Cataractă

Caracteristici esenţiale

  • Tulburări de vedere, instalate progresiv, în decurs de luni sau ani.
  • Absenţa durerii şi eritemului.
  • Opacifieri ale cristalinului (pot fi vizibile cu ochiul liber).

Date generale

Cataracta este o opacitate a cristalinului. De obicei, se manifestă bilateral. Cataractele pot fi congenitale (datorită unor infecţii intrauterine, ca rubeola sau infecţii cu virusul citomegalic, erori de metabolism congenitale, cum ar fi galactozemia sau factori ereditari încă neidentificaţi), traumatice sau secundare unor boli sistemice (diabet, distrofie miotonică, dermatită atopică), corticoterapiei sistemice sau inhalatorii sau uveitei. Cataracta senilă este, de departe, tipul cel mai frecvent întâlnit. Majoritatea persoanelor peste 60 de ani prezintă un grad de opacifiere a cristalinului. Fumatul şi abuzul de alcool cresc riscul dezvoltării cataractei.

Elemente de diagnostic

Chiar şi în fazele precoce, cataracta poate fi vizualizată prin pupila dilatată, cu ajutorul oftalmoscopului, al lămpii cu fantă sau al unei surse portabile de lumină. Pe măsura evoluţiei cataractei, retina devine din ce în ce mai dificil de vizualizat, până când, în final, reflexia fundului de ochi este absentă, iar pupila este albă. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul şi densitatea cataractei.

Tratament

Tulburările funcţiei vizuale reprezintă criteriul principal al deciziei chirurgicale. De obicei, cataracta este înlăturată prin una dintre tehnicile care conservă delicata capsulă posterioară a cristalinului (tehnici extracapsulare). Odată cu punerea la punct a procedurii de fragmentare ultrasonică (facoemulsificarea) a nucleului cristalinului este posibilă tratarea chirurgicală a cataractei printr-o mică incizie şi fără a fi necesară sutura plăgii, ceea ce reduce rata complicaţiilor postoperatorii şi accelerează reabilitarea vizuală a pacienţilor.

Implantarea intraoperatorie a unei lentile intraoculare este o practică de rutină. Aceasta elimină necesitatea purtării ochelarilor greoi pentru cataractă sau a lentilelor de contact. Datorită tehnicilor moderne şi îmbunătăţirii calităţii lentilelor intraoculare, rata de succes este mare. Au fost utilizate, cu oarecare rezultat, lentilele intraoculare multifocale, pentru a reduce necesitatea ochelarilor atât de distanţă, cât şi de aproape.

Prognostic

Dacă este indicat tratamentul chirurgical, extracţia cristalinului îmbunătăţeşte acuitatea vizuală în 95% din cazuri. Restul, fie au leziuni retiniene preexistente, fie dezvoltă complicaţii postoperatorii, ca glaucomul, hemoragia, dezlipirea de retină sau infecţia.

Check Also

Disfagie

Disfagia este dificultatea de înghiţire, din cauza afectării transportului de lichide, solide sau ambele de …

Mase tumorale la nivelul gâtului

Pacienţii sau membrii familiei lor reclamă prezenţa unei mase palpabile la nivelul gâtului sau aceasta …

Surditate brusc instalată

Surditatea brusc instalată este o hipoacuzie neurosenzorială severă, care survine în câteva ore sau se …

Febră de origine necunoscută

Febra de origine necunoscută (FON) reprezintă temperatura rectală > 38,3°C care nu este rezultatul unei …

Otalgie

Otalgia poate apărea izolat, asociată cu secreţia otică sau, mai rar, asociată cu surditatea. Fiziopatologie …