prin administrarea orală de potasiu, acesta având o absorbţie digestivă rapidă. Cel mai frecvent se foloseşte soluţia de clorură de potasiu lichidă administrată ca adaos la sucul de fructe, datorită gustului neplăcut. În alegerea tabletelor de clorură de potasiu, se preferă formulele cu enteroprotecţie sau cu eliberare lentă, acestea având avantajul că nu prezintă decât rareori efecte secundare digestive, cum ar fi ulceraţiile intestinului subţire.

Substituţia pe cale intravenoasă este indicată la pacienţii cu hipokaliemie severă şi la cei care nu pot primi K+ pe cale orală. Când valorile potasiului seric sunt mai mari de 2,5 mEq/l şi electrocardiograma (ECG) nu prezintă modificări specifice, administrarea potasiului se va face în perfuzie intravenoasă cu un ritm de 10 mEq/l/h fără a depăşi un maximum de 40 mEq/l/h. Pentru deficitele severe, potasiul se va administra intravenos în doză de până la 40 mEq/l/h.

Pacienţii vor fi urmăriţi continuu prin electrocardiogramă (ECG) şi prin dozarea potasiului seric efectuată la fiecare 3-6 ore. Uneori, hipokaliemia poate fi refractară la tratament, hipomagneziemia reprezentând una din cauzele care reduc eficienţa terapeutică a administrării de K- motiv pentru care se recomandă administrarea de Mg concomitent cu K+.

Check Also

Cardiopatii congenitale

Cardiopatiile congenitale sunt malformaţii cardiace care afectează 7 copii din 1.000 (riscul este foarte crescut …

Cardiomiopatie hipertrofică (cardiomiopatie obstructivă)

Definiţie şi cauze Cardiomiopatia hipertrofică sau cardiomiopatia obstructivă este o afecţiune cardiacă în care se …

Cardiomiopatie dilatativă (cardiomiopatie neobstructivă)

Definiţie şi cauze Cardiomiopatia dilatativă sau cardiomiopatia neobstructivă este o afecţiune a muşchiului cardiac, caracterizată …

Candidoză genitală

Definiţie şi cauze Candidoza genitală este o infecţie genitală produsă de o ciupercă din familia …

Candidoză bucală

Definiţie şi cauze Candidoza bucală este o infecţie a cavităţii bucale cu o ciupercă din …