Fosfatază alcalină crescută

Context

Fosfataza alcalină serică (ALP) este o enzimă care îşi are originea în ficat şi oase, deşi cantităţi mici sunt derivate din intestine şi endoteliul vascular. Placenta este, de asemenea, o sursă de fosfatază alcalină serică la femeile gravide. În ficat, fosfataza alcalină serică este legată de membranele celulare pe partea canaliculară a hepatocitelor.

Osteoblastele şi celulele epiteliale intestinale produc, de asemenea, propria lor fosfatază alcalină serică. Limitele normale de fosfatază alcalină serică în ser variază în funcţie de vârstă şi de istoricul clinic. Intervalele normale pentru adolescenţi, adulţi în vârstă de peste 60 de ani şi femeile gravide sunt mai mari decât pentru femeile neînsărcinate şi bărbaţii mai tineri de 60 de ani.

Fosfataza alcalină serică ar trebui să fie indicată numai dacă este suspectată o boală osoasă sau de ficat. Rezultatele fosfatazei alcaline serice ar trebui să fie comparate cu valorile normale corespunzătoare pe baza vârstei şi a istoricului clinic. Rezultatele anormale trebuie repetate, deoarece creşteri false pot fi cauzate de o perfuzie cu albumină recentă, prin utilizarea unui tub anticoagulant pentru colectarea sângelui, sau prin probe de ser lăsate să stea la temperatura camerei pentru perioade prelungite.

Fiziopatologie

Etiologie

  • Identificarea sursei de creştere a fosfatazei alcaline serice se bazează pe măsurarea γ-glutamiltransferazei (GGT) sau a nivelurilor 5’-nucleotidazei. Fosfataza alcalină serică crescută de la surse hepatice determină creşterea γ-glutamiltransferazei sau 5’-nucIeoridazei, în timp ce creşterea fosfatazei alcaline serice cu γ-glutamiltransferază sau 5’-nucleotidază normale sugerează o sursă osoasă.
  • Cauzele mai puţin frecvente de creştere a fosfatazei alcaline serice includ hipertiroidismul şi afecţiunile intestinale, cum ar fi obstrucţia intestinală, boala inflamatorie a intestinului şi infarctul. În plus, infarctul de orice organ solid poate determina creşterea fosfatazei alcaline serice din cauza prezenţei acesteia în endoteliul vascular.

Evaluare

Teste suplimentare ar trebui să fie efectuate pe baza rezultatelor unei anamneze atente şi ale examenului fizic şi ar trebui să fie orientate spre suspiciuni specifice clinice.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …