Cancer hepatic secundar

Definiţie şi cauze

Cancerul hepatic secundar este o afectare malignă a ficatului printr-o metastază a unui alt cancer situat cel mai frecvent la nivelul plămânului, sinului, colonului, pancreasului sau stomacului (dar orice localizare este posibilă). În 5-10% din cazuri, tumora primitivă este greu de găsit.

Frecvenţă

Frecvenţa sa este de circa 20 de ori mai mare decât cea a cancerului hepatic primitiv. Metastazele hepatice sunt descoperite la autopsie la 30 până la 50% din pacienţii care decedează prin cancer.

Semne şi simptome

Principalele semne sunt scăderea în greutate şi durerile la nivelul ficatului (sub coaste în partea dreaptă) care apare mărit de volum, dur şi cu suprafaţa neregulată (boselat). Poate apărea, de asemenea, o coloraţie galbenă a pielii (icter).

Investigaţii

Ecografia şi tomografia computerizată, completate eventual de prelevarea unui fragment de ficat, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal, pentru examinarea la microscop (biopsie), permit stabilirea diagnosticului.

Analizele sanguine arată o alterare a funcţiei hepatice: creşterea fosfatazei alcaline şi a gamma-glutamil transpeptidazei (gamma-GT).

Evoluţie şi complicaţii

Prognosticul este în general rezervat.

Tratament

Intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea unei metastaze voluminoase unice este posibilă. Chimioterapia şi injectarea printr-un cateter a unei substanţe care obstinează artera ce irigă tumora (embolizarea arterială) permit ameliorarea suferinţei unora din pacienţi.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …