Hemoroizi

Hemoroizii sunt, în fond, venele dilatate ale rectului. Venele hemoroidare se află în porţiunea inferioară a rectului şi în anus. Uneori, ele se dilată, astfel încât pereţii venelor se întind, se subţiază şi sunt iritaţi de scaunele care sunt eliminate. Când aceste vene umflate sângerează, dor sau provoacă mâncărimi, ele se numesc hemoroizi sau popular trânji. Hemoroizii se împart în două mari categorii: interni şi externi.

Hemoroizii interni se află suficient de profund în rect pentru a nu putea fi văzuţi sau simţiţi. Ei nu sunt, în general, dureroşi, deoarece în rect există doar puţini nervi ai sensibilităţii dureroase. Sângerarea poate fi singurul semn al prezenţei lor. Uneori, hemoroizii interni prolabează, adică se măresc şi ies afară prin sfincterul anal. În acest caz, s-ar putea să-i puteţi simţi sau vedea sub forma unor pachete roz şi umede de piele care sunt mai roz decât zona înconjurătoare. Hemoroizii prolabaţi pot fi dureroşi, deoarece anusul este bogat în nervi care simt durerea. De obicei se retrag de la sine în rect. Dacă nu, pot fi împinşi cu blândeţe înapoi la loc.

Hemoroizii externi se află în interiorul anusului şi sunt, de obicei, dureroşi. Dacă un hemoroid extern polabează în exterior (de regulă în cursul eliminării scaunului), îl puteţi vedea şi palpa. Uneori, în interiorul hemoroizilor externi prolabaţi se formează cheaguri de sânge, provocând o afecţiune extrem de dureroasă numită tromboză. Dacă un hemoroid extern se trombozează, el poate să arate destul de alarmant, devenind purpuriu sau albastru şi putând sângera.

În ciuda aspectului, hemoroizii trombozaţi nu sunt, de obicei, gravi şi se vor vindeca de la sine, în circa o săptămână. Dacă durerea este insuportabilă, medicul poate îndepărta tromboza, ceea ce întrerupe durerea. Sângerarea şi durerile anale de orice tip sunt alarmante şi trebuie evaluate. Ele pot indica o afecţiune care pune viaţa în pericol, cum ar fi cancerul colorectal. Hemoroizii sunt cauza cea mai frecventă de sângerare anală şi sunt rareori periculoşi, dar se impune un diagnostic clar, stabilit de medicul dumneavoastră.

Unde se formează hemoroizii

Venele din rect şi anus sunt supuse unei presiuni considerabile la eliminarea unui scaun. Contractacţiile sau forţarea pot determina iritarea venelor din peretele rectal, determinând apariţia de mănunchiuri de vene tumefiate sau dilatate numite hemoroizi. Hemoroizii interni se pot forma oriunde în interiorul canalului anal, iar hemoroizii externi sunt vizibili la orificiul anal sau imediat sub acesta.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

 • sângerare anală de culoare roşu aprins care poate fi remarcată sub forma unor dungi pe materiile fecale sau pe hârtia igienică;
 • sensibilitate sau durere la eliminarea scaunului;
 • tumefacţia dureroasă sau o nodozitate lângă anus;
 • mâncărimi anale;
 • scurgere de mucozităţi prin anus.

Chemaţi medicul dacă:

 • prezentaţi pentru prima dată o sângerare anală, de orice fel, chiar dacă presupuneţi că aveţi hemoroizi; polipii colonului, colita, boala Crohn şi cancerul colorectal pot provoca, de asemenea, hemoragii anale; un diagnostic corect este esenţial;
 • vi s-a pus diagnosticul de hemoroizi şi aveţi sângerări anale în mod cronic (zilnic sau săptămânal) sau mai abundente decât dârele descrise mai sus; sângerările hemoroidare pot provoca, rareori, anemie.

Cauze

Circa o jumătate din oamenii din Statele Unite vor suferi de hemoroizi la un moment al vieţii lor. Pentru cei mai mulţi, aceasta se va întâmpla între 20 şi 50 de ani. Cercetătorii nu ştiu sigur ce provoacă hemoroizii. Venele „slabe” - care determină hemoroizi şi alte vene varicoase - pot fi moştenite. Probabil că presiunea abdominală extremă determină umflarea venelor, făcându-le susceptibile la iritaţie. Printre sursele acestei presiuni se află obezitatea, sarcina, statul în picioare sau în şezut pentru perioade lungi de timp, bolile ficatului, eforturile din constipaţie sau diaree, tusea, strănutul, vărsăturile şi reţinerea respiraţiei în timpul unui efort fizic intens.

Alimentaţia are un rol pivot în determinarea - şi prevenirea - hemoroizilor. Persoanele care au în mod constant un regim cu multe fibre fac mai rar hemoroizi, în timp ce acelea care preferă o alimentaţie cu multe alimente rafinate fac mai des boala. O alimentaţie cu conţinut scăzut de fibre sau cu aport inadecvat de lichide provoacă constipaţie, care contribuie la apariţia hemoroizilor în două moduri: măreşte efortul de eliminare a materiilor fecale şi agravează hemoroizii, producând scaune tari care irită suplimentar venele tumefiate.

Procedee de testare şi diagnostic

Medicul vă va examina mai întâi vizual regiunea anală, uneori introducând un deget înmănuşat şi lubrifiat, un anoscop (un tub cu iluminare pentru vizualizarea ultimilor centimetri ai rectului) sau un proctoscop (care funcţionează ca un anoscop, dar asigură o examinare rectală mai detaliată). Pot fi necesare şi alte procedee pentru a identifica hemoroizii interni sau a elimina alte afecţiuni care provoacă frecvent sângerări anale, cum sunt fisura anală, colita, boala Crohn şi cancerul colorectal.

Pentru a vedea mai adânc în canalul anal (în colonul inferior, numit şi sigmoid) poate fi utilizată sigmoidoscopia sau întregul colon poate fi vizualizat prin colonoscopie. Pentru ambele procedee se insera în rect un tub flexibil de vizualizare, cu iluminare. O radiografie cu bariu poate arăta întregul interior al colonului. Mai întâi se face o clismă cu bariu, apoi se face radiografia tubului gastrointestinal inferior.

Tratament

Odată apăruţi, hemoroizii nu dispar complet până nu sunteţi supus uneia dintre procedurile de mai jos. Se pot însă ameliora, astfel încât viaţa cu ei este tolerabilă. Atât practicienii medicinei convenţionale, cât şi cei ai medicinei alternative consideră dieta cea mai bună metodă de tratament al hemoroizilor. O alimentaţie bogată în alimente cu multe fibre şi cu puţine alimente rafinate sau de slabă calitate este esenţială. Probabil că jumătate dintre cei suferind de hemoroizi vor beneficia de ameliorări numai prin modificări ale alimentaţiei.

Cele mai multe tratamente pentru hemoroizi îşi propun să minimalizeze durerea şi mâncărimile. Băile calde (dar nu fierbinţi) de şezut sunt terapia cea mai confirmată de timp şi cea mai frecvent sugerată: staţi în circa 8 cm de apă caldă, timp de 15 minute, de mai multe ori pe zi, mai ales după defecaţie. Dacă sunteţi însărcinată, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice tratament, inclusiv modificările de regim alimentar.

Medicină convenţională

Dacă vi s-a pus diagnosticul de hemoroizi, o alimentaţie cu multe fibre, alături de băi de şezut şi de paracetamol ar trebui să reducă disconfortul în maxim două săptămâni. Dacă simptomele persistă, medicul vă poate sugera unul dintre procedeele de mai jos. Cu excepţia coagulării prin laser şi intervenţiei chirurgicale, toate pot fi efectuate în cabinetul medicului dumneavoastră.

 • Injecţia (sclerozarea). Un hemoroid intern poate fi injectat cu fenol uleios, chinină şi uree sau cu moruat de sodiu, ceea ce provoacă o cicatrice şi închiderea hemoroizilor. Injecţia doare doar puţin, ca orice injecţie. Cu un procent de succes de 90%, această metodă este prima alegere a multor medici. Rezultatele nu sunt însă definitive. Poate fi necesară repetarea injecţiilor la fiecare 2 sau 3 ani.

 • Ligaturarea. Hemoroizii prolabaţi sunt deseori îndepărtaţi utilizând ligatura cu o fâşie de cauciuc. Un instrument special strânge o mică fâşie de cauciuc în jurul hemoroidului, întrerupându-i aproape instantaneu alimentarea cu sânge. În maxim o săptămână, hemoroidul se zbârceşte şi se desprinde. Această metodă nedureroasă reuşeşte în circa 75% din cazuri.

 • Coagularea sau cauterizarea. Utilizând un electrod electric, o rază laser sau o lumină infraroşie se închide, printr-o mică arsură fără dureri, capătul hemoroidului, determinând micşorarea lui. Această metodă este cea mai utilă în caz de hemoroizi prolabaţi.

 • Intervenţia chirurgicală. Pentru hemoroizii interni mari sau hemoroizii externi foarte jenanţi (cum sunt hemoroizii trombozaţi care sunt prea dureroşi pentru a putea fi suportaţi), medicul poate alege intervenţia chirurgia tradiţională, numită hemoroidectomie. Hemoroizii sunt îndepărtaţi în spital, sub anestezie generală. După operaţie, aşteptaţi-vă la aproximativ o săptămână de odihnă la pat, cu analgezice prescrise pentru disconfort.

Procentul de reuşită al îndepărtării hemoroizilor se apropie de 95%, dar dacă nu se fac modificări ale regimului alimentar şi stilului de viaţă, probabil că ei vor recidiva.

Medicină alternativă

Încercaţi una sau mai multe dintre aceste terapii pentru ameliorarea disconfortului provocat de hemoroizi. Dacă simptomele persistă în ciuda eforturilor dumneavoastră, luaţi legătura cu medicul.

Acupunctură

Punctul cel mai activ pentru calmarea durerilor hemoroidale este Vas Guvernator 20. Alte puncte care pot contribui sunt Stomac 25 şi 36, Vas Guvernator 14 şi Intestin Gros 11. Consultaţi un specialist licenţiat pentru tratament.

Fitoterapie

Aplicat de două ori pe zi, unguentul de grâuşor (Ranunculus ficaria) poate reduce durerea din hemoroizii externi: fierbeţi timp de 10 minute, pe foc, mic două linguri de grâuşor proaspăt sau uscat în 200 de grame de vaselină. Lăsaţi să se răcească înainte de utilizare. Păstraţi unguentul rămas într-un recipient închis. Grâuşorul poate fi administrat şi sub formă de ceai.

Homeopatie

Mai mult de o duzină de remedii, fiecare în diluţia 12x, pot fi de ajutor în durerile hemoroidale. Alegerea celui potrivit necesită atenţie la simptomele dumneavoastră şi, de obicei, ajutorul unui homeopat. Pentru dureri, răni şi eventual în hemoragii anale, încercaţi Hamamelis. Aesculus poate ameliora durerea rectală, fulgerătoare care se agravează la defecaţie, iar Sulphur poate reduce arsurile şi mâncărimile agravate de căldură.

Masaj

Această tehnică propulsează conţinutul intestinului, ajutând la prevenirea constipaţiei care contribuie la apariţia hemoroizilor. Staţi întins pe spate şi utilizaţi-vă degetele sau palmele pentru manevre lungi de mângâiere. Repetaţi fiecare mişcare de trei - şase ori. Începeţi pe partea stângă, chiar sub coaste, masaţi spre picioare. Apoi masaţi de-a latul abdomenului, de la dreapta la stânga, chiar sub rebordul costal. În final, îndreptaţi-vă degetele spre picioare şi trageţi-vă mâna în sus, pe partea dreaptă, de la pelvis la coaste.

Alimentaţie şi dietă

Preveniţi constipaţia prin adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre. Mesele şi gustările trebuie să fie alcătuite în principal din legume, fructe, nuci şi alte seminţe integrale şi din cât mai puţine alimente rafinate şi carne. Dacă aceasta reprezintă o mare schimbare pentru dumneavoastră, introduceţi alimentele noi lent, pentru a evita balonarea.

Dacă nu sunteţi capabil să mâncaţi destule alimente bogate în fibre, suplimentaţi-vă alimentaţia cu preparate de înmuiere a scaunului pe bază de psyllium sau cu agenţi de volum. Evitaţi laxativele care provoacă diaree, ce pot irita mai mult venele umflate. Beţi cel puţin opt pahare de apă în fiecare zi. Dacă aveţi o viaţă într-adevăr activă sau dacă trăiţi într-un climat cald, veţi avea nevoie de mai mult. Este aproape imposibil să se bea prea multă apă. Urmăriţi-vă ingestia de sodiu. Excesul de sare din alimentaţie provoacă retenţia de lichide, care înseamnă dilatarea tuturor venelor, inclusiv a hemoroizilor.

Tehnici de yoga

Yoga poate stimula scurgerea sângelui din hemoroizi, reducând durerea, inflamaţia şi sângerarea. Încercaţi poziţia Jumătate de Lumânare, Lumânarea, Plugul şi Podul, menţinând fiecare postură pentru câteva minute în fiecare zi. Un supliment bun pentru aceste posturi este poziţia întins pe o scândură înclinată, cu capul în jos, timp de 15 minute în fiecare zi.

Ce puteţi face acasă

 • Încercaţi să nu staţi în şezut mai multe ore la rând, iar dacă trebuie, faceţi pauze: o dată la fiecare oră, ridicaţi-vă şi faceţi mişcare cel puţin cinci minute. O pernă în formă de colac poate face şederea mai confortabilă şi scade presiunea şi durerile hemoroidale.
 • Introduceţi vaselină în interiorul anusului pentru a face eliminarea scaunelor mai puţin dureroasă.
 • Tamponaţi hemoroizii iritaţi cu alun vrăjitoresc (Hamamelis virginiana), un agent antiinflamator calmant, pentru a reduce durerea şi mâncărimile.
 • Rezistaţi tentaţiei de a scărpina hemoroizii, întrucât simptomele se vor agrava: venele inflamate devin mai iritate, pielea din jur va fi lezată, iar pruritul însuşi se va intensifica. Pentru a opri mâncărimile, aplicaţi mai degrabă pe piele (nu în interiorul anusului - ci numai pe exterior) o cremă eliberată fără reţetă cu 0,5% hidrocortizon şi o pungă de gheaţă.
 • Dacă aveţi nevoie de un antalgic, încercaţi paracetamolul. Evitaţi ibuprofenul şi aspirina, care favorizează sângerările.
 • Faceţi regulat baie pentru a menţine curată zona anală, dar cu blândeţe: spălatul excesiv, mai ales cu săpun, poate intensifica senzaţia de arsură şi iritaţie.
 • Nu staţi pe toaletă mai mult de 5 minute o dată, iar la ştergere faceţi mişcări blânde. Dacă hârtia igienică este iritantă, încercaţi să o umeziţi înainte sau utilizaţi ghemotoace de vată ori comprese umede pentru copii, fără alcool.
 • Pentru orice activitate care necesită efort, respiraţi regulat. Există obiceiul ca în timpul efortului să se oprească respiraţia, iar astfel vă forţaţi (scremeţi), contribuind la sporirea durerii şi la sângerarea hemoroizilor.

Tratamente eliberate fără reţetă

În jurul eficacităţii medicamentelor pentru hemoroizi continua controversa. În Statele Unite se cheltuiesc anual circa 200 de milioane de dolari pentru creme, unguente şi supozitoare care promit calmarea durerilor şi inflamaţiei. Ingredientul de bază în toate aceste medicamente este un lubrifiant, cum ar fi lanolina, untul de cacao, uleiul vegetal sau multe altele. Unele includ şi un anestezic, de exemplu benzocaina sau lidocaina, sau un astringent cum ar fi acidul tanic sau compuşii de zinc, despre care se susţine că ar reduce edemul prin constricţia capilarelor.

Hemoroizii, însă, nu sunt capilare, sunt vene, iar astringenţii pot să nu aibă nici un efect asupra lor. Anestezicele pot aduce o ameliorare de scurtă durată, dar numai sub formă de cremă sau de unguent. Supozitoarele se duc, de obicei, prea sus în canalul anal pentru a ajuta hemoroizii, situaţi mai jos. Lubrifierea este cel mai mare beneficiu al majorităţii medicaţiilor eliberate fără reţetă. La fel de bine funcţionează şi vaselina simplă, care poate fi aplicată cu degetul. Pentru calmarea durerilor, încercaţi paracetamolul şi băile de şezut.

Prevenire

O alimentaţie şi un stil de viaţă sănătoase reprezintă o bună asigurare pentru prevenirea hemoroizilor - fie că prezentaţi deja simptomele lor, fie că intenţionaţi să nu le prezentaţi niciodată. Exerciţiul fizic regulat este, de asemenea, important, mai ales dacă aveţi o muncă sedentară. Exerciţiul fizic ajută în mai multe feluri: menţine greutatea sub control, scade probabilitatea de constipaţie şi măreşte tonusul muscular.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …