Ciumă (pestă)

Caracteristici esenţiale

  • contact cu rozătoarele din zonele endemice
  • debut brusc, cu febră mare, stare de rău, dureri musculare şi stare de prostraţie
  • adenopatie axilară sau inghinală (bubon)
  • pot apare bacteriemia, septicemia şi pneumonia
  • frotiurile şi culturile obţinute din bubon sunt pozitive, la fel şi hemoculturile

Date generale

Ciuma este o infecţie a rozătoarelor sălbatice, determinată de Yersinia pestis, un bacii mic, cu coloraţie bipolară. Boala este endemică în California, Arizona, Nevada şi New Mexico. Este transmisă de la şobolani la oameni, prin intermediul muşcăturii de purice, sau ca urmare a contactului cu animale infectate. Dacă o persoană infectată dezvoltă pneumonie, infecţia se poate transmite şi aerogen, prin picături infectante. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 2-10 zile.

Ca urmare a muşcăturii de purice, infecţia se răspândeşte pe cale limfatică, determinând apariţia unor adenoflegmoane tributare locului de înţepătură (bubon). Ulterior, Yersinia ajunge în torentul sangvin şi apoi la toate organele interne. Când apare pneumonia sau meningita, sfârşitul este adesea fatal.

Elemente de diagnostic

Semne şi simptome

Debutul este brusc, cu febră înaltă, stare de rău, tahicardie, cefalee intensă şi mialgii severe. Starea pacientului este foarte gravă, poate apărea şi delirul. Pneumonia se manifestă prin tahipnee, tuse productivă, spută uşor sanguinolentă şi cianoza. Se pot evidenţia şi semne de meningită. La locul de inoculare apar pustule şi ulceraţii, ca şi semne de limfangita. Nodulii limfatici axilari, inghinali sau cervicali se măresc şi devin dureroşi. E ei pot ulcera şi evacua spontan.

Diseminarea hematogenă, identificată prin apariţia unui exantem hemoragie purpurie sau echimotic (ciuma neagră), aruncă bolnavul într-o stare toxică extremă, ce evoluează spre comă. Forma pulmonară este o pneumonită fulminantă, însoţită de eliminarea unei spute sangvinolente, spumoase şi de septicemie. Este fatală, dacă tratamentul nu a început în primele ore de la debut.

Investigaţii paraclinice

Culturile de Yersinia pestis se obţin din aspiratul ganglionar, din spută sau puroiul leziunilor deschise şi din sânge. În perioada de convalescenţă există un titru crescut de anticorpi, ce poate fi demonstrat prin reacţii de hemaglutinare.

Diagnostic diferenţial

Buboanele se confundă cel mai frecvent, cu adenopatia ce însoţeşte infecţiile stafilococice şi streptococice ale extremităţilor, bolile cu transmitere sexuală (limfogranulomatoza veneriană sau sifilisul) şi tularemia. Manifestările sistemice seamănă cu cele din febra enterică sau febra rickettsială, malarie sau gripă. Pneumonia este asemănătoare altor pneumonii bacteriene, iar meningita este similară celei bacteriene.

Profilaxie

Profilaxia medicamentoasă poate oferi protecţie temporară persoanelor expuse riscului de contractare a infecţiei, mai ales pe cale aeriană. Tetraciclină hidroclorică - 500 mg oral, o dată sau de două ori pe zi, timp de 5 zile, este utilă în acest scop. Vaccinul antipestic este folosit, dar eficienţa acestuia nu a fost clar stabilită.

Tratament

Terapia trebuie începută imediat ce diagnosticul este suspectat. Se administrează imediat streptomicină - 1 g, intramuscular, apoi 0,5 g, intramuscular, la 6-8 ore, plus tetraciclină - 2 g pe zi oral (sau parenteral dacă este necesar). Perfuziile intravenoase, oxigenul, intubaţia şi ventilaţia mecanică se folosesc la nevoie. Pacienţii cu pneumonie pestoasă trebuie izolaţi imediat.

Check Also

Cardiopatii congenitale

Cardiopatiile congenitale sunt malformaţii cardiace care afectează 7 copii din 1.000 (riscul este foarte crescut …

Cardiomiopatie hipertrofică (cardiomiopatie obstructivă)

Definiţie şi cauze Cardiomiopatia hipertrofică sau cardiomiopatia obstructivă este o afecţiune cardiacă în care se …

Cardiomiopatie dilatativă (cardiomiopatie neobstructivă)

Definiţie şi cauze Cardiomiopatia dilatativă sau cardiomiopatia neobstructivă este o afecţiune a muşchiului cardiac, caracterizată …

Candidoză genitală

Definiţie şi cauze Candidoza genitală este o infecţie genitală produsă de o ciupercă din familia …

Candidoză bucală

Definiţie şi cauze Candidoza bucală este o infecţie a cavităţii bucale cu o ciupercă din …