Cardiomiopatie dilatativă (cardiomiopatie neobstructivă)

Definiţie şi cauze

Cardiomiopatia dilatativă sau cardiomiopatia neobstructivă este o afecţiune a muşchiului cardiac, caracterizată prin dilatarea ventriculelor şi a atriilor, precum şi a orificiilor valvelor mitrală şi tricuspidă.

Cauza este o alterare a celulelor musculare, care poate avea mai multe cauze asociate: genetică (context familial în 25% din cazuri), inflamatorie (virală sau autoimună, cu producerea de anticorpi împotriva propriilor celule), toxice (alcool, chimioterapie) sau carenţială (deficit de vitamina B1, seleniu).

Frecvenţă

Afecţiune frecvent întâlnită.

Semne şi simptome

Principalul simptom este insuficienţa cardiacă, manifestată prin respiraţie dificilă la efort, palpitaţii şi edeme ale gambelor. Bătăile inimii sunt uneori neregulate (aritmie prin fibrilaţie atrială).

Investigaţii

Ecografia şi scintigrafia miocardită de perfuzie (injectarea unei substanţe radioactive care se fixează mai mult sau mai puţin în miocite, în funcţie de starea acestora) permit evaluarea dilataţiei şi a consecinţelor acesteia asupra capacităţii inimii de a-şi îndeplini rolul de pompă.

Evoluţie şi complicaţii

Există o perioadă lungă de evoluţie a bolii fără ca simptomele să se manifeste. Este o boală gravă, dar a cărei evoluţie este variabilă, înregistrând uneori o ameliorare spontană fără explicaţie.

Tratament

Este cel al insuficienţei cardiace: regim fără sare, care uşurează sau ameliorează activitatea cardiacă: diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie, digitalice (în caz de tulburări de ritm cardiac).

Prevenţie

Este necesară depistarea precoce şi supravegherea formelor familiale.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …