Erupţia dinţilor

Înainte de naştere, dinţii sugarului sunt deja dezvoltaţi în interiorul gingiilor. Aproximativ în jurul vârstei de patru luni, dinţii încep să se deplaseze către suprafaţă. în jurul vârstei de 7 luni, sugarul dumneavoastră se va afla probabil în faza de erupţie activă a dinţilor, majoritatea dinţilor de lapte fiind în diverse stadii de erupţie – sau emergenţă-din gingii. Toţi cei 20 de dinţi de lapte se află de obicei la locul lor înainte de împlinirea vârstei de 3 ani. Viteza cu care dinţii apar este determinată de ereditate; copiii dumneavoastră vor avea probabil acelaşi „model” de erupţie a dinţilor.

Erupţia dinţilor este un moment propice pentru începerea unui program preventiv de îngrijire a dinţilor, prin curăţarea regulată a gingiilor. De asemenea, dentiştii recomandă începerea tratamentului cu fluor în jurul vârstei de 6 luni, chiar dacă dinţii se află încă sub gingie. Fluorul întăreşte dinţii, legându-se de calciul şi fosforul din emailul dentar. Bunele obiceiuri de îngrijire a dinţilor, învăţate devreme, vor deveni nepreţuite atunci când copilul va începe să capete dinţii definitivi, în jurul vârstei de 7 ani.

Simptome

Chiar dacă apariţia primilor dinţi ai sugarului dumneavoastră este o etapă a dezvoltării normale şi nu o boală, ea poate fi un fenomen iritant sau dureros pentru copil şi un moment de încercare pentru dumneavoastră. Printre semnalele apariţiei dinţilor se pot număra:

♦ agitaţie crescută, plâns pe timp de noapte şi agăţare de mamă, pe măsură ce dinţii încep să erupă din gingii, de obicei în jurul vârstei de 6 luni.

♦ hipersalivaţie şi muşcarea degetelor, pe măsură ce mai mulţi dinţi se deplasează către suprafaţă.

♦ gingii edemaţiate şi inflamate, în special acolo unde un dinte este pe cale să erupă.

♦ refuzul de a suge din sân sau din biberon, deoarece suptul lezează gingiile inflamate.

Chemaţi medicul dacă:

♦ sugarul dumneavoastră căruia îi ies dinţii are febră, pare letargic sau iritabil, nu reacţionează bine la erupţia dinţilor sau are diaree în timp ce îi ies dinţii; aceste simptome pot semnaliza o boală a copilului.

♦ sugarul dumneavoastră, căruia îi ies dinţii, are simptome de guturai sau febră şi se trage de o ureche sau de o parte a feţei; acest lucru poate semnala o otită medie.

♦ sugarul nu are nici un dinte în jurul vârstei de 1 an; acest lucru poate indica o inofensivă tendinţă moştenită la o erupţie dentară tardivă, însă ar putea semnifica în schimb şi o tulburare metabolică, putând conduce la o întârziere a dezvoltării osoase. Luaţi legătura mai întâi cu pediatrul dumneavoastră, care vă poate trimite la un stomatolog pediatru.

Cauze

Un dinte care se deplasează către suprafaţa gingiei poate provoca dureri şi edem la locul unde erupe. în acest stadiu, sugarul poate refuza să sugă, deoarece suptul atrage sângele în zona inflamată, accentuând disconfortul.

Tratament

Deoarece erupţia dinţilor nu este o boală, tratamentul constă pur şi simplu în încercarea de a ameliora disconfortul copilului.

Medicină convenţională

Consultarea pediatrului dumneavoastră nu este esenţială, cu excepţia cazului în care sugarul dumneavoastră prezintă simptome de boală. Dacă totuşi solicitaţi asistenţă pentru un sugar căruia îi ies dinţii şi are un disconfort persistent, medicul poate recomanda paracetamol lichid, care trebuie utilizat cu economie (de 2-4 ori pe zi), însă asigură de obicei analgezia. Medicamentele ce conţin un anestezic local precum benzocaina, eliberate fără prescripţie medicală pentru ameliorarea disconfortului generat de erupţia dinţilor nu sunt recomandate, pentru că pot fi toxice.

Medicină alternativă

Presopunctură

Practicienii sugerează apăsarea cu blândeţe a punctelor Stomac 3 şi 4 sau masarea punctului Intestin Gros 4, care se află între degetul mare şi cel arătător al copilului dumneavoastră, la fiecare mână.

Fitoterapie

Fitoterapeuţii recomandă siropul din rădăcină de nalbă (Althaea officinalis) pentru inflamaţiile gingivale; folosiţi 3 linguriţe pe zi, introduse în mâncarea sau băutura copilului dumneavoastră.

Homeopatie

Remedii homeopatice pentru ameliorarea disconfortului asociat erupţiei dinţilor sunt disponibile fără prescripţie medicală. Dacă disconfortul copilului dumneavoastră nu se ameliorează în interval de 24 ore, totuşi, puteţi dori să consultaţi un practician pentru a vă sfătui. Chamomilla este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii homeopatice în disconfortul generat de erupţia dinţilor. Alte remedii specifice, pe care homeopatul dumneavoastră le-ar putea prescrie, sunt Aconit, Pulsatilla şi Belladonna.

Stil de viaţă

Atunci când sugarului dumneavoastră încep să-i apară dinţii, puteţi începe să-i curăţaţi zilnic gingiile şi dinţii cu tifon sau cu o periuţă de dinţi moale. Pe la vârsta de doi ani şi jumătate – trei ani, abilităţile lui motorii vor fi mai dezvoltate şi puteţi începe să îl învăţaţi să se spele singur pe dinţi. La vârsta de patru ani, este gata pentru prima vizită la dentist.

Alimentaţie şi dietă

Când înţărcaţi sugarul dumneavoastră căruia îi apar dinţii, daţi-i alimente uşor de digerat, prezum orezul sau meiul cu lapte; stabiliţi ore de masă regulate şi alimentaţi-l încet, lăsând-l să eructeze după fiecare masă. Nu lăsaţi niciodată copilul să muşte sau să adoarmă cu un biberon de lapte sau suc; zaharurile şi amidonurile favorizează cariile dentare.

Ce puteţi face acasă

♦ Un inel special, răcit la frigider însă nu îngheţat, sau un şervet ud rece, pot ameliora disconfortul şi oferă copilului ceva de mestecat.

♦ Înveliţi un cub de gheaţă într-o pânză moale şi frecaţi cu blândeţe gingiile sugarului dumneavoastră, pentru a reduce inflamaţia; deplasaţi tot timpul gheaţa pe gingii, pentru a evita lezarea ţesuturilor.

♦ Nu lăsaţi neîngrijită hipersalivaţia copilului; poate apărea o erupţie. Ungeţi cu vaselină bărbia şi zona din jurul gurii copilului şi folosiţi o baveţică sau schimbaţi hainele copilului dacă acestea devin saturate cu salivă.

♦ Evitaţi să daţi copilului alimente sărate sau acide, care pot agrava sensibilitatea gingiilor.

Dinţii sugarului

La un moment dat în cursul primului an de viaţă, sugarului dumneavoastră încep să-i apară dinţii. Primii apar incisivii centrali şi cei laterali. Peste 6-12 luni se dezvoltă primii molari şi, curând după aceea, caninii. în general, dinţii de jos au tendinţa de a apare înainte de dinţii de sus corespunzători, în jurul vârstei de doi ani sau puţin după aceea, apar şi molarii „al doilea”, completând setul de 20 de dinţi primari sau „de lapte”.

Vechi remediu periculos

Nu frecaţi niciodată cu alcool gingiile copilului dumneavoastră căruia îi apar dinţii! In trecut, şi ocazional astăzi, băuturile alcoolice au fost folosite pentru calmarea durerilor asociate cu erupţia dinţilor. Alcoolul poate calma temporar disconfortul gingival, însă are şi un efect toxic direct şi chiar în cantităţi mici poate conduce la hipoglicemie severă şi leziuni cerebrale.