Candidoză bucală

Definiţie şi cauze

Candidoza bucală este o infecţie a cavităţii bucale cu o ciupercă din familia Candida, cel mai adesea Candida albicans, care se găseşte în mod normal în gură.

Candidoza bucală este favorizată de o slăbire a mecanismelor de apărare ale organismului (imunodepresie legată de o infecţie cu virusul HIV, diabet, tratament cu corticoizi, chimioterapie pentru un cancer), de un dezechilibru la nivelul florei microbiene prezente în mod normal în cavitatea bucală (tratament antibiotic, uscăciune a gurii etc.) şi de vârsta foarte mică.

Frecvenţă

Candidoza bucală este foarte frecventă, în special la sugari.

Semne şi simptome

Forma tipică este mărgăritărelul, cu prezenţa de depozite albe, cremoase, aderente, localizate pe faţa internă a obrajilor, pe limbă şi în gât. Există şi o formă roşie (eritematoasă), cu limbă roşie, uscată şi dureroasă (glosită).

Investigaţii

Diagnosticul se pune prin simpla examinare a cavităţii bucale, dar poate fi confirmat prin identificarea ciupercii pe o probă prelevată de la nivelul depozitelor.

Evoluţie şi complicaţii

Evoluţia este în general favorabilă sub tratament. Recidivele, formele cronice şi formele generalizate cu afectarea organelor interne sunt posibile, mai ales la persoanele la care mecanismele de apărare ale organismului sunt slăbite.

Tratament

Tratamentul utilizează antifungice (medicamente împotriva ciupercilor), iniţial sub formă de soluţii pentru clătirea gurii, sau sub formă de comprimate în caz de eşec.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …