Cancer de rect

Definiţie şi cauze

Cancerul de rect este o tumoră malignă a rectului, care se dezvoltă în general din glandele situate în peretele acestuia. Principalii factori de risc sunt reprezentaţi de existenţa anumitor afecţiuni digestive (polipi coloniei, rectocolită ulcero-hemoragică), precum şi antecedentele familiale de cancer de acelaşi tip. Grăsimile animale au un rol favorizant, în timp ce fibrele vegetale au, dimpotrivă, un rol protector.

Frecvenţă

Aceste cancere sunt greu de separat de cancerele colonice: 30% din cancerele colorectale sunt localizate la nivelul rectului, ceea ce corespunde la circa 10.000 de cazuri noi pe an. Maximum de frecvenţă se situează între 50 şi 70 de ani, cu o uşoară predominanţă masculină.

Semne şi simptome

Principalele simptome sunt sângerările prin anus, reduse cantitativ, asociate cu repetate senzaţii false de nevoie de a avea scaun (tenesme rectale), cu eliminarea unei substanţe vâscoase compusă din mucus (gleră).

Investigaţii

Tuşeul rectal este examenul esenţial, întrucât permite palparea tumorii în majoritatea cazurilor. Rectoscopia (introducerea în anus a unui tub dotat cu un sistem optic pentru vizualizarea pereţilor rectali) vizualizează tumora şi permite efectuarea de prelevări de ţesut pentru examenul microscopic (biopsiile).

Bilanţul este completat de diferite explorări al căror scop este de a aprecia extensia tumorii în abdomen: ecografia transrectală (sonda ecografului este introdusă în anus), tomografia computerizată, examenul IRM, urografia intravenoasă (injectarea pe cale venoasă a unei substanţe opace care permite vizualizarea căilor urinare la razele X) şi limfoscintigrafia pelviană (injectarea unei substanţe radioactive care se fixează în ganglioni, făcându-i vizibili pe clişeele efectuate cu ajutorul camerei gamma, care captează radioactivitatea emisă).

Evoluţie şi complicaţii

Principalele complicaţii sunt legate de extensia tumorii, care poate duce la apariţia de comunicări cu vaginul sau vezica urinară (fistule), de ocluzii sau perforaţii cu instalarea peritonitei (infecţie generalizată a abdomenului). Prognosticul este excelent dacă diagnosticul este precoce şi dacă tumora rămâne limitată la peretele rectului. Dimpotrivă, el devine mai sever în caz de metastaze în alte organe.

Tratament

Asociază tratamentul chirurgical şi radioterapia. Chimioterapia este indicată în caz de metastaze la nivelul ficatului.

Prevenţie

Supravegherea este indicată în cazul prezenţei factorilor de risc, cu rezecţia sistematică a oricărei tumori benigne de tipul polipilor. Este indispensabilă prezentarea la medic la cel mai mic semn de prezenţă de sânge în scaun. Dozarea antigenului carcinoembrionar (CEA) în sânge permite supravegherea postoperatorie, întrucât există recidive în 10-15% din cazuri.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …