Faringită streptococică

Dacă acum vă simţiţi bine, iar peste o clipă gâtul vă doare îngrozitor, aveţi febră mare şi toată energia dumneavoastră a dispărut rapid, aveţi probabil faringita streptococică. Streptococul în cauză este Streptococcus pyogenes, un tip de bacterie frecvent întâlnit, care poate trăi în faringele şi nasul dumneavoastră timp de luni de zile, fără să provoace nici un rău.

Testele arată că aproximativ 18% din persoanele sănătoase poartă microbul streptococic în gât sau nas, fără evenimente deosebite. Din când în când, totuşi, aceşti microbi vă pot face rău. Poate aţi fost suprasolicitat sau poate sistemul dumneavoastră imunitar s-a epuizat luptând cu un virus precum cel al guturaiului sau al gripei. Sau poate aţi luat microbul de la o persoană infectată. Oricare ar fi motivul, streptococul în mod normal latent poate începe brusc să secrete toxine şi substanţe inflamatorii ce se află la originea durerilor de gât şi a celorlalte simptome.

Chiar dacă faringita streptococică doare rău, astăzi ea poate fi vindecată uşor cu antibiotice precum penicilina sau eritromicina. De fapt, una dintre cele mai mari probleme cu această boală constă în a-i determina pe pacienţi să solicite tratamentul. Dat fiind că febra şi durerile în gât sunt şi simptomele guturaiului şi gripei, faringita streptococică este deseori confundată cu aceste suferinţe. Însă, în mod normal, guturaiul şi gripa se instalează în decurs de mai multe zile, iar în majoritatea cazurilor sunt însoţite şi de tuse, nas înfundat sau care curge şi cefalee. Dimpotrivă, o faringita streptococică apare de obicei brusc, fără alte simptome de gripă sau guturai.

Faringita streptococică nu trebuie niciodată privită cu superficialitate. Netratată, ea poate conduce rapid la o boală mai severă, precum nefrita acută (ce vă poate leza rinichii), meningita sau reumatismul articular acut, ce pot fi, toate, fatale.

Simptome

Simptomele sunt următoarele:

  • dureri de gât ce se instalează rapid;
  • febră, uneori peste 39°C;
  • faringe roşu şi dureros;
  • puroi alb pe amigdale;
  • ganglion limfatici ai gâtului măriţi şi dureroşi;
  • absenţa tusei, a nasului înfundat sau a altor simptome ale căilor respiratorii superioare.

Chemaţi medicul dacă:

  • faceţi rapid febră şi dureri în gât, simultan; acestea sunt simptome majore ale faringitei streptococice care, în cazurile severe şi netratate, poate evolua către reumatism articular acut.

Cauze

Deşi, prin definiţie, faringita streptococică este provocată de microbul Streptococcus pyogenes, şi alte bacterii pot invada uneori faringele şi provoca simptome similare. Printre acestea se numără stafilococii, neisseriile şi Hemophilus influenzae.

Faringita streptococică se instalează de obicei când sistemul imunitar nu funcţionează la capacitatea maximă. Stresul, surmenajul, epuizarea şi lupta cu infecţiile virale pot slăbi mecanismele de apărare ale organismului şi permit apariţia unor episoade de faringita streptococică. Şi, la fel ca şi alte infecţii ale faringelui şi cea streptococică are tendinţa de a apare în lunile mai reci ale anului.

Procedee de testare şi diagnostic

În trecut, când pacienţii prezentau gâtul roşu şi dureros caracteristic, salturile febrile şi pete albe pe limbă şi amigdale, un medic atent recolta o probă din faringele pacientului şi aştepta rezultatele timp de 24-48 de ore. Dacă analizele decelau un streptococ, pacientul putea începe să ia antibiotice. Pentru a evita această întârziere - timp în care deseori infecţia se agrava - majoritatea medicilor iniţiau tratamentul cu antibiotice imediat, fără să aştepte rezultatele culturilor.

Diagnosticul a devenit astăzi mult mai simplu cu ajutorul „testului rapid”. Cercetările arată că acest test, care durează aproximativ 20 minute, este la fel de precis ca şi culturile, analize mult mai lente. Dacă testul rapid nu dă rezultat negativ clar, iar simptomele dumneavoastră sugerează intens o faringită streptococică, medicul dumneavoastră poate efectua şi o cultură obişnuită. Marele avantaj al testului rapid este că nu trebuie să luaţi antibiotice fără a avea siguranţa că streptococul este vinovatul.

Tratament

Faringită streptococică este cel mai bine tratată de medicina convenţională. Pe de o parte, antibioticele asigură o vindecare rapidă şi sigură. De asemenea, boala conduce la complicaţii grave dacă nu este tratată.

Medicină convenţională

În majoritatea cazurilor, o doză standard de penicilină luată timp de 10 zile reuşeşte eradicarea fără probleme a unei infecţii streptococice. Majoritatea persoanelor alergice la penicilină pot lua unul din numeroasele tipuri de cefalosporine. Pentru pacienţii alergici atât la penicilină cât şi la cefalosporine, alternativa este de obicei eritromicina. Calmarea durerilor în gât trebuie să se instaleze în interval de 24-36 de ore de la iniţierea tratamentului cu antibiotice. Medicii recomandă tablete pentru gât şi spray-uri pentru faringe pentru a uşura durerea în primele câteva ore.

Frecvent, persoanele care iau antibiotice observă ameliorarea rapid şi încetează să-şi mai ia medicamentele înainte de finalizarea tratamentului. Această practică poate avea consecinţe grave şi periculoase. Întreruperea prematură a tratamentului permite streptococilor mai puternici, care au supravieţuit primelor doze de antibiotic, să dezvolte rezistenţă la medicament şi să reia atacurile, într-o formă şi mai puternică. Deci, chiar dacă vă simţiţi mai bine, este important să terminaţi prescripţia în întregime.

Medicină alternativă

Faringită streptococică este o boală în care medicina convenţională realmente excelează. Totuşi, există mai multe remedii homeopatice ce pot ameliora disconfortul durerilor de gât şi al simptomelor asociate.

Homeopatie

Pentru faringită caracterizată prin febră înaltă şi ochi sticloşi, folosiţi Belladonna 12x (de trei ori pe zi). Folosiţi cu extremă prudenţă beladona, un membru otrăvitor al familiei măselariţelor. În cazul unei faringite care se agravează noaptea, însoţită de o limbă încărcată şi o respiraţie urât mirositoare, folosiţi Mercurius vivus 12x (de trei ori pe zi).

Când durerile în gât sunt mai intense pe stânga, în special noaptea, şi aveţi ganglioni măriţi ca volum şi dificultăţi la deglutiţie, folosiţi Lachesis 12x (de trei ori pe zi). Dacă sunteţi neobişnuit de sensibil la frig şi aveţi dureri ascuţite, persistente, precum şi secreţie faringiană, încercaţi Hepar sulphuris 12x (de trei ori pe zi). Dacă nu vă simţiţi mai bine după o zi, cereţi sfatul unui homeopat profesionist.

Prevenire

Cel mai bun mod de a evita faringită streptococică este să reduceţi stresul, să vă odihniţi din plin şi să întăriţi mecanismele de apărare ale organismului. Suplimentele nutriţionale ca vitamina C, beta-carotenul (vitamina A), şi zincul, împreună cu plante ca echinacea (Echinacea spp.), Hydrastis canadensis, Ligusticum porterii şi usturoiul (Allium sativum) sunt toate considerate a avea efecte stimulatoare asupra sistemului imunitar.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …