Cancer hepatic secundar

Definiţie şi cauze

Cancerul hepatic secundar este o afectare malignă a ficatului printr-o metastază a unui alt cancer situat cel mai frecvent la nivelul plămânului, sinului, colonului, pancreasului sau stomacului (dar orice localizare este posibilă). În 5-10% din cazuri, tumora primitivă este greu de găsit.

Frecvenţă

Frecvenţa sa este de circa 20 de ori mai mare decât cea a cancerului hepatic primitiv. Metastazele hepatice sunt descoperite la autopsie la 30 până la 50% din pacienţii care decedează prin cancer.

Semne şi simptome

Principalele semne sunt scăderea în greutate şi durerile la nivelul ficatului (sub coaste în partea dreaptă) care apare mărit de volum, dur şi cu suprafaţa neregulată (boselat). Poate apărea, de asemenea, o coloraţie galbenă a pielii (icter).

Investigaţii

Ecografia şi tomografia computerizată, completate eventual de prelevarea unui fragment de ficat, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal, pentru examinarea la microscop (biopsie), permit stabilirea diagnosticului.

Analizele sanguine arată o alterare a funcţiei hepatice: creşterea fosfatazei alcaline şi a gamma-glutamil transpeptidazei (gamma-GT).

Evoluţie şi complicaţii

Prognosticul este în general rezervat.

Tratament

Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea unei metastaze voluminoase unice este posibilă. Chimioterapia şi injectarea printr-un cateter a unei substanţe care obstinează artera ce irigă tumora (embolizarea arterială) permit ameliorarea suferinţei unora din pacienţi.

Check Also

Cauzele diplopiei binoculare

Boli ale nervilor cranieni care inervează muşchii extraoculari Cauză: boală cerebrovasculară care afectează puntea lui …

Factori din dietă care pot agrava o diaree

Factorii din dietă care pot agrava o diaree sunt următorii: cafeina – cafea, ceai, cola, …

Cauzele diareei

Acută infecţie virală – norovirus, rotavirus infecţie bacteriană – Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia coli, Clostridium …

Cauzele corpilor flotanţi oculari

Afecţiuni benigne Cauză: corpi flotanţi vitroşi idiopatici Manifestări sugestive: corpi flotanţi mici, stabili, care apar …

Agenţi utilizaţi în tratamentul constipaţiei

Fibre Agent: tărâţe Doză: aproximativ o cană Efecte secundare: flatulenţă, malabsorbţie de calciu şi fier …