Cancer de limbă

Definiţie şi cauze

Cancerul de limbă este o tumoră malignă a limbii. Se disting: cancerele porţiunii mobile şi cele ale bazei limbii.

Factorii favorizanţi sunt consumul crescut de alcool şi de tutun, precum şi igiena buco-dentară deficitară.

Frecvenţă

Cancerul de limbă reprezintă circa 3% din cancerele care apar la bărbaţi. Aproape 70% din cazuri afectează bărbaţii sub 65 de ani.

Semne şi simptome

Semnele sunt puţin importante (jenă în alimentare, dureri la nivelul urechii, sângerări locale, mărirea ganglionilor cervicali) şi sunt neglijate de către pacient, ceea ce duce la descoperirea tardivă a cancerului.

Investigaţii

Examenul cavităţii bucale descoperă o leziune supradenivelată ce pare acoperită de veruci (vegetantă), scobită asemenea unei răni (ulcerată) sau dură la palpare (infiltrantă). Prelevarea de ţesut pentru examenul microscopic (biopsia) confirmă diagnosticul.

Evoluţie şi complicaţii

Este un cancer grav, cu invadarea frecventă a ţesuturilor din vecinătatea limbii şi cu metastazare la nivelul ganglionilor limfatici ai gâtului. Unele complicaţii (infecţia pulmonară determinată de tulburările de înghiţire, hemoragiile) pot fi mortale. Prognosticul este rezervat, cu apariţia de sechele legate de tratament.

Tratament

Tratamentul se face prin chimioterapie, curieterapie (filamente radioactive puse în contact cu tumora şi care distrug celulele canceroase), radioterapie şi chirurgie. Un nou regim de viaţă este indispensabil: renunţarea la fumat şi la consumul de alcool, repararea danturii.

Prevenţie şi educaţie

Ca pentru toate cancerele cavităţii bucale şi ale gâtului, măsurile de educaţie sanitară împotriva alcoolismului şi fumatului reprezintă bazele prevenţiei.

Check Also

Vegetaţii veneriene (genitale)

Se estimează că vegetaţiile veneriene (Condyloma acuminata) afectează între 10 şi 20 de milioane de …

Urechea înotătorului

Cunoscută profesioniştilor în domeniul medical sub denumirea de otită externă, urechea înotătorului este o inflamaţie …

Traumatisme sportive

Fiecare familie a avut partea ei de traumatisme legate de eforturile sportive sau, în mod …

Totul despre acupunctură

Secretele medicinei alternative Acupunctura este una dintre ramurile medicinei tradiţionale chineze. Fondată pe o viziune …

O boală „tăcută” poate cauza infertilitate

Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală – dar majoritatea celor …