Cauze ale inflamaţiei sinusurilor paranazale

Pereţii cavităţii nazale şi ai sinusurilor sunt căptuşiţi cu o membrană compusă în proporţie de 80% din celule cu cili şi 20% din celule caliciforme, care au capacitatea de a secreta mucus, cu rol de a neutraliza substanţele şi microorganismele nocive care se depun.

Durerile cronice de cap, deteriorarea temporară sau de durată a simţului mirosului, obstrucţiile nazale, secreţiile nazale cu puroi, indispoziţia, sunt simptome caracteristice ale inflamării sinusurilor.

Sinuzita

Sinuzita este o inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte sinusurile paranazale şi este cauzată de infecţii bacteriene sau virale. Sinuzita poate fi acută sau cronică. Inflamaţia virală se caracterizează prin scurgerea unei secreţii apoase, cu mucus, iar cea bacteriană, cu mucus şi puroi. Poate apărea strănutul şi foarte des febra. Simptome comune sunt: senzaţia de nas înfundat şi edemul mucoasei nazale, însoţite de dureri de cap şi indispoziţie.

Infecţia se dezvoltă foarte rapid în decurs de 1-2 zile şi durează aproximativ o săptămână. Situaţia este mai gravă în cazul inflamaţiei bacteriene, evoluţia afecţiunii este mult mai severă şi pe lângă tratamentul simptomatic este necesar tratament cu antibiotic.

Rinitele

Rinita alergică anuală (nesezonieră) are legătură cu un alergen inhalat, independent de anotimp (cel mai adesea e vorba aici de acarieni din praful din casă, mucegaiuri, fungi). Cea mai frecventă formă de alergie sezonieră este febra de fân. Perioada de apariţie a acesteia este strict legată de calendarul de polenizare a ierburilor, buruienilor, cerealelor şi copacilor.

Evoluţia rinitei este foarte similară, deoarece atât virusurile şi bacteriile, cât şi alergenii duc la apariţia procesului inflamator, manifestat prin edemul mucoasei nazale şi o cantitate excesivă de secreţie. Pentru a diagnostica sau a exclude alergia, trebuie efectuate teste cutanate, anticorpi şi citologia mucoasei nazale.

Clătirea sinusurilor

Pentru a reduce starea inflamatorie a sinusurilor se poate apela la clătirea nasului şi a sinusurilor paranazale cu ajutorul unei soluţii saline şi a dispozitivului special conceput, care propulsează soluţia direct în căile nazale. Prin această metodă se vor elibera canalele respiratorii, edemele mucoasei se vor retrage, iar mucusul împreună cu bacteriile vor fi eliminate, reducând astfel starea de disconfort.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …