Candidoză genitală

Definiţie şi cauze

Candidoza genitală este o infecţie genitală produsă de o ciupercă din familia Candida, cel mai frecvent Candida albicans.

Candidoza genitală este rareori transmisă pe cale sexuală. Extinderea ei se face mai degrabă de la nivelul pielii normale sau al tubului digestiv (din cauza proximităţii anusului), unde aceste ciuperci se găsesc în mod normal.

Factorii favorizanţi sunt tratamentul cu antibiotice, pilulele contraceptive, sarcina, menstruaţia, diabetul, lenjeria de corp strimtă şi tratamentul cu corticoizi.

Frecvenţă

75% din femei prezintă unul sau mai multe episoade de candidoză localizată la nivelul vulvei sau al vaginului, iar 25% suferă de o formă recidivantă.

Semne şi simptome

  • La femeie apare un tablou de vaginită: vulvă roşie, cu apariţia de mâncărimi (prurit), de mici leziuni ale mucoasei (escoriaţii, fisuri), asociate unor scurgeri vaginale, cu pereţii vaginului acoperiţi de un lichid alb, semănând cu brânza proaspătă.

  • La bărbat, infecţia poate să nu producă nici un semn (asimptomatică) sau se poate prezenta sub forma unei iritaţii şi a unor dureri la nivelul glandului cu apariţia unor vezicule, a unor eroziuni şi uneori a unor secreţii albe aderente.

Investigaţii

Prelevarea unui eşantion de secreţie cu examinarea directă la microscop sau realizarea de culturi permite detectarea ciupercii.

Evoluţie şi complicaţii

Sunt necesare identificare şi tratarea factorilor favorizanţi pentru prevenirea recidivelor.

Tratament

Medicamentele împotriva ciupercilor (antifungicele) sunt utilizate în aplicare locală sub formă de geluri, creme sau ovule: miconazol, butoconazol etc.

Prevenţie şi educaţie

Trebuie evitată purtarea unei lenjerii de corp prea strimte şi este indicată utilizarea unui săpun alcalin pentru toaleta intimă.

Check Also

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …

Mirosul corpului

Americanii au o aversiune pentru mirosurile corpului. Ele sunt sursa multor glume de vestiar şi …