Cardiomiopatie dilatativă (cardiomiopatie neobstructivă)

Definiţie şi cauze

Cardiomiopatia dilatativă sau cardiomiopatia neobstructivă este o afecţiune a muşchiului cardiac, caracterizată prin dilatarea ventriculelor şi a atriilor, precum şi a orificiilor valvelor mitrală şi tricuspidă.

Cauza este o alterare a celulelor musculare, care poate avea mai multe cauze asociate: genetică (context familial în 25% din cazuri), inflamatorie (virală sau autoimună, cu producerea de anticorpi împotriva propriilor celule), toxice (alcool, chimioterapie) sau carenţială (deficit de vitamina B1, seleniu).

Frecvenţă

Afecţiune frecvent întâlnită.

Semne şi simptome

Principalul simptom este insuficienţa cardiacă, manifestată prin respiraţie dificilă la efort, palpitaţii şi edeme ale gambelor. Bătăile inimii sunt uneori neregulate (aritmie prin fibrilaţie atrială).

Investigaţii

Ecografia şi scintigrafia miocardită de perfuzie (injectarea unei substanţe radioactive care se fixează mai mult sau mai puţin în miocite, în funcţie de starea acestora) permit evaluarea dilataţiei şi a consecinţelor acesteia asupra capacităţii inimii de a-şi îndeplini rolul de pompă.

Evoluţie şi complicaţii

Există o perioadă lungă de evoluţie a bolii fără ca simptomele să se manifeste. Este o boală gravă, dar a cărei evoluţie este variabilă, înregistrând uneori o ameliorare spontană fără explicaţie.

Tratament

Este cel al insuficienţei cardiace: regim fără sare, care uşurează sau ameliorează activitatea cardiacă: diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie, digitalice (în caz de tulburări de ritm cardiac).

Prevenţie

Este necesară depistarea precoce şi supravegherea formelor familiale.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …