Guturai (răceală)

Guturaiul, denumit în mod foarte adecvat şi „răceală comună”, este cea mai frecventă infecţie din toate grupele de vârstă din Statele Unite. Simptomele guturaiului sunt declanşate atunci când un virus se ataşează de mucoasa căilor nazale sau a faringelui dumneavoastră Sistemul dumneavoastră imun răspunde prin atacarea germenului cu globule albe numite neutrofile.

Dacă sistemul dumneavoastră imun nu poate recunoaşte virusul, răspunsul este „nespecific”, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră produce cât mai multe neutrofile posibil (de obicei mai multe decât este nevoie), aducându-le prin circulaţie în regiunile infectate. Acest atac generalizat ucide multe virusuri, însă nu afectează cele aproximativ 200 de virusuri ce provoacă guturaiul. Suplimentul de neutrofile strânse laolaltă la locul infecţiei reprezintă cauza durerilor şi inflamaţiei dintr-un guturai, însoţite de o prodigioasă cantitate de mucus în nas şi în gât.

Simptomele guturaiului se instalează la 1-4 zile după ce v-aţi infectat cu un virus al guturaiului şi durează în mod tipic aproximativ trei zile. În acel moment, ce a fost mai rău a trecut, însă este posibil să mai simţiţi congestia mucoaselor timp de o săptămână sau mai mult. În primele trei zile în care aveţi simptome, sunteţi contagios (adică puteţi transmite guturaiul şi altora), deci luaţi măsuri preventive.

Deşi toată lumea face guturaiuri, copiii răcesc mai frecvent decât adulţii. Răcelile au frecvenţă maximă în „sezonul răcelilor”, care începe în Statele Unite de la sfârşitul toamnei şi durează până la sfârşitul primăverii. În această perioadă a anului, oamenii au mai multe şanse să se strângă laolaltă în spaţii închise, unde de obicei funcţionează şi o formă oarecare de încălzire centralizată.

Contactul mai apropiat cu cei din jur, care creşte şansele de expunere la virusuri contagioase, şi aerul fierbinte şi uscat, care usucă mucoasele nasului şi gâtului, contribuie la crearea unui mediu perfect pentru o infecţie virală. Cu excepţia celor ale nou-născuţilor, răcelile în sine nu sunt periculoase. De obicei, ele trec în aproximativ o săptămână, fără un tratament medicamentos special. Din nefericire, răcelile scad într-adevăr rezistenţa organismului dumneavoastră, făcându-vă mai vulnerabil la infecţiile bacteriene.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

 • congestie la nivelul capului şi toracelui, eventual cu un nas care curge (rinoree) şi dificultăţi de respiraţie;
 • dureri în gât;
 • strănut;
 • tuse seacă, ce poate surveni numai în cursul nopţii;
 • frisoane;
 • ochi care ard şi lăcrimează;
 • dureri vagi, generalizate;
 • dureri de cap;
 • oboseală constantă.

Chemaţi medicul dacă:

 • nou-născutul dumneavoastră (două luni sau mai puţin) are simptome de guturai; la sugari, guturaiul poate fi o boală gravă;
 • vă este greu să respiraţi din cauza congestiei sau respiraţia dumneavoastră este şuierătoare (wheezing); este posibil să aveţi astmă;
 • vă doare gâtul şi aveţi o temperatură de 37,5°C sau mai mult sau simptomele guturaiului dumneavoastră se agravează după a treia zi; puteţi avea o infecţie bacteriană (cum ar fi faringita streptococică), sinuzită sau bronşită;
 • aveţi o temperatură de 38,5°C sau mai mult; este posibil să aveţi pneumonie; solicitaţi imediat îngrijiri medicale;
 • simptomele guturaiului dumneavoastră apar brusc după expunerea la anumiţi factori declanşatori - precum polenul, pisicile sau un parfum - şi/sau simptomele persistă timp de săptămâni; aveţi probabil o alergie.

Cauze

Mai mult de 200 de virusuri vă pot infecta nasul şi gâtul şi pot provoca guturaiul. Din nefericire, pentru nici unul dintre acestea nu există o cale de vindecare absolută, astfel încât determinarea virusului care a provocat guturaiul dumneavoastră nu vă va ajuta să vă vindecaţi mai repede. Un guturai „se ia” prin inhalarea unor minuscule picături din tusea sau strănutul unei persoane răcite, transmise prin aer sau prin atingerea unei suprafeţe infectate cu virus - cum ar fi clanţa unei uşi sau un telefon - şi apoi prin transferarea germenilor în nasul sau gura dumneavoastră.

Procedee de testare şi diagnostic

Dacă guturaiul dumneavoastră este suficient de sâcâitor pentru a vă trimite la doctor, probabil medicul dumneavoastră vă va examina urechile şi gâtul şi poate efectua o cultură din faringe (cu un material recoltat prin periaj din gâtul dumneavoastră, cu ajutorul unui tampon de vată montat pe un beţişor lung) pentru a determina dacă aveţi o infecţie bacteriană, ce necesită tratament cu antibiotice.

Tratament

Medicina convenţională şi cea alternativă urmăresc aceleaşi scopuri: de a uşura cât mai mult posibil lupta organismului dumneavoastră cu virusul, în acelaşi timp ameliorând cât mai mult posibil durerile şi congestia. Repausul adecvat este cheia vindecării guturaiului. Este posibil să observaţi că aveţi nevoie de 12 ore sau mai mult de somn pe noapte, în timp ce combateţi guturaiul. Este de asemenea important să beţi apă. Mucusul curge liber într-un organism bine hidratat, ajutându-vă să evitaţi sau să vă restabiliţi după o infecţie, iar ţesuturile sănătoase, umede, sunt mai dificil de infectat de un virus decât ţesuturile uscate.

Dacă aveţi febră, înseamnă că organismul dumneavoastră utilizează căldura pentru a ucide virusul ce provoacă guturaiul. Administrarea de medicamente pentru scăderea febrei poate chiar submina eforturile de apărare depuse de organismul dumneavoastră. Totuşi, o temperatură de 38,5°C sau peste face obligatorie o vizită la medicul dumneavoastră. Gravidele sau mamele care alăptează trebuie să consulte medicul înainte de a lua absolut orice fel de tratament pentru guturai, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie şi remedii din plante.

Medicină convenţională

Nu există nici un tratament specific pentru virusul ce vă provoacă guturaiul, însă vă puteţi ameliora starea tratându-vă simptomele. Ibuprofenul poate ameliora durerile, însă paracetamolul şi aspirina pot agrava congestia. Nu daţi niciodată aspirină unui copil cu febră. Daţi în schimb paracetamol. Dacă aveţi dureri de gât, faceţi cât doriţi de des gargare cu apă sărată (1/2 linguriţă de sare într-o ceaşcă de apă). Este tentant să cedaţi în faţa pretenţiilor unei reclame şi să încercaţi unul dintre multele preparate „pentru răceală şi gripă”, însă gândiţi-vă bine.

Aceste medicamente împotriva multor simptome conţin probabil şi substanţe pentru simptome pe care nu le aveţi şi astfel pot duce la un tratament exagerat şi inutil. Evitaţi complet aceste preparate la copiii sub 13 ani. Chiar şi preparatele împotriva guturaiului, comercializate special pentru copii, par să nu-şi facă efectul la această grupă de vârstă, iar medicamentele induc în mod frecvent somnolenţă, agravând simptomele.

Decongestivele eliberate fără prescripţie medicală (precum cele care conţin pseudoefedrină) pot contribui la înlăturarea congestiei nazale, însă numai temporar: dacă aceste medicamente sunt luate regulat timp de mai mult de 5 zile, organismul dumneavoastră poate reacţiona exagerat la întreruperea lor, producând şi mai mult mucus - şi agravând congestia. Pseudoefedrină creşte tensiunea arterială şi frecvenţa cardiacă. Nu o luaţi înainte de a vă consulta cu medicul dumneavoastră, dacă aveţi boli de inimă, hipertensiune arterială, probleme cu prostata, diabet sau tulburări tiroidiene.

Antitusivele eliberate fără prescripţie medicală, precum cele ce conţin dextrometorfan, pot fi utile dacă tusea dumneavoastră este atât de severă încât vă împiedică să dormiţi sau să vorbiţi. Dacă nu, tuşiţi cât aveţi nevoie (acoperindu-vă întotdeauna gura în acest timp), deoarece tusea înlătură mucusul şi germenii din gâtul şi plămânii dumneavoastră Antihistaminicele eliberate fără prescripţie medicală pot uşura temporar respiraţia, însă cu un preţ: ele eliberează căile nazale, uscându-le, îngroşând mucusul nazal şi făcându-l mai greu de drenat.

Medicină alternativă

Timpul este de primă importanţă: începeţi să vă trataţi guturaiul imediat ce simţiţi primul simptom, în special în cazul remediilor din plante, reacţionarea rapidă duce la o vindecare mai accelerată şi în condiţii mai mari de confort.

Aromoterapie

Aburul infuziilor din plante poate reduce congestia, şi, dacă temperatura vaporilor este de cel puţin 43°C, aceştia vor distruge şi germenii răcelii cu care vin în contact. Alegeţi eucaliptul (Eucalyptus globulus), perişor (Gaultheria procumblus), sau menta (Mentha piperita). Puneţi-vă un prosop pe cap, aplecaţi-vă deasupra castronului pentru a crea un cort de aburi şi inhalaţi aburii.

Fitoterapie

Luată la primul semn al apariţiei simptomelor, echinaceea (Echinacea spp.) poate reduce intensitatea şi durata unui guturai, deseori chiar împiedicându-l să devină o infecţie pe de-a-ntregul instalată. Aparent, echinaceea stimulează răspunsul imun, ameliorând rezistenţa la orice fel de infecţii. Este disponibilă sub formă de capsule sau ceai: adăugaţi două linguriţe de rădăcină de echinacea la o ceaşcă apă.

Lăsaţi să fiarbă mocnit 15 minute şi beţi trei ceşti pe zi. Goldenseal (Hydrastis canadensis) ajută la curăţarea mucusului din gât. El conţine de asemenea un antibiotic natural, berberina, care poate contribui la prevenirea infecţiilor bacteriene ce urmează deseori după răceli. Infuzaţi 1/2-1 linguriţă de goldenseal într-o ceaşcă apă clocotită timp de 10-15 minute. Beţi 3 ceşti pe zi.

Un „ceai rece” bun este obţinut prin combinarea în părţi egale a socului (Sambucus nigra) cu mentă (Mentha piperita) şi coada şoricelului (Achillea millefolium), urmată de infuzarea unei cantităţi de 1-2 linguriţe din acest amestec în o ceaşcă apă fierbinte. Acest amestec poate ajuta organismul să combată febra şi să reducă durerile, congestia şi inflamaţia. Usturoiul (Allium sativum) poate să scurteze durata şi severitatea unei răceli. Toate formele par a avea efect: capsule sau tablete, frecţii cu ulei sau usturoi întreg copt sau gătit în alte mâncăruri. Dacă alegeţi capsulele, luaţi 3, de trei ori pe zi, până trece răceala.

Homeopatie

Simptomele guturaiului răspund deseori bine la remedii homeopatice. Doza este 12 C, luată la fiecare două ore, până la maximum patru doze. Gelsemium poate fi util dacă aveţi frisoane, vă dor mâinile şi picioarele, aveţi o stare generală de oboseală sau dureri în gât. Când vă curge nasul şi aveţi senzaţia de arsură în nas, ochii vă lăcrimează constant şi strănutaţi des, încercaţi Allium cepa. Dacă vă simţiţi iritabil, nasul vă curge şi se înfundă noaptea, luaţi Nux vomica. În caz de tuse lătrătoare, dureri de gât cu senzaţie de arsură şi un gust amar persistent în gură, încercaţi Aconit.

Stil de viaţă

Abţineţi-vă de la fumat, în special când aveţi un guturai. Fumatul agresează mucoasele şi plămânii, mărindu-vă sensibilitatea la tot soiul de infecţii respiratorii, inclusiv răceli. În momentul în care aveţi un guturai, fumul irită ţesuturile deja inflamate, îngreunând vindecarea şi refacerea.

Alimentaţie şi dietă

O bună stare de nutriţie este esenţială pentru rezistarea la şi restabilirea după un guturai. Adoptaţi o alimentaţie echilibrată. Luaţi suplimente la nevoie, pentru a vă asigura că primiţi cantităţile zilnice recomandate de vitamină A, vitamine ale complexului B (vitaminele B1, B2, B5, B6, acid folic) şi vitamină C, precum şi mineralele zinc şi cupru.

Dacă alimentaţia dumneavoastră este deficitară în zinc, în organismul dumneavoastră va exista un număr scăzut de neutrofile şi veţi fi o ţintă uşoară pentru tot felul de infecţii, inclusiv răcelile. Zincul este disponibil sub formă de tablete sau pastile de supt. În timp ce sunteţi răcit, evitaţi produsele lactate, care au tendinţa de a îngroşa mucusul.

În ultimii 20 ani s-au făcut foarte multe cercetări asupra eventualului efect de prevenire a guturaiului al megadozelor de vitamina C (1 gram sau mai mult în fiecare zi). Juriul nu s-a pronunţat încă. Rezultatele au fost variabile, însă nu se pare că megadozele de vitamina C pot preveni guturaiul. Totuşi, această doză poate diminua durata şi severitatea guturaiului, posibil datorită faptului că vitamina C este esenţială pentru funcţionalitatea neutrofilelor.

„Penicilina evreiască”, cunoscută şi sub denumirea de supă de pui, a fost vestită ca terapie a guturaiului încă din secolul al XII-lea. Rezultatele recente ale unor studii ştiinţifice susţin ideea că supa de pui reduce simptomele guturaiului, în special congestia. Ceva (ce rămâne a fi determinat) din supa de pui împiedică neutrofilele să se aglomereze laolaltă şi să provoace inflamaţia. Orice mâncare suficient de condimentată pentru a vă face ochii să lăcrimeze va avea acelaşi efect şi asupra nasului dv., stimulând drenarea acestuia. Dacă aveţi poftă de mâncare, alegeţi ceva iute şi condimentat, pentru a vă ajuta organismul să combată răceala.

Ce puteţi face acasă

 • Mâncaţi bomboane tari sau dropsuri de tuse pentru calmarea durerilor de gât, însă staţi departe de cele mentolate, care vă pot usca mucoasele.
 • Daţi cu vaselină în interiorul nasului şi în jurul nărilor, ca să vă protejaţi de apariţia rosăturilor.
 • Menţineţi-vă organismul hidratat, bând cel puţin 10 pahare cu apă în fiecare zi. În acest mod veţi înlocui lichidele pierdute prin transpiraţie şi prin secreţiile nazale şi congestia toracică. Ţineţi un pahar cu apă pe noptieră pentru a putea sorbi câte o gură pe timpul nopţii.
 • Umidificaţi aerul din cameră (în special în lunile reci, când încălzirea centrală usucă aerul), pentru a vă menţine umede mucoasele nasului şi gâtului.

Prevenire

Un sistem imun puternic reprezintă cea mai bună apărare împotriva tuturor infecţiilor, inclusiv răcelile. Măriţi rezistenţa naturală a organismului dumneavoastră alimentându-vă bine, abţinându-vă de la fumat şi bând apă din belşug în fiecare zi. Reduceţi la minimum contactul cu persoanele răcite, sau măcar nu folosiţi în comun cu acestea prosoape, tacâmuri sau pahare. Deseori, virusurile guturaiului supravieţuiesc mai multe ore în aer liber, pe clanţele uşilor, bani şi alte suprafeţe, aşa încât spălaţi-vă frecvent pe mâini.

Când aveţi un guturai, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face este să-l ţineţi pentru dumneavoastră. Un strănut zdravăn vă poate transporta virusul guturaiului până la o distanţă de 30 cm, aşa încât acoperiţi-vă întotdeauna gura când strănutaţi (sau tuşiţi).

Efortul fizic regulat, de intensitate moderată (cum ar fi mersul pe jos timp de 45 minute, de 5 ori pe săptămână) pare a fortifica sistemul imun, scăzându-vă şansele de a face guturai şi alte infecţii. Saunele pot fi şi ele de ajutor: cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia cu un număr de cel puţin două saune pe săptămână vă poate împiedica să cădeţi pradă unei răceli. Motivul este neclar, însă poate fi vorba de căldura saunei, ce împiedică multiplicarea germenilor.

Nu daţi niciodată aspirină unui copil cu febră. Daţi în schimb paracetamol. Administrarea de aspirină, la copiii între 4 şi 15 ani, a fost asociată cu sindromul Reye, o boală neurologică ce poate provoca leziuni cerebrale, comă şi deces. Sindromul Reye este rar, însă urmează în mod tipic după o infecţie virală: la I -3 zile după ce virusul s-a instalat, copilul devine extrem de obosit, vomită intens şi poate prezenta agitaţie, delir şi/sau confuzie. Sindromul Reye este o urgenţă ce necesită rehidratarea intravenoasă imediată.

Mituri referitoare la guturai

Probabil că există tot atâtea mituri despre guturai câte sunt şi virusurile care îl provoacă. Pentru clarificarea lucrurilor, să spunem că nu este prudent să vă înfometaţi sau să vă îndopaţi. Când sunteţi răcit, lăsaţi-vă ghidat de bunul simţ şi pofta de mâncare: dacă vă e foame mâncaţi. Dacă nu, nu. Temperaturile scăzute şi igrasia sau umezeala nu provoacă guturai. De exemplu, nu veţi răci pentru că v-aţi udat până la piele şi aţi îngheţat într-o furtună, pentru că aţi ieşit iarna afară cu părul ud sau pentru că aţi dormit cu fereastra deschisă. Antibioticele nu pot vindeca guturaiul, pentru că ele sunt eficace numai împotriva bacteriilor, iar guturaiul este provocat de virusuri.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …