Cât rău poate face o căzătură

Un petic de gheaţă buclucaş s-a nimerit exact sub talpa ta. Căzătura, deşi dureroasă, pare amuzantă. Şi avem tendinţa de a o ignora. Totuşi, consecinţele pe termen lung pot fi foarte grave.

Căzăturile pe gheaţă pot produce traume. Începând ca nişte vânătăi năbădăioase, pot evolua la nivelul ţesutului prin fracturarea anumitor zone ale corpului, cel mai frecvent ale umărului sau ale şoldului.

De ce să mergi imediat la medic

După o căzătură, oricât de banală ar părea ea, este recomandat să mergeţi la serviciul de urgenţă pentru a vă asigura că totul este în ordine. O leziune latentă este cea a coccisului. Aceasta apare în urma căzăturilor pe gheaţă în fund şi poate determina, în timp, dureri în zona lombosacrală. Mai mult decât atât, pot apărea cheaguri de sânge, aşa-numiţii trombi, la nivelul venelor.

În general, apar în urma imobilizării prelungite, mai ales când este necesară utilizarea gipsului sau a atelelor, spitalizarea. Or, cheagurile netratate corespunzător împiedică circulaţia firească a sângelui, putând avea consecinţe extrem de grave.

O fractură poate curma şi viaţa. Banalele căzături sunt cauzele principale pentru fracturile de şold la persoanele în etate, acestea numărându-se printre principalele cauze de morbiditate la vârsta a treia. Osteoporoza şi boala artrozică, ştiută popular drept reumatism, se numără printre vinovaţi.

Riscul de deces în urma unei fracturi de şold este comparabil cu riscul decesului cauzat de cancerul de sân, în rândul femeilor la postmenopauză. Bărbaţii au risc dublu de mortalitate faţă de femei, ei fiind victimele unei treimi din totalul fracturilor de şold înregistrate la nivel mondial.

Ruptura ligamentului încrucişat este invalidantă

An de an, tot mai mulţi pacienţi se prezintă la medic din cauza accidentărilor care provoacă ruptura ligamentului încrucişat anterior. Este vorba despre o afecţiune invalidantă, ce se manifestă prin durere şi umflarea zonei afectate. Apare, preponderent, la cei care practică sporturi de iarnă. Necesită imobilizare şi recuperare medicală vreme de până la 3 luni pentru recăpătarea mobilităţii. Pregătirea insuficientă şi o clipă de neatenţie pot duce la suferinţă îndelungată.

Cum ne punem pe picioare

Ruptura ligamentului încrucişat anterior se produce când piciorul rămâne blocat într-o poziţie, iar corpul se duce în altă direcţie. În acel moment are loc o rotaţie excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală. În cazul gradului III, cel mai grav, de regulă, recomandarea ortopedului e operaţia.

După care este necesară recuperarea medicală postoperatorie ce constă în drenaj limfatic, electroterapie pentru scăderea durerii, laserterapie, ultrasunet şi bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală şi mobilizări articulare pentru creşterea mobilităţii în articulaţii şi kinetoterapie activă. Procesul de recuperare poate dura până la 6-7 luni.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …