Hernie inghinală

Prin definiţie, zona inghinală se află la unirea abdomenului cu coapsele. Este locul de unde trunchiul şi picioarele se pot mişca înainte, înapoi şi lateral. Deoarece această zonă este centrul multor mişcări ale corpului, ea este expusă unor potenţiale forţări, mai ales la atleţi, dansatori şi la cei care fac muncă fizică. Oamenii mai puţin activi pot suferi, de asemenea, leziuni ale zonei inghinale: ridicarea de obiecte grele, întinderea, alergarea şi sporturile de la sfârşitul săptămânii pot forţa considerabil oasele şi muşchii zonei inghinale.

Efectul unei forţări a acestor muşchi şi tendoane este imediat şi deseori imobilizator. Durerea este intensă şi nu puteţi să mergeţi, să şedeţi sau să vă sprijiniţi în picior fără un disconfort intens. Ca reflex de protecţie veţi avea tendinţa să vă încordaţi şi să şchiopătaţi, protejând zona inghinală rănită. În unele cazuri poate fi necesar să fiţi transportat într-un loc unde să vă puteţi întinde, relaxa şi să vă calmaţi durerea.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

  • durere şi rigiditate într-una sau în ambele zone inghinale când încercaţi să vă aşezaţi sau să mergeţi; se poate însoţi de tumefiere sau de schimbarea culorii în albastru şi negru.

Chemaţi medicul dacă:

  • depistaţi o proeminenţă sau nodozitate de-a lungul şanţului dintre coapsă şi abdomen, mai ales dacă depăşiţi greutatea ideală sau aţi efectuat activităţi cu efort muscular mare; s-ar putea să aveţi o hernie;
  • aveţi temperatură ridicată sau frisoane asociate cu dureri ale zonei inghinale; acestea pot fi simptomele unei infecţii a osului sau rinichilor;
  • durerea se întinde spre şale, fie că aveţi sau nu temperatură; s-ar putea să suferiţi de o litiază renală sau de o problemă a prostatei;
  • durerea se întinde spre partea inferioară a abdomenului; s-ar putea să aveţi o problemă digestivă sau (dacă sunteţi femeie) ginecologică sau o infecţie virală; dacă durerea apare în timpul menstruaţiei, discutaţi simptomele cu ginecologul dumneavoastră.

Cauze

Cauza directă a unei hernii inghinale este zdrobirea sau sfâşierea muşchilor care merg din pelvis la coapsă. Poate fi implicată şi ruperea unui tendon care leagă capătul unui muşchi cu un os. Herniile inghinale sunt provocate, de obicei, de efortul excesiv, de ridicarea inadecvată a unor obiecte grele sau de lipsa de încălzire înaintea unui efort. Uneori, o hernie are cauze externe, cum ar fi căderea pe un obiect solid sau lovirea cu mare forţă, de exemplu într-un accident.

Tratament

O întindere musculară inghinală minoră se va vindeca singură, în câteva ore sau zile de repaus. Dacă ţesutul muscular este efectiv rupt, procesul de vindecare poate dura o săptămână sau mai mult. În cazurile grave sau recidivante poate fi necesară intervenţia chirurgicală pentru repararea distrugerilor muşchilor şi tendoanelor.

Medicină convenţională

Pentru a reduce tumefacţia şi inflamaţia herniei inghinale, aplicaţi o pungă de gheaţă cât de rapid posibil după traumă. Aţi putea, de asemenea, lua aspirină sau un antiinflamator nesteroidian (AINS) pentru calmarea durerii. Odihniţi-vă muşchiul afectat până când tumefacţia şi inflamaţia cedează. Mai târziu, puteţi să aplicaţi o compresă caldă pentru a relaxa muşchiul lezat şi să susţineţi procesul natural de vindecare al organismului.

Dacă hernia se datorează unei traume atletice, s-ar putea să doriţi consultul unui specialist în medicină sportivă, nu numai pentru a calma durerea, dar şi pentru sfaturi de prevenire a unor noi traume. Printre tinerii care practică sporturi individuale sau de echipă, întinderile şi herniile inghinale sunt frecvente şi tind să se vindece repede - dacă victima rezistă tentaţiei să „calmeze durerea prin continuarea jocului”. Persoanele mai vârstnice cu hernii inghinale - mai ales cei care nu au înclinaţii atletice - trebuie să acorde mult timp procesului natural de vindecare.

Medicină alternativă

Ca şi abordările convenţionale, tratamentele alternative se centrează pe calmarea durerii şi odihnă până când muşchii şi tendoanele revin la starea şi capacităţile lor normale.

Presopunctură

Pentru a linişti durerea acută din coapsă şi zona inghinală, încercaţi apăsarea punctelor Ficat 8 sau Splină 6.

Manipulare fizică

După calmarea durerilor imediate, datorate unei întinderi minore a zonei inghinale, cu ajutorul unei comprese reci şi a repausului, o cale excelentă de a relaxa muşchii este masarea zonei cu un ulei cald pentru corp. Un specialist în reflexologie va manipula zona din faţa gleznei, la locul de unire cu laba piciorului - o tehnică care intenţionează să stimuleze circulaţia şi activitatea limfatică şi să reducă tensiunea musculară din zona inghinală.

Reflexologie

Pentru a reduce tensiunea musculară din zona inghinală, acţionaţi asupra zonelor corespunzătoare acesteia şi a glandei suprarenale. Ţinând laba piciorului trasă înapoi, treceţi cu indexul stâng de la un capăt al zonei inghinale spre celălalt. Întoarceţi-vă cu degetul drept. Repetaţi de mai multe ori. Apoi împingeţi înapoi degetul mare al piciorului şi plimbaţi-vă degetul mare al mâinii pe interiorul tendonului principal de pe spatele labei piciorului, de la zona liniei taliei spre zona suprarenalei.

Homeopatie

Arnica este remediul homeopat de prim ajutor pentru leziunile musculare. Poate fi luată oral şi aplicată sub formă de pomadă pe zona dureroasă. Rhus toxicodendron şi Ruta pot fi, de asemenea, utile pentru întinderile musculare.

Ce puteţi face acasă

Dacă faceţi o întindere a zonei inghinale, întindeţi-vă într-un loc confortabil şi lăsaţi-vă corpul să se relaxeze. Aplicaţi o pungă cu cuburi de gheaţă sau un pachet de legume congelate împachetate într-un prosop câte 10 minute, cu pauze de 10 minute, până când durerea cedează. Evitaţi efortul câteva zile, până când veţi putea utiliza muşchii afectaţi fără durere.

Prevenire

Unicul factor de maximă importanţă în evitarea forţărilor musculare - ale zonei inghinale sau în orice altă regiune a corpului - este să vă încălziţi muşchii prin exerciţii moderate înainte de a începe o activitate cu efort muscular intens. Dacă o perioadă de încălzire nu este posibilă, începeţi gradat activitatea, permiţând muşchilor şi tendoanelor să se întindă şi să devină mai elastice.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …