Hipoglicemie

În cele mai multe cazuri, hipoglicemia - literal, zahăr scăzut în sânge - poate fi tratată cu uşurinţă fără intervenţia medicului, atunci când simptomele sunt recunoscute suficient de devreme. Deşi această stare apare cel mai frecvent la persoane cu diabet, în cazuri rare şi nediabeticii pot prezenta crize de hipoglicemie. Fie că sunteţi sau nu diabetic, dacă aceste episoade devin frecvente trebuie să consultaţi un specialist pentru menţinerea nivelului glicemiei sub control.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

 • slăbiciune;
 • foame;
 • nervozitate;
 • ameţeli;
 • tremurături;
 • transpiraţii abundente, reci;
 • piele palidă sau cenuşie;
 • înţepături în mâini şi picioare.

La diabetici, simptomele pot cuprinde şi:

 • durere de cap;
 • greaţă;
 • accelerarea bătăilor inimii;
 • comportament necooperant, sugerând confuzie sau beţie;
 • pierdere de conştientă, comă sau convulsii.

Chemaţi medicul dacă:

 • sunteţi diabetic şi prezentaţi simptome de hipoglicemie de mai multe ori în câteva zile; poate fi necesar ca medicul să modifice dozele de insulina sau de medicamente hipoglicemiante orale;
 • vă simţiţi pe punctul de a leşina, de a vă pierde cunoştinţa; dacă aveţi diabet, aveţi imediat nevoie de tratament pentru nivelul sangvin al glucozei; dacă nu sunteţi diabetic, trebuie să vi se facă un control medical al stării globale de sănătate pentru a descoperi cauza de fond a dezechilibrului glucozei sangvine; pentru diabeticii pe insulină, hipoglicemia netratată poate duce la comă sau leziuni ireversibile ale creierului.

Cauze

Pentru energie, organismul se bazează pe glucoza, glucid care circulă prin sânge. Când nivelul glucozei scade sub normal, corpul nu mai primeşte necesarul de energie. Simptomele şi complicaţiile hipoglicemiei apar pe măsură ce organismul încearcă să extragă energie din grăsimile şi proteinele corpului.

Pentru a converti glucoza în energie, organismul are nevoie de insulina, hormon pancreatic al cărui nivel sangvin creşte şi scade în mod normal, în funcţie de cererea de energie. Când în sânge există prea multă insulina, cantităţile disponibile de glucoza sunt consumate prea repede, ducând la hipoglicemie.

Nivelul insulinei poate creşte abrupt după o masă, când creşterea bruscă a nivelului de zaharuri în sânge declanşează producţia sa crescută de către pancreas. În mod similar, nivelul glucozei poate scădea dacă se sar mese sau după exerciţiu fizic viguros. Hipoglicemia poate fi produsă, de asemenea, de intervenţiile chirurgicale pe stomac, unele tipuri de cancer, boli de ficat, alcool, febră mare şi reacţiile la alimente sau medicamente.

La unele persoane, producţia excesivă de insulina este provocată de mici tumori care apar în pancreas. Şi anumite alimente, mai ales glucide simple, pot stimula producţia de insulina. Pentru a evita declanşarea unei crize de hipoglicemie, diabeticii care îşi administrează singuri insulina trebuie, aşadar, să îşi monitorizeze cu grijă dozele şi dieta.

Procedee de testare şi diagnostic

Dacă aţi avut mai multe crize de hipoglicemie, ar trebui să aflaţi dacă diabetul nu este cauza de fond. Medicul poate determina aceasta printr-un test de toleranţă la glucoza, care măsoară capacitatea organismului de a transforma glucoza, sau printr-un test de sânge efectuat la două ore după ce aţi mâncat. Dacă aveţi diabet, medicul poate induce o criză de hipoglicemie pentru a vă învăţa să o recunoaşteţi şi să răspundeţi simptomelor ei.

Tratament

Majoritatea remediilor pentru hipoglicemie se concentrează pe reglarea conţinutului şi programului dietei dumneavoastră în vederea asigurării unui aport suficient de glucoza şi de insulina la momentul potrivit.

Medicină convenţională

Dacă sunteţi diabetic şi vă pierdeţi conştienta în cursul unei crize de hipoglicemie, este esenţial să primiţi imediat tratament medical. Un medic poate să injecteze glucoza direct în sânge, dar dacă aceasta nu este posibil, un prieten sau un membru al familiei care stăpâneşte acest procedeu vă poate face o injecţie cu glucagon, un hormon care ajută organismul să îşi regleze nivelul de glucoza în sânge.

Diabeticii ar trebui să poarte permanent un medalion sau o brăţară SOS în care să se precizeze boala, astfel încât personalul medical să poată asigura un tratament adecvat dacă pacientul devine dezorientat sau inconştient în timpul unei crize de hipoglicemie. Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, să aibă permanent bomboane pentru supt la îndemână, pentru cazul în care ar începe să se simtă hipoglicemiei.

Pentru diabetici, tratamentul convenţional pe termen lung al hipoglicemiei este îndreptat spre reglarea nivelului sangvin de glucoza şi de insulina şi menţinerea echilibrului adecvat dintre ele. În multe cazuri, acest echilibru poate fi obţinut recurgând la simple modificări ale dietei. Dieta recomandată pentru echilibrarea hipoglicemiei cuprinde mese mici şi frecvente (cel puţin şase pe zi) conţinând alimente bogate în glucide complexe (cum sunt fasolea, pastele făinoase, pâinea şi cartofii), fibre (legume) şi grăsimi şi cantităţi limitate de glucide simple (cum sunt bomboanele sau prăjiturile), alcool şi sucuri de fructe.

Dacă e necesar, medicul vă poate trata diabetul şi cu medicamente cum sunt streptozocinul sau diazoxidul, pentru a limita producţia de insulina a organismului dumneavoastră sau pentru a ameliora nivelul de glucoza din sânge. Dacă hipoglicemia este provocată de mici tumori pancreatice care secretă prea multă insulina, medicul vă poate recomanda îndepărtarea acestor tumori.

Medicină alternativă

Remediile neconvenţionale se concentrează pe nutriţie şi dietă, cu suplimente de vitamine, substanţe minerale şi plante medicinale.

Fitoterapie

Un decoct de genţiană (Centiana lutea) ajută la stimularea glandelor endocrine producătoare de hormoni. Fierbeţi timp de 5 minute o linguriţă de rădăcină de genţiana mărunţită într-o cană de apă şi beţi fiertura caldă, cu 15-30 de minute înainte de o masă. Pentru a fi eficientă trebuie să aibă un gust amar.

Alimentaţie şi dietă

 • Mesele mici şi frecvente formate din alimente integrale (mai ales cereale integrale), produse lactate fermentate (cum ar fi brânza), carne şi peşte fără grăsimi, vor creşte nivelul sangvin de glucoza. Sucul de fructe poate fi, de asemenea, de folos în timpul unei crize de hipoglicemie.
 • Suplimentele de crom - substanţă minerală care se găseşte în drojdia de bere, pâine şi cereale integrale, melase, brânzeturi şi carne macră - pot ameliora nivelul sangvin de glucoza. Dacă sunteţi diabetic, consultaţi-vă medicul curant înainte de a începe suplimentarea dietei cu drojdie de bere.
 • Evitaţi alcoolul (un glucid simplu), cofeina şi fumul de ţigară, întrucât pot determina variaţii mari ale glucozei din sânge.

Ce puteţi face acasă

Fie că sunteţi sau nu diabetic, dacă acţionaţi imediat ca răspuns la simptomele de hipoglicemie puteţi să evitaţi crize mai grave şi orice consecinţe. Tratamentul constă, pur şi simplu, în a mânca sau bea orice substanţă care conţine glucide simple, de exemplu o băutură nealcoolică (nedietetică), bomboane sau chiar un cub de zahăr. Combinarea zahărului cu o sursă de proteine, cum ar fi o bucată de brânză sau un pahar cu lapte, poate încetini absorbţia glucozei în sânge şi împiedică variaţiile bruşte al nivelului de glucoza din sânge.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …