Cancerul cavităţii bucale

Definiţie şi cauze

Cancerul cavităţii bucale este o tumoră malignă care se dezvoltă din celulele mucoasei cavităţii bucale, inclusiv a limbii (cancerul de limbă). Factorii de risc principali sunt fumatul şi alcoolul.

Frecvenţă

Cancerul cavităţii bucale afectează în special bărbatul adult. Aceste tumori sunt diagnosticate uneori într-un stadiu avansat, din cauza neglijenţei pacienţilor.

Semne şi simptome

Leziunile cele mai frecvente sunt ulceraţii cu marginea neregulată şi dură (leziuni de mucoasă care nu se cicatrizează).

Uneori au un aspect de mugure şi se vorbeşte de forma vegetantă; există, de asemenea, forme mixte ulcerovegetante, forme cu fisuri sau o dezvoltare spre profunzime cu suprafaţă dură (forme infiltrative).

Investigaţii

Prelevarea de ţesut pentru examinarea celulelor la microscop permite confirmarea diagnosticului.

Evoluţie şi complicaţii

Evoluţia depinde de precocitatea diagnosticului. Intervenţiile chirurgicale lasă frecvent sechele la nivelul feţei.

Tratament

Tratamentele de bază sunt chirurgia (ablaţia tumorii, electrocoagularea) şi radioterapia (curieterapia, constând în introducerea în tumoră a unor filamente de metal radioactiv care distrug celulele canceroase sau iradierea externă). Chimioterapia este rareori utilizată.

Prevenţie şi educaţie

Prevenţia se bazează pe combaterea fumatului şi a alcoolismului.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …