D-dimeri

Context

D-dimerii sunt un produs de degradare al fibrinei reticulate care a fost supusă fibrinolizei în etapele finale ale cascadei de coagulare. Deşi testul D-dimeri este util în diagnosticul de tromboembolism venos (TEV) (tromboză venoasă profundă şi/sau embolie pulmonară), venograma, ecografie Doppler, scanarea V/Q, arteriograma şi/sau tomografia computerizată toracică de înaltă rezoluţie sunt testele de diagnostic definitive pentru aceste condiţii.

Provocarea unora dintre aceste teste de diagnostic este faptul că rezultatele sunt dependente de operator şi poare fi uneori „nedeterminate”. Testul D-dimeri a fost dezvoltat pentru a putea elimina necesitatea de teste de diagnostic suplimentare la cei care prezintă un diagnostic nesigur de tromboembolism venos suspectat.

Evaluare

Primul pas în abordarea pacientului cu TEV este de a stabili probabilitatea pretest pe baza unor criterii clinice, cum ar fi criteriile Wells. Factorii suplimentari de risc clinic includ utilizarea de contraceptive hormonale, fumatul, obezitatea, cateterele venoase centrale, trombofilia şi bolile inflamatorii intestinale.

  • La pacienţii cu probabilitate pretest clinică scăzută de TEV, un nivel D-dimeri poate fi obţinut pentru a ghida diagnosticul. Un rezultat de < 500 μg/ml are o valoare predictivă negativă de 95% şi elimină necesitatea pentru teste suplimentare. Pacienţii cu o probabilitate pretest scăzută şi un dimer D de > 500 μg/ml ar trebui să efectueze la un studiu de imagistică corespunzător.

  • Pacienţii cu o probabilitate pretest ridicată de TEV ar trebui să fie evaluaţi în primul rând printr-un studiu de imagistică. D-dimerii sunt folosiţi numai în cazul în care rezultatele imagistice sunt „nedeterminate”.

  • Este important să reţineţi că un rest de D-dimeri scăzut este capabil de a exclude TEV. În schimb, un nivel ridicat de D-dimeri nu este în măsură să stabilească un diagnostic de TEV - acest test nu este suficient de specific.

  • Există multe alte cauze sistemice pentru D-dimeri crescuţi. D-dimerii sunt eliminaţi în principal prin rinichi şi parţial eliminaţi prin ficat, astfel disfuncţii în fiecare sistem pot duce la scăderea clearance-ului şi niveluri fals crescute.

  • Reacţiile imunoenzimatice oferă valori cantitative pentru interpretare, în timp ce testul imunocromatografic la patul bolnavului oferă o valoare calitativă rapidă, cu precizie similară pentru pacienţii cu risc scăzut.

Testul D-dimerilor este cercetat pentru utilizarea potenţială în alte situaţii clinice, inclusive:

  • determinarea duratei de anticoagulare pentru pacienţii TEV;
  • diagnosticul de disecţie aortică acută (deşi o măsurătoare de D-dimeri potenţial întârziată nu ar trebui să împiedice imagistica acestei afecţiuni care pune în pericol viaţa);
  • utilizarea unui prag de D-dimeri ajustat în funcţie de vârstă (vârsta pacientului x 10 μg/ml) la numărul crescut de pacienţi peste 50 de ani la care PE poate fi exclusă;
  • includerea D-dimerilor în evaluarea de laborator a coagulării intravasculare diseminate.

Diagnostic

Testul D-dimerilor este un test de laborator rapid, neinvaziv şi non-operator dependent, care poate exclude diagnosticul de TEV, atunci când este negativ la pacienţii cu probabilitate pretest scăzută, dar nu are suficientă specificitate să se pronunţe în TEV cu certitudine atunci când este pozitiv.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …